Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κρίνεται το μέλλον της ηγεσίας του  στην ψηφοφορία, που θα  γίνει με κάλπη επί της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη σήμερα, (πρωί της Κυριακής).

Επί των 212 παρόντων οι 86 ψήφισαν υπέρ της φανερής ψηφοφορίας και οι 122 υπέρ της κάλπης. Τέσσερις ψήφισαν λευκό, καθώς σήκωσαν το χέρι τους και στις δύο προτάσεις.

Επομένως η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής θα γίνει με κάλπη, με την εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ να μετρά νίκη επί τη διαδικασίας και την πλευρά Κασσελάκη μια ήττα. Ωστόσο όλα είναι πιθανά, καθώς το αποτέλεσμα θα κριθεί από την στάση αυτών, που απουσίαζαν χθες. Πάντως τα προγνωστικά δεν ευνοούν τον Στέφανο Κασσελάκη.

Η ψηφοφορία θα γίνει από τις 10 το πρωί με 1.00 το μεσημέρι. Υπενθυμίζεται ότι για να περάσει η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη απαιτούνται 148 «ναι» (επί των 295 μελών).

Από την ψηφοφορία επί του διαδικαστικού ζητήματος απόψε το βράδυ απουσίαζαν 83 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Είναι δεδομένο ότι από το μεσημέρι του Σαββάτου βρίσκονται σε εξέλιξη ζυμώσεις και οι δύο πλευρές μετρούν τις δυνάμεις τους και τα… κουκιά για την κρίσιμη ψηφοφορία επί της μομφής που τελικά θα γίνει αύριο πρωί.

Η αποχώρηση Κασσελάκη με ενόχληση

Νωρίτερα ο Στέφανος Κασσελάκης είχε αποχωρήσει ενοχλημένος από την αίθουσα που γίνεται η Κεντρική Επιτροπή.

Λίγη ώρα μετά τις 10:30 ο Στέφανος Κασσελάκης βγήκε από την αίθουσα και είπε στους δημοσιογράφους: «Οταν αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν, για να ψηφίσουν, θα γυρίσω!».

Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής θα γινόταν στις 8, δόθηκε παράταση μισής ώρας και μετά εκ νέου παράταση άλλης μιας ώρας.

Στις 21:30 ξεκίνησε τελικά η συζήτηση για το πώς θα γίνει η ψηφοφορία. Με κάλπη (που επιθυμούσε η πλευρά των 87 και του Πολάκη) ή φανερά (όπως επιθυμούσε η πλευρά Κασσελάκη).

Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε ότι θα γίνει ψηφοφορία επί του διαδικαστικού, πριν πάνε να ψηφίσουν για τη μομφή.

Τρεις εκπρόσωποι από την κάθε πλευρά, μάλιστα, επιχειρηματολόγησαν υπέρ και κατά της κάθε πρότασης, επί του διαδικαστικού πάντα. Τζάκρη, Παππάς, Σβίγκου υπέρ της φανερής ψηφοφορίας και Αλεξιάδης, Μαντζουράνης και Παναγιωτόπουλος υπέρ της κάλπης. Σε εκείνο το σημείο αποχώρησε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Λίγη ώρα αργότερα έγινε η ψηφοφορία επί του διαδικαστικού, με την ΚΕ να αποφασίζει να ψηφίσει επί της μομφής μυστικά, με κάλπη, και ακολούθως αποφασίστηκε μετά από κάποια διαφωνία που υπήρξε, να γίνει τελικά η ψηφοφορία το πρωί της Κυριακής, 10:00 με 13:00.

Κείμενο-τελεσίγραφο με 100 υπογραφές

Πριν την έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής οι 87 εμφάνισαν κείμενο-τελεσίγραφο με 100 υπογραφές με το οποίο καλούσαν τον Κασσελάκη να πάει σε εσωκομματικές εκλογές λέγοντας ότι στην «δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν σήκωσε το γάντι στην εναρκτήρια ομιλία του στην ΚΕ και κάλεσε τους αμφισβητίες να του κάνουν μομφή.

Μόλις κατέβηκε από το βήμα η ομάδα των «87» με 100 υπογραφές κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Λίγη ώρα αργότερα ο Παύλος Πολάκης έθεσε θέμα ηγεσίας, μίλησε σκληρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη λέγοντάς του «δεν κάνεις» και κατέθεσε και ο ίδιος υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αν τελικά το κόμμα πάει σε εσωκομματικές εκλογές εκ νέου. Ο Παύλος Πολάκης δεν κατέθεσε δική του πρόταση μομφής αλλά στήριξε αυτή των «87».

Οι δύο πλευρές, ο Στέφανος Κασσελάκης και η εσωκομματική του αντιπολίτευση θα μετρήσουν σήμερα δυνάμεις, που θα αποτελέσουν και το κρίσιμο στοιχείο για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μείνουν μαζί νικητές και ηττημένοι ή θα έχουμε εκπλήξεις;

Αν περάσει η πρόταση μομφής από την Κεντρική Επιτροπή τότε το καταστατικό προβλέπει ότι συγκαλείται έκτακτο συνέδριο μέσα σε τρεις μήνες το αργότερο όπου εκεί θα ληφθούν οι περαιτέρω αποφάσεις.