Παραμένει η υποχρεωτικότητα χρήσης προστατευτικής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφφοράς (λεωφορεία και ταξί όλης της χώρας και μετρό Αθήνας) βάσει της τελευταίας απόφασης που εκδόθηκε και έχει ισχύ έως τις 30 Ιανουαρίου.

Με τον «αόρατο εχθρό» του κορωνοϊού έχουμε κληθεί να συμβιώσουμε από τα τέλη του 2019, όταν και ξέσπασε η Covid-19, αλλάζοντας τα πάντα στην καθημερινότητά μας.

Μέρος της ζωής μας έχουν γίνει και οι μάσκες προστασίας οι οποίες θεωρούνται ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την αποτροπή της διασποράς του ιού.

Πρόσφατα ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης Ν. Καπραβέλος δήλωσε ότι αν φορούσαμε όλοι μάσκες από την αρχή της πανδημίας θα είχαμε τα μισά θύματα.

Την 1η Ιουνίου του 2022 η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, όπως στα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ, ανεστάλη. Από την άλλη, η υποχρεωτικότητα πρέμεινε – μεταξύ άλλων- στα Μέσα Μαζικής Μεταφόρας.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2022 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η τελευταία απόφαση με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στο σύνολο της Επικράτειας, όπου αναφέρεται ότι η μάσκα τόσο στα ΜΜΜ (μετρό, αστικά λεωφορεία, τραμ κτλ) όσο και στα ταξί παραμένει υποχρεωτική.

Η συγκεκριμένη απόφαση θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου του 2023 και ώρα 6:00, χωρίς προς το παρόν να υπάρχει πληροφόρηση το εάν θα επεκταθεί και αργότερα.

Ειδικότερα, η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95 ή ΚΝ95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης) είναι υποχρεωτική:

α) Στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικών συγκοινωνιών, όπως λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σιδηρόδρομος όταν κινείται σε αστικό ιστό, αναβατήρες (τελεφερίκ).

β) Στα επιβατηγά δημόσιας χρήσης (ΕΔΧ) οχήματα κάθε κατηγορίας (όπως ταξί, ταξί ειδικής μίσθωσης).

Σε όλα τα λεωφορεία, τρόλεϊ, στον ηλεκτρικό και το μετρό της Αθήνας, αλλά και το τραμ, οι επιβάτες είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα προστασίας.

Στην περίπτωση που κάποιος «πιαστεί» να μη φορά, τότε τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 300 ευρώ, ενώ στα επιβατηγά δημοσίας χρήσης (ταξί) επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ στον οδηγό του οχήματος.