Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τύποι αραχνοειδών – Η “Μαύρη χήρα”, η “Ερημίτισσα” και η “Μαρμάγκα” στην Ελλάδα.-
Δεν τα κατάφερε και έφυγε από τη ζωή ο 48χρονος άνδρας, που δέχθηκε τσίμπημα από αράχνη δηλητηριώδους είδους στον Πύργο Ηλείας.
Ο 48χρονος έχασε τη «μάχη» για τη ζωή που έδινε από την περασμένη Τρίτη, μετά από τσίμπημα καφέ αράχνης που είναι δηλητηριώδης.
Ο άτυχος άνδρας ένιωθε αφόρητους πόνους στο πόδι με αποτέλεσμα αρχικά να μεταβεί σε ιδιώτη ορθοπεδικό, ο οποίος δεν διαπίστωσε κάποιο σχετικό πρόβλημα και του ζήτησε να πάει οπωσδήποτε στο νοσοκομείο Πύργου.
Αμέσως οι γιατροί του νοσοκομείου του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες, αλλά η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση. Όλα τα συμπτώματα παρέπεμπαν σε δηλητηριώδες τσίμπημα.
Ο άνδρας διασωληνώθηκε και οι γιατροί του νοσοκομείου στον Πύργο έκαναν μεγάλη προσπάθεια να τον κρατήσουν στην ζωή. Δυστυχώς το απόγευμα της Πέμπτης (8/8) ο ασθενής απεβίωσε.
«Δεν υπάρχει αντίδοτο για τσίμπημα καφέ αράχνης»
Μιλώντας στο Star, η διευθύντρια χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου είπε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλου του προσωπικού, ο ασθενής μας κατέληξε, δεν τα κατάφερε. Ήταν κάτι που από την αρχή ήταν γνωστό.
Δυστυχώς αυτά τα περιστατικά δεν έχουν καλή κατάληξη. Προσπαθήσαμε πάρα πολύ. Δυστυχώς από τις περιγραφές κι όλα αυτά θεωρούμε ότι ήταν τσίμπημα καφέ αράχνης. Βεβαίως δεν υπάρχει αντίδοτο και γενικά είναι αρκετά ραγδαία η εξέλιξή του. Ενώ από την αρχή δε φαίνεται ότι είναι κάτι σοβαρό, δεν το αντιλαμβάνεται ο ασθενής όταν τον τσιμπάει και σε 72 ώρες έχει μια ραγδαία επιδείνωση. Ήμασταν πάρα πολύ συγκλονισμένοι».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας με καταγωγή από τη Φθιώτιδα, δέχθηκε το τσίμπημα την ώρα που καθόταν σε παγκάκι στο Κατάκολο όπου είχε πάει για τις καλοκαιρινές του διακοπές.
Οι δηλητηριώδεις αράχνες στην Ελλάδα
Όλες οι αράχνες διαθέτουν δηλητήριο. Κάποια είδη έχουν ισχυρό, αλλά τα περισσότερα είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Χρησιμοποιούν το δηλητήριο επιθετικά για παράλυση του θηράματος και αμυντικά για να προστατευτούν όταν νιώσουν απειλή.
Στη χώρα μας υπάρχουν μόνο δύο είδη αράχνης που είναι δυνητικά επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Πρόκειται για τη Μεσογειακή Λοξοσκέλη (Loxosceles rufescens) και τη Μεσογειακή Μαύρη Χήρα (Latrodectus tredecimguttatus).
Λόγω του τεράστιου αριθμού αυτών των αραχνοειδών, είναι αδύνατον να καλυφθούν όλα τα είδη. Μάλιστα, ορισμένες εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πάνω από 50.000 είδη αραχνών στον πλανήτη.
Τα πιο συνηθισμένα είδη αραχνών στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του birdwatchinghq.
- Brown recluse spider – Καφέ αράχνη «ερημίτης»
Πρόκειται για αράχνες μεγέθους από 10 έως 15 χιλιοστά και όπως υποδηλώνει το όνομα είναι χρώματος καφέ.
Το δηλητήριο τους είναι επικίνδυνο όμως σπάνια προκαλεί ζημιά λόγω της εξαιρετικά μικρής ποσότητας που αποδεσμεύουν κατά το δάγκωμα.
Πυρετός, σπασμοί, φαγούρα, ναυτία και μυϊκός πόνος είναι μερικά από τα συμπτώματα τσιμπήματος καφέ αράχνης.
Σε ακραίες περιπτώσεις, τα τσιμπήματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε νέκρωση ζωντανών κυττάρων. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται επώδυνες ανοιχτές πληγές που αργούν να επουλωθούν.
Πιθανολογείται πως μια τέτοια καφέ αράχνη τσίμπησε τον 48χρονο που έχασε τη ζωή του στην Ηλεία.
- Cross Orbweaver – Araneus diadematus
Το χρώμα τους κυμαίνεται από ανοιχτό κίτρινο έως πολύ σκούρο γκρι. Διαθέτουν άσπρα σημάδια στο επάνω μέρος που σχηματίζουν σταυρό.
Οι συγκεκριμένες αράχνες είναι πολύ συνηθισμένες, ακόμα και σε αστικά περιβάλλοντα. Δεν είναι επιθετικές και συνήθως δαγκώνουν μόνο αν ξαφνιαστούν π.χ αν την αρπάξει κάποιος απότομα.
Το δάγκωμα τους επιφέρει πόνο, πρήξιμο και κοκκινίλα που διαρκούν μερικές ημέρες.
- European Nursery Web Spider – Pisaura mirabilis
Οι αράχνες αυτές ξεχωρίζουν από τον αυγόσακο που κουβαλάνε τα θηλυκά. Διαθέτουν λεπτό κορμό και μακριά πόδια.
Είναι δηλητηριώδεις, όμως δεν συνηθίζουν να επιτίθενται σε ανθρώπους παρά μόνο στα θύματα τους. Είναι εξαιρετικά απίθανο να αποδειχθούν τα τσιμπήματα τους θανατηφόρα για τον άνθρωπο.
Η γνωστή μαρμάγκα
Στην Ελλάδα το πιο κοινό είδος είναι το Galeodes graecus, η γνωστή μαρμάγκα. Παρά την τρομακτική τους εμφάνιση και τους λαϊκούς μύθους, τα γαλεώδη θεωρούνται ακίνδυνα για τον άνθρωπο, απουσία αδένων δηλητηρίου, αν και το δάγκωμα τους θεωρείται εξαιρετικά δυνατό.