Μάλλον πρόκειται για επαγγελματίες στη χρήση πολεμικού οπλισμού, δεδομένου ότι οι απλοί ψαράδες δεν είναι δυνατόν υπό φυσιολογικές συνθήκες να έχουν βαριά όπλα.

 

Κλίμα ανησυχίας επικρατεί στα βόρεια Δωδεκάνησα, και κυρίως στη Λέρο, ανοιχτά της οποίας σημειώνονται συχνά επεισόδια μεταξύ Ελλήνων ψαράδων και Τούρκων, που μπορεί να ενισχύονται και από πρόσωπα μυστικών υπηρεσιών για να διατηρούν σε ισχύ τις αμφισβητήσεις στην περιοχή.

Η συχνότητα των επεισοδίων και ο τρόπος της εμπλοκής με χρήση πολεμικών όπλων και πυρών κατά ριπάς βάζει σε υποψίες την ελληνική πλευρά, που πιθανολογεί να πρόκειται για επαγγελματίες στη χρήση τέτοιου οπλισμού, δεδομένου ότι οι απλοί ψαράδες δεν είναι δυνατόν υπό φυσιολογικές συνθήκες να έχουν τόσο βαριά όπλα.

Οι υποψίες εντάθηκα μετά το ανησυχητικό επεισόδιο με πυροβολισμούς, που σημειώθηκε την Κυριακή μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων, κοντά στις ακτές της Λέρου. Οι Τούρκοι πυροβόλησαν αρκετές φορές προς το μέρος των Ελλήνων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν, ειδοποιώντας το Λιμενικό.

Συγκεκριμένα το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στο νησάκι Καλαπόδι, 300 μέτρα από τις ακτές της Λέρου. Όταν έφτασε το ελληνικό λιμενικό με δύο σκάφη, τα τουρκικά αλιευτικά είχαν ήδη αρχίσει να απομακρύνονται προς τα διεθνή ύδατα.

Για πρωτόγνωρο περιστατικό μιλούν οι Έλληνες ψαράδες, παρά το ότι είναι συνηθισμένοι σε προκλητικές ενέργειες από την πλευρά των Τούρκων συναδέλφων τους. Μάλιστα επισημαίνουν ότι τις τελευταίες ημέρες οι αντεγκλήσεις Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων είναι αρκετές.

Αποκαλυπτικές για το τι συνέβη είναι οι μαρτυρίες από αλιείς σε δύο ελληνικά καΐκια στην τηλεόραση του Alpha, οι οποίοι μιλούν για αρκετούς πυροβολισμούς από τα τουρκικά αλιευτικά και μάλιστα κατά ριπάς. «Ακούσαμε έξι πυροβολισμούς. Οι δύο από αυτούς, ο τρίτος και ο τέταρτος ήταν κατά ριπάς. Το όπλο δεν ήταν ούτε κυνηγετικό, ούτε περίστροφο», είπε ο Λευτέρης Γιαννούκας, που ήταν σε ένα από τα ελληνικά καΐκια.

«Οι Τούρκοι ψαράδες ήταν σε απόσταση περίπου 200 μέτρων. Πρώτη φορά έχει γίνει τέτοιο περιστατικό, να μας πυροβολούν οι Τούρκοι. Φυσικά και φοβηθήκαμε, δεν το περιμέναμε», συμπλήρωσε ο ψαράς Κώστας Τσίφτης.