Πλήθη πιστών συνέρρευσαν από το πρωί για το Ιερό Προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά στους πρόποδες του Βερμίου, στην Καστανιά Ημαθίας, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί, που έφτασαν από χθες.

Παράλληλα με τις ιερές ακολουθίες οργανώνονται εκδηλώσεις από το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» στο πλαίσιο της 1611ης Πανηγυρικής Εορτής του Δεκαπενταυγούστου, η οποία αποτελεί συνέχεια της Eθνικό-θρησκευτικής παράδοσης του Ελληνισμού στον Αλησμόνητο Πόντο.

Στην Πανήγυρη συμμετέχουν τιμητικά εκπρόσωποι των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων του «Αγίου Ιωάννου Βαζελώνα» και του «Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα», μεταφέροντας τις Σεπτές Εικόνες του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα που αποθησαυρίζεται στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα που αποθησαυρίζεται στο Ροδοχώρι Ναούσης, για να συνεορτάσουν με τη Σεπτή Εικόνα της Σουμελιώτισσας.

Μήνυμα ενότητας και αγάπης

Η φετινή εκδήλωση στέλνει ένα μήνυμα ενότητας και αγάπης στον απανταχού Ελληνισμό και το μήνυμα αυτό, από τα καμπαναριά της Σουμελιώτισσας θα ενωθεί με τους ήχους της καμπάνας του μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά στον αλησμόνητο Πόντο, όπου θα λειτουργήσει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και θα ακουστεί έτσι για μια φορά ακόμα ότι Ποντιακός Ελληνισμός είναι ζωντανός και συνεχίζει δίνοντας το παρόν ως αδιάσπαστο μέλος του συνόλου του Ελληνισμού.

Στις εκδηλώσεις παρίστανται και τιμούν με την παρουσία τους, εκπρόσωποι της εκκλησίας, της πολιτείας, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, της περιφερειακής και δημοτικής αυτοδιοίκησης, ποντιακών σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων, καθώς και λοιπών φορέων.

Των Ιερών Ακολουθιών προεξάρχει o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων.