Η αφρικανική σκόνη, η οποία “σκέπασε” τη χώρα μας τις τελευταίες ώρες, έχει καλύψει ήδη αρκετές περιοχές, προκαλώντας προβλήματα για τους κατοίκους, ιδιαίτερα στη Νότια Πελοπόννησο και στην Κρήτη.
Στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή η σκόνη ήταν λιγότερο εμφανής, αλλά το πρωί συνοδεύτηκε από βροχή με αποτέλεσμα να …λερωθούν τα αυτοκίνητα και να δυσχερανθεί η κυκλοφορία των κατοίκων.
Η κατάσταση στη Μεσσηνία και ιδιαίτερα στην πόλη της Καλαμάτας ήταν όλη μέρα αποπνικτική, με τις εικόνες που κυκλοφορούν στο ίντερνετ, να θυμίζουν… Λιβύη.
Δύσκολη είναι η κατάσταση και σε περιοχές της Ηλείας, με την αφρικανική σκόνη να έχει κρύψει τον ουρανό, όπως φαίνεται από εικόνες στο λιμάνι του Κατάκολου, στην παραλία της Καρούτας και στην περιοχή της Ζαχάρως.
Τοπίο στην ομίχλη και στα Χανιά με την αφρικανική σκόνη να είναι έντονη και την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Μάλιστα, σήμερα ο υδράργυρος στην πόλη ξεπέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Συγκεντρώσεις ρεκόρ στην Κρήτη
Η Κρήτη και η Πελοπόννησος πλήττονται ιδιαίτερα από το κύμα μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα, ενώ υψηλές είναι οι συγκεντρώσεις και στην Αττική, όπως είπε ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, Κώστας Λαγουβάρδος.
Είναι χαρακτηριστικό για την κατάσταση στην Κρήτη ότι χθες, από τις 5.30 – 7.30 το απόγευμα είχαν καταγραφεί συγκεντρώσεις 300 μικρογραμμαρίων σκόνης ανά κυβικό μέτρο αέρα. Οι συγκεντρώσεις έπεσαν στη διάρκεια της νύχτας περίπου στα 50 μικρογραμμάρια, ενώ σήμερα, μετά τις 2 το μεσημέρι άρχισαν να ανεβαίνουν γρήγορα.
Στις 5 το απόγευμα καταγράφονταν ήδη 430 μικρογραμμάρια και η τάση συνέχιζε να είναι ανοδική. «Από τη νύχτα θα αρχίσει να φεύγει από την ηπειρωτική Ελλάδα και από αύριο το μεσημέρι θα καθαρίσει και η Πελοπόννησος και η Κρήτη», λέει ο κ. Λαγουβάρδος, σημειώνοντας ότι αύριο αναμένεται να λήξει αυτό το επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης.
Αποπνικτική η ατμόσφαιρα και στο λεκανοπέδιο Αττικής
Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στο Λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς η σκόνη έφτασε σε υψηλά σημεία συγκέντρωσης τις μεσημβρινές ώρες.
Προειδοποιήσεις των πνευμονολόγων
Σύμφωνα με προειδοποιήσεις πνευμονολόγων αυτό το φυσικό φαινόμενο μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της χώρας μας, κυρίως μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα
Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα. Η αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες.
Τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης και αυτό απεικονίζεται και με αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τους κατοίκους των αστικών κέντρων και περιοχών με ήδη χαμηλή ποιότητα της ατμόσφαιρας.
Μία από τις πρωταρχικές επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην υγεία είναι η επίδρασή της στην αναπνευστική υγεία.
Τα λεπτά σωματίδια της σκόνης μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και ακόμη και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Για άτομα με παθήσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, οδηγώντας σε δύσπνοια, βήχα, συριγμό και δυσφορία στο στήθος.