Η πιθανότητα της βλάβης εξετάζεται ως βασικότερη αιτία της πτώσης του μικρού αεροπλάνου στη Σάμο, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο δύο επιβατών.

Η συντριβή του μικρού Τσέσνα, το οποίο κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή Ποτοκάκι στη Σάμο, το βράδυ της Δευτέρας (13/9), ερχόμενο από το Ισραήλ, αποδίδεται σε βλάβη, ύστερα από μαρτυρίες, που αναφέρουν ότι υπήρξε έκρηξη στον αέρα.

Το μονοκινητήριο αεροσκάφος αρχικά προσπάθησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Σάμου, αλλά δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να καταπέσει εν συνεχεία στην περιοχή Ποτοκάκι, στα νότια του νησιού, λίγο μετά τις 20:15.

Τα δύο άψυχα σώματα, που εντόπισαν οι αρμόδιες αρχές έπειτα από μεγάλη επιχείρηση, όπως έγινε γνωστό ήδη από χθες, ανήκουν σε έναν άνδρα και μία γυναίκα

Μετά τις πρώτες αναφορές για την εξαφάνιση του αεροσκάφους σήμανε συναγερμός και δόθηκε εντολή για επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, με τρία σκάφη να σπεύδουν στην περιοχή.

Για την επιχείρηση κινητοποιήθηκαν αμέσως ένα αλιευτικό, ένα σκάφος της Frontex και ένα περιπολικό του Λιμενικού. Ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας μετείχε επίσης στις έρευνες.

Όπως αναφέρουν μάρτυρες, το Τσέσνα αντιμετώπισε πρόβλημα στο ύψος του αεροδρομίου «Αρίσταρχος», ταλαντεύτηκε στον αέρα, εξερράγη και κατέπεσε στη θάλασσα. Μάλιστα, το αεροσκάφος δεν είχε βυθιστεί πλήρως, παρά το αρκετά μεγάλο βάθος στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή (32 μέτρα), όπως ανέφεραν τα τοπικά Μέσα.

Η ανακοίνωση της ΥΠΑ για την τραγωδία στη Σάμο

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ενημερώνει για την πτώση μικρού ιδιωτικού αεροσκάφους στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021.

Το ιδιωτικό αεροσκάφος τύπου Cessna, C182 απογειώθηκε από τον αερολιμένα της Χάϊφα στο Ισραήλ με δύο (2) επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε ιδιωτική πτήση και θα προσγειωνόταν λίγα λεπτά μετά τις 20:00 στο αεροδρόμιο του νησιού. Λίγο πριν την προσγείωση του χάθηκε η επικοινωνία με τον Πύργο Έλεγχου στη Σάμο και η ΥΠΑ ενημέρωσε το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης για την απώλεια επικοινωνίας.

Παράλληλα κινητοποιήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς για τον εντοπισμό του αγνοούμενου αεροπλάνου στη θαλάσσια περιοχή νότια του αεροδρομίου της Σάμου. Το Λιμενικό σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης εντόπισε και περισυνέλεξε τις σορούς των δύο επιβαινόντων του μικρού αεροσκάφους.
Για το αεροπορικό συμβάν έχει επιληφθεί η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ).