Σε ανοιχτή καταγγελία για το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής Καρδίτσας δεν είχαν ειδοποιηθεί για την επερχόμενη θεομηνία προέβη μετά τον απεγκλωβισμό της από τον οικισμό της Οξυάς με ελικόπτερο μια νέα γυναίκα, έγκυος στον 4ο μήνα, επισημαίνοντας ότι αν υπήρχε ενημέρωση από τους μετεωρολόγους και από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας οι κάτοικοι θα είχαν λάβει τα μέτρα τους και τουλάχιστον θα έσωζαν τα κοπάδια των ζώων τους.

Η νεαρή γυναίκα Ελένη Τόλια επέλεξε να είναι από εκείνους που θα απομακρύνονταν από το αποκλεισμένο χωριό. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έμενε εκεί με τους υπόλοιπους συγχωριανούς της. “Εμείς είμαστε καλά”, είπε και ζήτησε απ’ όλους να σκέφτονται εκείνους που έμειναν πίσω και να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να αποκατασταθεί άμεσα ο δρόμος. 

Συνεχίζοντας η Ελένη Τόλια με ευχέρεια και παρρησία ανέφερε ότι δεν υπήρξε ειδοποίηση ούτε είπαν οι μετεωρολόγοι ότι ο “Ιανός” θα χτυπούσε και την Θεσσαλία.”Έλεγαν μόνο για το Ιόνιο και την Πελοπόννησο και ότι θα περάσει νότια. Αν μας ειδοποιούσαν κάτι θα κάναμε. Οι χωριανοί θα έσωζαν τα κοπάδια τους”, πρόσθεσε.

“Εμείς είμαστε συνηθισμένοι, δεν περιμέναμε τον Ιανό” είπε χαρακτηριστικά η νεαρή γυναίκα, κρατώντας το κοριτσάκι της στην αγκαλιά της. “Το μόνο που ζητάμε, μιλάω εκ μέρους όλων, είναι η άμεση αποκατάσταση του δρόμου, να έχουμε πρόσβαση μέχρι το Μουζάκι, θέλουμε νέα μελέτη, νέο οδικό δίκτυο” είπε και πρόσθεσε πως κανείς δεν θέλει να φύγει από τον οικισμό. “Είμαστε λίγοι αλλά είμαστε ζωντανοί”, πρόσθεσε.

Η Ελένη Τόλια, η ηλικιωμένη μητέρα της, ο παπάς πατέρας της και η μόλις 1,5 έτους κορούλα της είναι οι πρώτοι κάτοικοι που απεγκλωβίστηκαν από την Οξυά, το χωριό που έχει αποκοπεί μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο “Ιανός”.

Δυο ελικόπτερα απογειώθηκαν το πρωί από το γήπεδο του Μουζακίου για να επιχειρήσουν ακόμη μια προσπάθεια απεγκλωβισμού κατοίκων από την Οξυά. Πολλοί από τους κατοίκους στο χωριό δεν ήθελαν να φύγουν από τα σπίτια τους, όμως ο παπάς του χωριού, η σύζυγός του, καρκινοπαθής σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η κόρη τους και η εγγονή τους ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που μπήκαν στο μικρό ελικόπτερο και έφτασαν σώοι Μουζάκι.

Η ώρα της αποβίβασης του ιερέα από το ελικόπτερο με την βοήθεια των χειριστών

Οι εικόνες από τη στιγμή που το ένα από τα ελικόπτερα που είχαν “σηκωθεί” νωρίτερα προσγειώθηκε κι από εκεί βγήκαν ο ιερέας, η ηλικιωμένη γυναίκα, η έγκυος (στον 4ο μήνα) κόρη τους και η μόλις 1,5 έτους εγγονή τους, η μικρή Αννούλα, ήταν συγκλονιστικές.

Συγκινημένη η παπαδιά υποβαστάζεται από πυροσβέστες μετά την αποβίβαση.

Ακόμη πιο συγκλονιστική ήταν η στιγμή που η ηλικιωμένη γυναίκα άρχισε να κερνάει λουκούμια, τα οποία πήρε από το σπίτι της πριν απεγκλωβιστεί. Πρώτα κέρασε τους πιλότους και μετά όσους βρίσκονταν στο γήπεδο για να υποδεχτούν εκείνη και την οικογένειά της!

Η διάσωση της οικογένειας του παπά του χωριού ήταν το πρώτο σκέλος της επιχείρησης στην Οξυά. Ο δεύτερος απεγκλωβισμός έκοψε την ανάσα γιατί, αντίθετα από τον πρώτο, έγινε με σχοινί. Πυροσβέστης κατέβηκε από το ελικόπτερο και πήρε έναν άνδρα για να τον ανεβάσει πάνω και να μεταφερθεί στο Μουζάκι!

Συνολικά απεγκλωβίστηκαν έξι κάτοικοι της Οξυάς. Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ επρόκειτο να μεταφερθούν στο Μουζάκι άλλοι τέσσερις άνθρωποι από τον οικισμό.

Η επιχείρηση, την οποία συντόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και μάλιστα ήταν μέσα σε ένα από τα δυο ελικόπτερα, ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

Από το Μουζάκι ξεκίνησαν δυο ελικόπτερα, ένα μικρό που πήρε τις δυο γυναίκες και το παιδάκι κι ένα μεγαλύτερο που μετέφερε τρόφιμα και άλλες προμήθειες για τους ανθρώπους που παραμένουν στην Οξυά και δεν θέλουν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Το ελικόπτερο που θα παραλάμβανε τις τρεις γυναίκες και τον ιερέα δυσκολεύτηκε να προσγειωθεί εξαιτίας της περιοχής και χρειάστηκαν περισσότερες από τρεις προσπάθειες για να τα καταφέρει τελικά.

Η επιχείρηση θα συνεχιστεί αφού άλλοι έξι άνθρωποι έχουν ζητήσει να απεγκλωβιστούν από τον οικισμό “Μοναστήρι Αγίας Τριάδας” της κοινότητας Οξυάς του δήμου Μουζακίου.

“Δεν φοβήθηκα ούτε μια στιγμή”

“Ευχαριστούμε” αυτή ήταν η πρώτη λέξη που βγήκε από τα χείλη της Ελένης Τόλια, της νεαρής γυναίκας που ταξίδεψε από τους Παξούς στην Οξυά Καρδίτσας με την 1,5 έτους κόρη της για να επισκεφτεί τη μητέρα και τον πατέρα της και εγκλωβίστηκε εκεί!

Ο πατέρας της είναι ο παπάς του χωριού και η οικογένεια έμενε μέσα στο μοναστήρι.

“Εμείς είμαστε συνηθισμένοι, δεν περιμέναμε τον Ιανό” είπε χαρακτηριστικά η νεαρή γυναίκα, κρατώντας το κοριτσάκι της στην αγκαλιά της.

“Το μόνο που ζητάμε, μιλάω εκ μέρους όλων, είναι η άμεση αποκατάσταση του δρόμου, να έχουμε πρόσβαση μέχρι το Μουζάκι, θέλουμε νέα μελέτη, νέο οδικό δίκτυο” είπε και πρόσθεσε πως κανείς δεν θέλει να φύγει από τον οικισμό. “Είμαστε λίγοι αλλά είμαστε ζωντανοί”, πρόσθεσε.

Εδώ η θέση των μετεωρολόγων για την πρόγνωση:

Γιατί δεν έγινε πρόγνωση για Καρδίτσα: Έλλειψη δικτύου μετεωρολογικών ραντάρ