“Νομίμως καταγεγραμμένες” ήταν οι συνομιλίες των πρωταγωνιστών του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, με αφορμή τα όσα δημοσίευσε το “ΒΗΜΑ” για “μονταζιέρα”.

Η ανακοίνωση αναφέρει:
Με αφορμή δημοσιεύματα και ανακοινώσεις της κυβέρνησης, της ΕΛΑΣ και κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με τις ηχογραφημένες συνομιλίες από το δυστύχημα των Τεμπών ξεκαθαρίζουμε τα εξής:

Το Πρώτο Θέμα εκείνες τις ημέρες έφερε πρώτο στη δημοσιότητα νομίμως καταγεγραμμένες συνομιλίες των πρωταγωνιστών του τραγικού δυστυχήματος που συγκλόνισε όλο τον κόσμο.

Τις δίκες μας αποκαλύψεις ακολούθησαν όλα ανεξαιρέτως τα Μέσα Ενημέρωσης και μάλιστα κάποια από αυτά τις εμπλούτισαν και επέκτειναν με εξίσου συγκλονιστικά ρεπορτάζ, νέα ηχητικά ντοκουμέντα και στοιχεία.

Εμείς κάναμε λοιπόν όπως πάντα την δημοσιογραφική μας δουλειά.

Φέραμε στο φως ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ από τα κρίσιμα χρονικά σημεία της εφιαλτικής βραδιάς στα Τέμπη. Έτσι ακριβώς όπως προέκυπταν από τις επίσημες ηχογραφημένες πολύωρες συνομιλίες που είχαν οι μοιραίοι πρωταγωνιστές της τραγωδίας μεταξύ τους,οι οποίοι άλλωστε ομολόγησαν από τη νύχτα του δυστυχήματος στις αρμόδιες Αρχές (απολογία του σταθμάρχη Βασίλη Σαμαρά στην ανακρίτρια στις 4-3-2023).

ixitiko_xr
Τα υπόλοιπα είναι δουλειά της Δικαιοσύνης που παρέλαβε τα αρχεία με τις ενδοεπικοινωνίες από τις αρμόδιες Αρχές (ΕΛΑΣ) και όχι βεβαίως από τα ΜΜΕ.

Ταυτοχρόνως το Πρώτο Θέμα με δεκάδες ρεπορτάζ από τότε έως σήμερα έχει αναδείξει, πέραν της σωρείας των εγκληματικών ανθρωπίνων λαθών εκείνης της μαύρης νύχτας, και τις τραγικές αβελτηρίες των κυβερνήσεων, όσον άφορα στην διασφάλιση αυτομάτων συστημάτων ασφάλειας στα τρένα (σύμβαση ΌΣΕ 717). Αυτά για την ώρα”.

Τι αναφέρει “ΤΟ ΒΗΜΑ”

Από την πλευρά της η εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ” επικαλείται διάφορα στοιχεία για να δικαιολογήσει τα περί “μονταζιέρας” και προσθέτει:

“Όπως προκύπτει από νεότερα έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., που παρουσιάζει ΤΟ ΒΗΜΑ , η υπόδειξη του σταθμάρχη για αναχώρηση τρένου προς την υποτιθέμενη «λάθος πορεία» δεν αφορούσε τη μοιραία αμαξοστοιχία -όπως παρουσιάστηκε την 1η Μαρτίου σε μονταρισμένο ηχητικό ντοκουμέντο- αλλά εκείνη τοπικού συρμού που κινήθηκε κανονικά.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις τόνισαν πως «η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό ώστε να διεξάγει με αποτελεσματικό τρόπο την έρευνά της».

Σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τονίζει ότι το σημερινό δημοσίευμα αποτελεί δημοσιογραφική κηλίδα στη ιστορική της πορεία, καθώς προβάλλει σενάρια συνωμοσίας γύρω από τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, που πληγώνει όλους τους Ελληνες.

Νέα απάντηση από το “ΒΗΜΑ”:

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με την ανακοίνωσή του δεν διαψεύδει το ρεπορτάζ του «Βήματος».

Απλώς ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για την αλλοίωση των ηχογραφημένων συνομιλιών τις ώρες της τραγωδίας των Τεμπών.

Όποιος διαβάσει το σχετικό δημοσίευμα αντιλαμβάνεται ότι η εφημερίδα παραθέτει γεγονότα, δεν αποδίδει ευθύνες και ζητά απαντήσεις.

Οι ευθύνες θεωρούμε βέβαιο πως θα αναζητηθούν από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές».