Ιδού τα συμπεράσματα:
Μπήκαμε στα σάιτ των δημόσιων υπηρεσιών
και πόνεσαν τα μάτια μας
ΚΕΠ (Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών) kep.gov.gr
Κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών (kep.gov.gr) , θεωρητικά πρέπει να είναι απλό και εξυπηρετικό. Όμορφο πάντως δεν το λες, αυτός ο συνδυασμός πράσινου χρώματος με τον άσπρο φόντο σου τρυπάει λίγο το μάτι. Η αλήθεια είναι ωστόσο πως πρόκειται όντως για αρκετά εύχρηστο σάιτ. Στην αριστερή στήλη βρίσκεις ό,τι ψάχνεις, έχει κουμπί αναζήτησης και γενικά τη δουλειά σου θα την κάνεις. Φυσικά, υπάρχουν μερικοί θησαυροί μέσα. Για παράδειγμα, ο πίνακας ‘5 πιο συχνές διαδικασίες’, ο οποίος περιλαμβάνει 2, κάτι σαν την τριμελή επιτροπή με τα πέντε άτομα απ’ την ανάποδη.
Όχι, δεν είναι ενεργό το λινκ για να ανοίξεις τις άλλες τρεις, δεν υπάρχουν άλλες τρεις. Σπουδαία στιγμή του σάιτ, η ηλεκτρονική έκδοση εβδομαδιαίας εφημερίδας με τίτλο ‘ΔΗΜΟΣΙΟγραφικά’ και διάφορες ειδήσεις που αφορούν το δημόσιο. Χειροκρότημα για όποιον σκέφτηκε τον τίτλο, εύγε.
Να προσθέσουμε εδώ, ότι για να λειτουργήσουν τα ψηφιακά πιστοποιητικά έπρεπε να έχουμε συγκεκριμένη έκδοση Browser και μόνο αν συνέβαινε συναστρία λειτουργούσε η ψηφιακή υπογραφή;
Αισθητική: 3/10 – Χρηστικότητα: 7/10 – Εσάνς δημοσίου: 8/10 (Γενικός 18/30)
ΟΑΕΔ (Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού) oaed.gr
Αισθάνομαι ότι χωρούσαν μερικά χρώματα και πληροφορίες ακόμα, δεν είναι αρκετά φορτωμένο. Μπορούσε ας πούμε να μπει κάπου κάτω δεξιά κι ένα πλαίσιο με χρυσόσκονη που αναβοσβήνει, γιατί όχι. Πραγματικά, οριακά προτιμούσα να πάω στον κανονικό ΟΑΕΔ αν είναι, λιγότερη ταλαιπωρία θα ήταν. Τέλος πάντων, ας μην είμαστε αυστηροί, ίσως οι εσωτερικές σελίδες να είναι κάπως πιο εύχρηστες. Ας πατήσουμε το λινκ ‘δικαιώματα ανέργων από την κατοχή δελτίου ανεργίας’.
Ναι ΟΚ, πάμε να φύγουμε.
Αισθητική: 1/10 , Χρηστικότητα: 2/10 , Εσάνς δημοσίου: 10/10 (Γενική 13/30)
ΙΚΑ
ΝΑΙ! Το σάιτ του ΙΚΑ έχει προθάλαμο, χολ, με λουλούδια, τον σκοπό δημιουργίας του ΙΚΑ και μερικές βασικές λειτουργίες σε κόκκινο χρώμα. Πόσο πιο δημόσιο. Φοβάμαι να πατήσω το ‘είσοδος’, παρ’ όλα αυτά θα το κάνω, για χάρη της ατρόμητης δημοσιογραφίας.
Χμ. Αμέτρητη πληροφορία, διαφορετικές γραμματοσειρές και για κάποιο λόγο, το μεγαλύτερο κομμάτι της σελίδας καλύπτεται από μπανεράκια που στέλνουν σε άλλα σάιτ δημόσιων υπηρεσιών. Ας περιηγηθούμε λίγο ωστόσο, μην το κρίνουμε έτσι αυστηρά. Ας πατήσουμε το δεύτερο λινκ, στα ‘τελευταία νέα’, με τον τίτλο ‘Χαιρετισμός Διοικητή’.
Δυστυχώς, δεν είναι κάποιο gif του διοικητή να μας χαιρετάει. Είναι ένας γραπτός χαιρετισμός από τον Ιούλιο του 2015. Ακόμα κι ο Δημητρόπουλος έχει ανανεώσει το μπλογκ του πιο πρόσφατα απ’ αυτό δηλαδή. Από την άλλη, μάλλον πρόκειται για τόσο γαμάτο χαιρετισμό που ισχύει μέχρι σήμερα.
Αισθητική: 2/10 , Χρηστικότητα: 2/10 , Εσάνς δημοσίου: 10/10 (Γενικός 14/30)
ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθ.Επαγγελματιών)
Ας δούμε κι έναν ασφαλιστικό οργανισμικό ακόμα. Αρκετά καθαρό σάιτ σε σχέση με τα προηγούμενα, για κάποιο λόγο κι εδώ υπάρχει μπάνερ ΕΦΚΑ, λίγο στο πινακάκι πάνω αριστερά μπορούσε να γίνει καλύτερη δουλίτσα αλλά όλα αυτά είναι λεπτομέρειες μπροστά στην μεγάλη μαγεία της σελίδας: Το γεγονός πως κάθε είδηση συνοδεύεται κι από μια διαφορετική ταμπέλα του ΟΑΕΕ. Μερακλήδες.
Το να βρω τα έντυπα και να διαβάσω διατάξεις και νόμους ήταν αρκετά εύκολο πάντως, γενικά πιο ‘φτωχό’ και εύχρηστο σάιτ σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Έχει να ενημερωθεί βέβαια εδώ και αρκετά χρόνια σε πολλά σημεία π.χ. διαγωνισμοί από το 2016… οι σχετικές σελίδες για τον Οργανισμό και τον διοικητή του είναι σπαρτιατικές, λες και διαβάζεις στατικές σελίδες του προηγούμενου αιώνα.
Ποιο καθαρό και μοντέρνο είναι το νέο Site του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης)
Η ιστοσελίδα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης προβάλει τις προσφερόμενες υπηρεσίες ως τμήματα της δομής του (ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΦΚΑ, φορέων που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, ΗΔΙΚΑ και ΚΕΑΟ), αντί ως απάντηση των αναγκών εξυπηρέτησης που μπορεί να έχει ο πολίτης.
Σε αυτό βέβαια για να βρει ένας επαγγελματίας το link σύνδεσης για να πληρώσει τις νέες εισφορές… πρέπει να το παιδέψει λίγο, να πάει εκεί που διαβάζει «Ηλεκτρονικές-Υπηρεσίες-Αίτηση Συνταξιοδότησης» !!! να ξαναβρεί ένα νέο link για να καταφέρει μετά με σύνδεση μέσω taxisnet, να ξαναθυμηθεί το ΑΜΚΑ του για να συνδεθεί τελικά…!!! άλλη μια καινοτομία τύπου survivor για επαγγελματίες.
Σε μια πλατφόρμα που θεωρείτε ότι είναι καινούργια, αλλά που έχει υλοποιήσει μόνο το τμήμα για τις οικονομικές πληρωμές, όλα τα υπόλοιπα είναι «υποκατασκευή…» (π.χ. Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναλυτικό Ιστορικό Κοινωνικής Ασφάλισης κλπ)
Αισθητική: 6/10 , Χρηστικότητα: 8/10, Εσάνς δημοσίου: 6/10 (Γενική 20/30)
Διαύγεια
Ναι ΟΚ, διαφάνεια, αλλά ειλικρινά, σε τέτοιο περιβάλλον πρέπει να έχεις πολλή διάθεση να ψάξεις για να βρεις αυτό που σε ενδιαφέρει. Κανένας σχεδιασμός, κι έτοιμο δωρεάν προσχέδιο να έπαιρναν πιο όμορφο θα ήταν. Με αποκορύφωμα φυσικά το λευκό πλαίσιο με το φακελάκι ‘πράξεις’, που είναι λες και είσαι στο ‘My Computer’ και ψάχνεις τα αρχεία σου. Κάπου στο βάθος θα έχει σίγουρα κι ένα φάκελο ‘porn’.
Μετά τα *σημαντικά* κεφαλαία, ας πετάξουμε και μερικά διαγράμματα που δεν βγάζουν νόημα, για να δικαιολογήσουμε και το έργο μας.
Ας δούμε όμως πόσο εύκολο είναι να διαβάσουμε μια εγκύκλιο.
ΟΚ, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαινόταν, κατεβάζεις το pdf και διαβάζεις, έχει και μπάρα αναζήτησης, ενώ μπορείς να κάνεις και επισήμανση με ένα δικό σου σχόλιο. Όλα στο φως, εκτός από το ίδιο το σάιτ.
Αισθητική: 1/10 , Χρηστικότητα: 6/10, Εσάνς δημοσίου: 9/10 (Γενική 16/30)
Εδώ να σημειώσουμε ότι με ένα εντελώς απλό interface και με ιδιωτική πρωτοβουλία (ενός ατόμου!) το Υπερδιαύγεια κάλυψε την ανάγκη της γρήγορης αναζήτησης ακόμη και μέσα στα κείμενα αποφάσεων της Διαύγειας. Λόγω πόρων στα τέλη 2017 σταμάτησε να λειτουργεί και ξαναξεκίνησε με ιδιωτική χορηγία λίγους μήνες αργότερα με την δημοσιότητα που δόθηκε. Δυστυχώς δεν είδαμε το Δημόσιο να αγκαλιάζει και να υιοθετεί την προσπάθεια της Υπερδια@υγειας για να βελτιώσει τον δικτυακό της τόπο στον τρόπο αναζήτησης των δεδομένων. Ελπίζουμε να συνεχίσει την δωρεάν λειτουργία της… γιατί Διαύγεια χωρίς Υπερδιαύγεια… δεν υπάρχει
ΔΕΗ
Μιας και μιλήσαμε για φως, ας ρίξουμε μια ματιά και στη ΔΕΗ. Προσπαθεί, αλλά προσπαθεί πάρα πολύ, σε σημείο πονοκεφάλου. Και rotator, και εικονίδια και μπάνερ και στήλη με νέα, ΔΕΗ, ηρέμησε.
Οφείλω πάντως να πω ότι μοιάζει αρκετά εύχρηστο για τα βασικά, αφού αν θες να πληρώσεις έναν λογαριασμό, το βρίσκεις πανεύκολα. Έστω κι αν εγώ προτιμώ να το κάνω μέσα από το e-banking μου.
Αισθητική: 3/10, Χρηστικότητα: 6/10, Εσάνς δημοσίου: 5/10 (Γενική 14/30)
Taxisnet
Αρχίζω να βλέπω ένα πάτερν εδώ, μας αρέσουν τα πολλά και διαφορετικά ζωηρά χρώματα στις σελίδες μας, προφανώς για να φτιάχνουμε την ψυχολογία των πολιτών. Η μαγκιά εδώ είναι πως έχουμε έξι χρωματιστά πλαίσια, με τις αποχρώσεις να μοιάζουν μεταξύ τους στα τρία ζευγάρια. Ιδανικό για να μπερδεύεσαι όταν θέλεις να δώσεις οδηγίες μέσω τηλεφώνου.
-«Έλα, πήγαινε στο πράσινο τετράγωνο και ψάξε το λινκ»
-«Εννοείς το πράσινο σκούρο ή το λαχανί;»
-«Αυτό δίπλα στο μπλε»
-«Το σιέλ ή το γαλάζιο;»
-«Τουτ τουτ τουτ«.
Σε ό,τι αφορά τη χρηστικότητα, επειδή έχω αρκετή προσωπική πείρα, βεβαιώνω πως είναι αδύνατο να προχωρήσεις σε κάποια πράξη αν πρώτα δεν γκουγκλάρεις (ή αν δεν έχεις κανά δεκάωρο για σκότωμα).
Δεν συζητάμε για το εσωτερικό του Taxisnet όπου βρισκόμαστε στην πιο προηγούμενη δεκαετία θυμίζει κάτι από mainframe η όλη κατάσταση.
Αισθητική: 3/10 , Χρηστικότητα: 2/10 , Εσάνς δημοσίου: 7/10 , (Γενική 12/30)
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ aade.gr
Σαφώς ανανεωμένος ο δικτυακός τόπος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, συνεχίζοντας όμως την παράδοση προτίμησης σε πρασινάκι και μπλε χρώματα. Καλύτερος ο σχεδιασμός και διαχωρισμός μεταξύ ιδιωτών – επιχειρήσεων. Τα εικονίδια facebook, twitter, youtube είναι καθαρά διακοσμητικός μια και απλά αποτελούν link των γνωστών κοινωνικών δικτύων, χωρίς καμία χρησιμότητα φυσικά.
Πίσω όμως από το myTAXISnet βρίσκεται η ίδια πλατφόρμα του Taxisnet, ουσιαστικά λοιπόν μιλάμε για ένα απλά νέο frontend που λειτουργεί καλύτερα στο smartphone σας.
Αισθητική: 7/10 , Χρηστικότητα: 7/10 , Εσάνς δημοσίου: 7/10 , (Γενική 21/30)
Γενική Γραμματεία Καταναλωτή
Μία νέα πρόταση από την σελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, με το μεγάλο μπάνερ με διάφορα μικρότερα ενεργά μπανεράκια σε διαφορετικό μέγεθος μεταξύ τους. Πάρα πολλή πληροφορία και πάλι, πάρα πολλά γράμματα ενώ πάνω δεξιά, εκεί που γράφει ευρετήριο όρων, το site είναι σπασμένο 😦
Κατά τα άλλα, αμέτρητα δελτία τύπου και ενημερώσεις, μπάρα αναζήτησης (την έχουμε βρει αυτή πασπαρτού) και άλλη μια στήλη δεξιά της σελίδας με ενημερώσεις και σπασμένες φωτογραφίες. Σημαντική σπαστική λεπτομέρεια, για να διαβάσεις ένα δελτίο τύπου, πρέπει να το κάνεις download.
Υπουργείο Οικονομικών
Ας δούμε κι ένα Υπουργείο, θα πάω με το Οικονομικών, που είναι το πιο hot. Πάρα πολύ μπλε για κάποιο λόγο, με τα συλλεκτικά νομίσματα(!) να διαφοροποιούνται (μάλλον είναι η συλλογή κάποιου παλιού υπουργού) με πορτοκαλί και τις e-δημοπρασίες αιγιαλών με κίτρινο και μια φωτογραφία παραλίας.
Κατά τα άλλα, μοντερνιά, με rotator των βασικών ειδήσεων, πού τα έχουν δει αυτά τα ΙΚΑ και οι ΟΑΕΔ; Για όσους δεν βλέπουν καλά, υπάρχει και η δυνατότητα να μεγαλώσεις τη γραμματοσειρά, ενώ στο κάτω μέρος της σελίδας, έρχονται κι άλλα μπλε κουτάκια.
Επιλέγω τις συντάξεις δημοσίου και ανοίγω μια άλλη σελίδα, που μας ενημερώνει ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία δέχεται το κοινό ΜΟΝΟ κάθε Παρασκευή από 11.00 μέχρι 15.00. Από κάτω, ακολουθούν 21 ενεργά λινκ για όλες τις χρήσεις, λες και διαβάζουμε τη στήλη του Σαχανίδη.
Αισθητική: 7/10, Χρηστικότητα: 6/10, Εσάνς δημοσίου: 4/10 (Γενική 17/30)
(Πηγή Έρευνας: oneman.gr – Κεντρική φωτογραφία: Eurokinissi, με προσθήκες από το ComputersGR)
Εμείς βγάζουμε όμως νικητή το νέο Site της aade.gr με 21/30 😉
Σύστημα ΑΤΛΑΣ atlas.gov.gr
Εθνικό μητρώο Ασφάλισης και ασφαλιστικής Ικανότητας (atlas.gov.gr) , είχε ανακοινωθεί με κάθε επισημότητα το 2014 ως μια νέα πλατφόρμα που ψηφιοποίησε όλο το ασφαλιστικό βιογραφικό των πολιτών. Η πλατφόρμα εκτός από μηδέν σε σχεδιασμό και εμφάνιση έχει σοβαρά τεχνικά προβλήματα που είχαμε αναλύσει στο παρελθόν.
Ένα ακόμη αποκομμένο πληροφοριακό σύστημα που ανήκει στον προηγούμενο αιώνα. Δεν συζητάμε για ευχρηστία, σχεδιασμό ή φιλικό περιβάλλον διασύνδεσης χρήστη. Η Ψηφιακή Ελλάδα στα καλύτερά της.
Αισθητική: 1/10, Χρηστικότητα: 1/10, Εσάνς δημοσίου: 8/10 (Γενική 10/30)
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Parliament.gr
Πολλή και πολύπλοκα δομημένη πληροφορία έχει το site της Βουλής των Ελλήνων, πληροφορίες για την Οργάνωση, τους Βουλευτές, την Διοικητική Οργάνωση, τις Διεθνείς Δραστηριότητες. Πολλά μπανεράκια στο πλάι και κάτω για δεκάδες διαφορετικά θέματα (Διαφάνεια, Επιτροπή Ελέγχου, Διαγωνισμούς, Επισκέψεις, Συνδέσμους, Βιβλιοθήκες κ.ο.κ.). Το καθένα με μια διαφορετική έκπληξη, από μια διασύνδεση μέχρι ένα PDF με τις βουλευτικές αποζημιώσεις. Πάρα πολύ πληροφορία και στις αντίστοιχες EN Αγγλική και FR γαλλική έκδοση του δικτυακού τόπου.
Αισθητική: 3/10, Χρηστικότητα: 4/10, Εσάνς δημοσίου: 8/10 (Γενική 15/30)
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΣΗΔΗΣ promitheus.gov.gr
Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης. Εδώ θα πρέπει κάποιος να διαθέτει γερά νεύρα και διδακτορικό στην λειτουργία του συστήματος για να μπορέσει να υποβάλλει προσφορά σε ηλεκτρονικό δημόσιο διαγωνισμό. Οι ανακοινώσεις εμφανίζονται με διαφορετικά μεγέθη και γραμματοσειρές, φανταζόμαστε βάσει της σημαντικότητάς τους. Η ειδική ορολογία και τα αρκτικόλεξα περισσεύουν. Το site έχει τον συνήθη σχεδιασμό και λειτουργικότητα όπως δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες αντίστοιχα που υλοποιούν προκηρύξεις ευρωπαικών προγραμμάτων.
Αισθητική: 2/10, Χρηστικότητα: 1/10, Εσάνς δημοσίου: 8/10 (Γενική 11/30)
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ypes.gr
Ενα site πιστή αποτύπωση της δημόσιας διοίκησης της χώρας μας. Κάθε μενού και υπομενού. Κάθε υπομενού και έκπληξη, λίστες, καταστάσεις, pdf, πίνακες, εγκύκλιοι, αποφάσεις, συντομογραφίες, οργανογράμματα όλα άτακτα ρηγμένα. Ποτέ δεν ξέρεις τι καινούργιο θα εμφανιστεί μπροστά σου. Θα ήταν ενδιαφέρον να δουμε τα Google Analytics στατιστικά του Site για την χρησιμότητά του.
Αισθητική: 0/10, Χρηστικότητα: 1/10, Εσάνς δημοσίου: 10/10 (Γενική 11/30)
Από την νέα μελέτη της ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ δανειζόμαστε κάποια συμπεράσματα για όλα αυτά τα έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης:
Για ένα πληρέστερο κατάλογο ή για αναζήτηση έργων που έχουν δρομολογηθεί ή υλοποιηθεί, ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει στην ιστοσελίδα του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση», όπου συμπεριλαμβάνονται όσα έργα εντάσσονται σε αυτό το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (3197 πράξεις στα τέλη του 2016) και του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση». Τα δυο αυτά Επιχειρησιακά Προγράμματα αποτέλεσαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη μεταρρύθμιση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Ενδεικτικά, για
το Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» αξίζει να σχολιαστεί ότι παρατηρείται πλήθος έργων μικρών προϋπολογισμών και συνεπώς κλίμακας, με τη μεγάλη πλειονότητα τους να είναι έργα κάτω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Είναι, όμως, εν πολλοίς ασύνδετα μεταξύ τους, δίχως να προκύπτουν ως το αποτέλεσμα προγραμματισμού ή να στοχεύουν στην ικανοποίηση συγκεκριμένου στό-χου κάθε φορά. Παράλληλα, υπάρχουν ελάχιστα μεγάλα οριζόντια έργα σε εθνική κλίμακα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ισχυρές βάσεις για ουσιαστικές τομές στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Άνω του μισού προϋπολογισμού αφιερώθηκε σε έργα της τάξης των 1-10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συνολικά καλύφθηκαν περί τα 500 έργα.Αξίζει να επισημανθεί πως η έλλειψη συντονισμού και εποπτείας υλοποίησης μίας συγκεκριμένης στρατηγικής για την ψηφιακή πορεία και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση καταδεικνύεται και από την απουσία συγκεντρωτικών ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων και αποτελεσμάτων υλοποίησης έργων και δράσεων πληροφορικής. Τα οικονομικά αποτελέσματα αναφέρονται ως στοιχεία και δείκτες απορρόφησης οικονομικών πόρων από την ΕΕ στα αντίστοιχα αποτελέσματα των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
Διαβάστε την μελέτη της Διανέοσις και τις προτάσεις της, που συντονίζει εκτός όλων των συντελεστών και ο κ. Διομήδης Σπινέλης
Ενα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως μας αρέσει να εμφανίζουμε στοιχεία κατα το δοκούν ανάλογα με την πολιτική που φυσάει κατά καιρούς. Ενα δημόσιο μηχανογραφικό σύστημα δεν πρέπει να επηρεάζεται από την πολιτική τοποθέτηση ή την κυβερνητική πολιτική. Τότε έχουμε ένα αναξιόπιστο ηλεκτρονικό σύστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΗΛΙΟΣ της ΗΔΙΚΑ:
Εφημερίδα «ΕΠΕΝΔΥΣΗ» 26 Σεπ 2016 |Του Θοδωρή Βγενή
Αποκάλυψη: Πώς μαγειρεύτηκε και μεθοδεύτηκε η καρατόμηση των συντάξεων με ψευδή και ανεπεξέργαστα στοιχεία
Πάνω σε «πλασματικά» στοιχεία στηρίχθηκαν οι μειώσεις στις συντάξεις των τελευταίων ετών, καθώς το σύστημα καταγραφής συνταξιοδοτικών παροχών και προνοιακών επιδομάτων της χώρας , το λεγόμενο «ΗΛΙΟΣ», ήταν σχεδιασμένο στο γόνατο, ενώ είχε λανθασμένα στοιχεία και σοβαρές παραλείψεις. Οι εμπνευστές του συστήματος, οι οποίοι σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείο Εργασίας εξέδωσαν στατιστικές εκθέσεις χωρίς να συνεργαστούν καν με την Εθνική Στατιστική Αρχή, είχαν υποπέσει σε σωρεία λαθών δημιουργώντας ένα απίστευτο αλαλούμ και οδηγώντας τις συντάξεις –κατά κύριο λόγο τις επικουρικές- στην «προκρούστεια κλίνη».
Τα λάθη ήταν πολλά και για το λόγο αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει σταματήσει να εκδίδει προσωρινά τα αποτελέσματα του «ΗΛΙΟΣ», δίνοντας ταυτόχρονα εντολή στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) για έλεγχο, αξιολόγηση και διόρθωση του συστήματος. Αρχικά , στην έκθεση δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), ενώ τα στατιστικά στοιχεία παρουσίαζαν μία αν μη τι άλλο ανακριβή εικόνα γιατί δεν είχαν τα αναγκαία στατιστικά μέτρα ελέγχου (δηλαδή τη διάμεσο τιμή). Την ίδια στιγμή οι εκθέσεις έδιναν εντελώς λανθασμένη εικόνα για τις ηλικίες συνταξιοδότησης, καθώς παρουσίαζαν πρώτα έναν συγκεντρωτικό πίνακα με τις ηλικίες συνταξιοδότησης, στον οποίο εμφάνιζαν τους δικαιούχους γήρατος, αναπηρίας και θανάτου μαζί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με τα λάθος στοιχεία του «ΗΛΙΟΣ» εμφανίζονται 29 χιλιάδες συνταξιούχοι κάτω των 25 ετών και 80 χιλιάδες συνταξιούχοι κάτω των 50 ετών. «Όταν διαβάζει κάποιος την λέξη «συνταξιούχος» την συνδέει άμεσα με τις συντάξεις γήρατος και σχολιάζει το πώς οι Έλληνες παίρνουν σύνταξη τόσο νέοι. Η σωστή αποτύπωση θα ήταν δικαιούχοι σύνταξης που καταλαβαίνει ότι περιλαμβάνει και τους δικαιούχους σύνταξης από αναπηρία και τους επιζώντες δικαιούχους σύνταξης ενός αποθανόντος ασφαλισμένου.» υπογραμμίζει στην «Ε» ο Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, επιστημονικός συνεργάτης του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου.
Παράλληλα, οι επικουρικές συντάξεις παρουσιάζονται με κλιμάκωση ποσού ανά 500 ευρώ μαζί με τα μερίσματα δίνοντας την εικόνα ότι 1.630.000 συνταξιούχοι επικουρικής λάμβαναν έως 500 ευρώ. Στην πραγματικότητα, όμως, -και μετά τις βελτιώσεις που έγιναν στο σύστημα- 1.269.125 συνταξιούχοι λαμβάνουν επικουρικές ή μέρισμα έως 200 ευρώ.
Ωστόσο, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας το πιο χαρακτηριστικό και εξόφθαλμο παράδειγμα παραποίησης της αλήθειας είναι ότι πάρα πολλοί πίνακες εμφανίζουν ποσά προ φόρων και κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης και ακριβώς από κάτω στον τίτλο του πίνακα τα ονομάζουν καταβαλλόμενα. «Πουθενά στον κόσμο δεν εμφανίζουμε το εισόδημα προ παρακρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης και φόρου. Μόνο στο «Ήλιος» υιοθέτησαν αυτή την επιλογή για να δείχνουν ότι καταβάλλονται μεγαλύτερες συντάξεις και έτσι να νομιμοποιούν τους θεσμούς να απαιτούν μεγάλες περικοπές ». Στελέχη του υπουργείου Εργασίας υπογραμμίζουν δε ότι οι πίνακες του «ΗΛΙΟΣ» αποτύπωναν νούμερα χωρίς κανέναν στατιστικό έλεγχο, χωρίς μεθοδολογία και χωρίς καμία δυνατότητα σύγκρισης ούτε χρονικά, αλλά ούτε και μεταξύ των ταμείων. Έδιναν μόνο την εικόνα του κόστους και μάλιστα σε μηνιαία βάση χωρίς καμία πρακτική εφαρμογή, τη στιγμή που όλες οι χώρες εκδίδουν ετήσιες εκθέσεις με συγκριτικά στοιχεία για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αξιοπιστία.
Για παράδειγμα η αντίστοιχη έκθεση για τις συντάξεις της Μεγάλης Βρετανίας όπως εκδίδεται από την εθνική τους στατιστική αρχή και που από το μέγεθος της και μόνο (180 σελίδες) μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι έχει γίνει με μέθοδο και τεκμηρίωση και το βασικότερο όλων, ότι εκπονείται από μια αρχή με ειδίκευση στην στατιστική, γεγονός που της προσδίδει και την αντίστοιχη αξιοπιστία. Σε όλη την έκθεση «ΗΛΙΟΣ» δεν υπάρχει καμία αναφορά στην μεθοδολογία που ακολουθείται ώστε να μπορεί να υπάρξει έλεγχος της αξιοπιστίας της αλλά ούτε και προσδιορισμός του τι ακριβώς περιγράφεται. «Τι σημαίνει εισόδημα από συντάξεις… το καταβαλλόμενο ή το μεικτό ή το φορολογητέο; Παντού στον κόσμο σημαίνει αυτό που προκύπτει μετά φόρων και κρατήσεων, στις εκθέσεις του ΉΛΙΟΣ ς σημαίνει προ φόρων και κρατήσεων. Γιατί; Ποιος το επέβαλε;» δηλώνει ο κος Θεοδωρουλάκης.
Στο νέο πίνακα του ΗΛΙΟΣ που ετοιμάζει το υπουργείο (το τμήμα που αφορά στις επικουρικές) παρουσιάζονται τα δεδομένα των συντάξεων σε κλίμακες ανά κατηγορία σύνταξης και εύρος ποσού. Επισημαίνεται, ότι η εν λόγω ανάλυση αφορά συντάξεις και όχι εισόδημα συνταξιούχου. Στην κατηγορία «γήρατος» έχουν συμπεριληφθεί και οι συντάξεις ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ. Τα ποσά σε κάθε περίπτωση είναι προ κρατήσεων φόρου και μετά υγειονομικής περίθαλψης και ΕΚΑΣ.
Σχόλιο Computersgr: Αντιμετωπίζουμε τα μηχανογραφικά συστήματα σύμφωνα με τις πολιτικές επιδιώξεις της κάθε κυβερνητικής παρέας και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα δυστυχώς.