Βρίσκεται νότια του Ηρακλείου και αποτελεί μία περιοχή με πολύ μεγάλη παράδοση στην καλλιέργεια κηπευτικών θερμοκηπίου και ελαιολάδου. Στο Τυμπάκι του δήμου Φαιστού με ευθύνη του Αγροτικού Οπωροκηπευτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού λειτουργεί Δημοπρατήριο, μέσω του οποίου διατίθενται προς ελληνικές ή και ξένες αγορές προϊόντα του τόπου, κυρίως πιπεριές, ντομάτες, αγγούρια και μελιτζάνες.

Πέντε μέρες την εβδομάδα (εκτός από Δευτέρα και Πέμπτη) δημοπρατούνται περίπου 3-5 χιλιάδες κλούβες με προϊόντα, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Μπερκάκης, διευθυντής του Αγροτικού Οπωροκηπευτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, ο οποίος εξήγησε ότι σε αυτή τη διαδικασία συμμετέχουν και τα μέλη του Συνεταιρισμού που υπολογίζονται στα 540, αλλά και μη μέλη.

«Η διαδικασία γίνεται ως εξής. Παραγωγοί φέρνουν τα προϊόντα τους στον Συνεταιρισμό και αυτά λαμβάνουν έναν μοναδικό αριθμό παρτίδας. Όταν λοιπόν έρχονται οι χονδρέμποροι, με βάση αυτό τον αριθμό δίνουν τις προσφορές τους και τελικά τα αγοράζει και τα διανέμει στην ελληνική αγορά ή στο εξωτερικό όποιος δώσει τη μεγαλύτερη τιμή» είπε ο κ. Μπερκάκης.

Πως διαμορφώνονται οι τιμές

Ανάμεσα στους παραγωγούς που μέσω του Δημοπρατηρίου διαθέτει τα κηπευτικά του, είναι και ο 28χρονος Λεωνίδας Καδιανάκης, ο οποίος σχολίασε ότι οι τιμές που «θα πιάσουν» τα προϊόντα, διαμορφώνονται ανάλογα με μια σειρά από παραμέτρους.

«Αν σκεφτείτε ότι όταν ξεκινήσαμε να κόβουμε τις ντομάτες προς τα τέλη του Οκτώβρη, η ζέστη ήταν ανυπόφορη και οι ποσότητες μεγάλες, είναι εύκολο να αντιληφθείτε ότι και η τιμή ήταν πεσμένη. Τώρα σιγά σιγά που αλλάζει ο καιρός, αρχίζει η τιμή να γίνεται καλύτερη, αν και δύσκολα κανείς καλύπτει τα αυξημένα έξοδα για το κόστος παραγωγής» επισήμανε ο κ. Καδιανάκης.

Ανάμεσα στις δραστηριότητες του Συνεταιρισμού, περιλαμβάνεται η καλλιέργεια, η οργάνωση και η παρακολούθηση των καλλιεργειών καθώς και η τυποποίηση και εμπορία υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας νωπών κηπευτικών, ενώ ο Συνεταιρισμός λειτουργεί μεταξύ άλλων, κατάστημα γεωργικών εφοδίων, το Δημοπρατήριο, πρακτορείο μεταφορών, υποκατάστημα στην Αθήνα καθώς και Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών στο Τυμπάκι.

560 μελη στον συνεταιρισμό Τυμπακίου

Τα μέλη του Συνεταιρισμού σύμφωνα με τον κ. Μπερκάκη φτάνουν τα 560 και οι δραστηριότητες τους σχετίζονται τόσο με τα κηπευτικά όσο και την ελαιοκομία.

Σε ένα τόπο με περίπου 10 χιλιάδες πληθυσμό «τα μισά από τα μέλη μας ασχολούνται με τα κηπευτικά τα υπόλοιπα με την ελαιοκομία, ενώ υπάρχουν και εκείνοι οι παραγωγοί που απασχολούνται και με τις δύο δραστηριότητες» επισήμανε ο διευθυντής του Αγροτικού Οπωροκηπευτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, ο οποίος συμπλήρωσε ότι τα μέλη του Συνεταιρισμού διαθέτουν περίπου τα 1.500 από τα 3.000 στρέμματα γης που καλλιεργούνται στην περιοχή.

Μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών

Από τα προβλήματα πάντως που τόνισε ο Λεωνίδας Καδιανάκης ότι αντιμετωπίζουν και στην περιοχή του Τυμπακίου οι παραγωγοί, είναι η έλλειψη εργατικών χεριών που τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί.

«Καλλιεργώ περίπου 4,5 στρέμματα και έχω καλλιέργειες ντομάτας, ντοματίνια και μελιτζάνες. Την ντομάτα την έβαλα τον Αύγουστο και θα κρατήσει έξι μήνες, οπότε τον Φεβρουάριο θα πρέπει να έχω έτοιμα τα επόμενα φυτά που θα με φτάσουν μέχρι το καλοκαίρι.

Τα ντοματίνια τα φύτεψα το Σεπτέμβρη και θα κρατήσουν τους επόμενους οκτώ περίπου μήνες, ενώ οι μελιτζάνες μπορούν να κρατήσουν μέχρι και ένα χρόνο» ανέφερε ο κ. Καδιανάκης, ο οποίος πάντως επισήμανε ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, με το οποίο έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι, είναι η έλλειψη εργατικών χεριών.

«Είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα, γιατί από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να βρεθείς χωρίς οποιαδήποτε βοήθεια και αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα σωρό ζητήματα για τις καλλιέργειές σου» πρόσθεσε ο κ. Καδιανάκης. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)