Ανατροπή των μέχρι τώρα προτάσεων αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, υιοθετώντας τελείως διαφορετικό σκεπτικό από αυτό της εισαγγελέως.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο για βιασμό τον Ηλία Μίχο και αθώα την μητέρα για τα αδικήματα της μαστροπείας και της πορνογραφίας. Με βάση τις κατηγορίες οι ποινές που προβλέπονται για τον Μίχο είναι πολυετής κάθειρξη, ενώ για την μάνα φυλάκιση.

Την ενοχή του 55χρονου ιδιοκτήτη μίνι μάρκετ Ηλία Μίχου για βιασμό, κατάχρηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη, πορνογραφία ανηλίκου (κατείχε και διένειμε το υλικό μέσω πληροφορικών συστημάτων), μαστροπεία και παράνομη κατοχή όπλων αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Τον έκρινε αθώο μόνο για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων.

Κολωνός: Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η μητέρα της ανήλικης κρίθηκε αθώα για πορνογραφία και για μαστροπεία. Ένοχη κρίθηκε μόνο για πλημμεληματική εκβίαση. Η ίδια η μητέρα της 12χρονης ξέσπασε σε κλάματα στο άκουσμα της απόφασης.

Η απόφαση του δικαστηρίου σε άλλα σκέλη ήταν ομόφωνη και σε άλλα κατά πλειοψηφία.

Οι λοιποί κατηγορούμενοι

Αναφορικά με τον επονομαζόμενο «Μιχάλη», κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις της διακεκριμένης μαστροπείας και της παιδικής πορνογραφίας, ενώ αθωώθηκε για απόπειρα γενετήσιων πράξεων με την ανήλικη.

Παράλληλα, η απόφαση του δικαστηρίου έκρινε ενόχους 16 κατηγορούμενους που είχαν τον ρόλο «πελάτη» κατά πλειοψηφία για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης έναντι αμοιβής, που επισύρει ποινή κάθειρξης έως 15 έτη και χρηματική ποινή.

Το δικαστήριο αθώωσε 6 εμπλεκόμενους και καταδίκασε άλλους 18.

Επίσης, ένας κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για παιδική πορνογραφία.

Τέλος, έξι κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν αθώοι για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης τετελεσμένης ή σε απόπειρα.

Πώς αποφάσισε το δικαστήριο

Ηλίας Μίχος, 55χρονος ιδιοκτήτης mini market

ένοχος κατά πλειοψηφία 5-2 για βιασμό
ένοχος κατά πλειοψηφία 4-3 για μαστροπεία
ένοχος κατάχρηση ανηλίκου
ένοχος πορνογραφία ανηλίκων κατά πλειοψηφία
ένοχος για παράνομη οπλοκατοχή
αθώος για εμπορία ανηλίκου

Μητέρα 12χρονης

αθώα για πορνογραφία
αθώα κατά πλειοψηφία 4-3 για μαστροπεία
ένοχη για πλημμεληματική εκβίαση κατά πλειοψηφία 6-1

«Μιχάλης»

ένοχος για διακεκριμένη μαστροπεία
ένοχος για πορνογραφία ανηλίκων
αθώος για απόπειρα γενετήσιων πράξεων με ανήλικη

Υπόλοιποι κατηγορούμενοι

Από τους υπόλοιπους 23 κατηγορούμενους το δικαστήριο αθώωσε τους 6 λόγω αμφιβολιών.

Καταδίκασε είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία τους υπόλοιπους 16 για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο έναντι αμοιβής τετελεσμένες ή σε απόπειρα. Ένας καταδικάστηκε για πορνογραφία.

Η συνεδρίαση συνεχίζεται με τα αιτήματα των καταδικασθέντων για αναγνώριση ελαφρυντικών, οπότε το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να αποφασίσει επί των ποινών.

Οι αντιδράσεις μετά την εισαγγελική πρόταση για τον Ηλία Μίχο και την μητέρα πριν από μερικές ημέρες

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν τελείως διαφορετική σε σχέση με την εισαγγελική πρόταση.

Η εισαγγελέας πριν από μερικές ημέρες είχε προτείνει την απαλλαγή Μίχου από την κατηγορία του βιασμού αλλά και από τις κατηγορίες της μαστροπείας, προκαλώντας αντιδράσεις.

Επίσης, η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή της μητέρας του 12χρονου κοριτσιού από τον Κολωνό για όλες τις κατηγορίες που τη βάρυναν, μεταξύ αυτών και για μαστροπεία.

Η εισαγγελική πρόταση είχε προκαλέσει αντιδράσεις, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, ενώ επεισόδια είχαν σημειωθεί και έξω από το μαγαζί που διατηρούσε στον Κολωνό ο Ηλίας Μίχος.