Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ, σχετικά με τις εκτελέσεις μελών της λεγόμενης Greek mafia, που σύμφωνα με την έρευνα σχετίζονται με εκτεταμένο λαθρεμπόριο καυσίμων, αλλά και σε μικρότερο βαθμό με διακίνηση λαθραίων τσιγάρων.

Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες φορές που οι αστυνομικοί οδηγήθηκαν σε συλλήψεις δολοφόνων του οργανωμένου εγκλήματος.

Έμπειροι αξιωματικοί του Σώματος, συνέθεσαν εκείνα τα κομμάτια του παζλ που έλειπαν για αρκετά χρόνια-από όταν άνοιξε ο κύκλος αίματος το 2017, με την εκτέλεση του Βασίλη Γρίβα, ώστε να προχωρήσουν στη σύλληψη τουλάχιστον δυο εκτελεστών, που είναι ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, για τις δολοφονίες των Γιάννη Σκαφτούρου, Βασίλη Ρουμπέτη και την απόπειρα κατά του Μαυρόπουλου στη Πιερία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, έχει γίνει μία ακόμη σύλληψη, περί όπλων και όχι για εγκληματική οργάνωση, καθώς στο σπίτι του συλληφθέντος φαίνεται πως εντοπίστηκαν γεμιστήρες από καλάσνικοφ. Σημειώνεται πως στα σπίτια των συλληφθέντων έχουν γίνει ήδη έλεγχοι και κατά πληροφορίες έχουν εντοπιστεί όπλα.

Έχουν ταυτοποιηθεί άλλα οκτώ άτομα

Την ίδια ώρα, έχουν ταυτοποιηθεί οκτώ άτομα που εμπλέκονται στον «πόλεμο της νύχτας» και στις δολοφονίες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Δύο από αυτούς βρίσκονται στη φυλακή – ο ένας στην Ελλάδα και ο άλλος εικάζεται ότι βρίσκεται στο Μαυροβούνιο. Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ανάμεσα στους οκτώ που έχουν ταυτοποιηθεί να βρίσκεται και ο ηθικός αυτουργός των δύο εκτελέσεων.

Σήμερα μεταξύ 11:00 με 11:30 αναμένεται οι συλληφθέντες να μεταφερθούν στην Ευελπίδων, ενώ οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. πιθανότατα σήμερα στις 15:00 με 15:30 θα προχωρήσουν σε παρουσίαση σχετικά με τις συλλήψεις και τις ενέργειές τους.

Ανάμεσα σε εκείνα τα στοιχεία που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις εν λόγω συλλήψεις, ήταν αποτύπωμα το οποίο είχε εντοπιστεί μετά την εκτέλεση του Σκαφτούρου, στο εξοχικά του στα Σκούρτα Βοιωτίας, τον Απρίλιο του 2022.

Πιο συγκεκριμένα, το αποτύπωμα είχε βρεθεί σε μηχανή, με την οποία διέφυγαν οι δράστες, την οποία όμως είχαν εγκαταλείψει. Παράλληλα, προχώρησαν στην ταυτοποίηση ατόμων.

Ανάμεσά τους είναι έγκλειστος στις φυλακές αλλά και δύο πρόσωπα που φέρονται να έφυγαν στο εξωτερικό και γι’ αυτούς θα εκδοθούν σχετικά εντάλματα σύλληψης. Όλοι τους χαρακτηρίζονται ως «σκληροί» ποινικοί.

Μάλιστα, είναι γνώριμοι των Αρχών για υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων, προστασίες, ναρκωτικά και διακίνηση μεταναστών.

Ποιοι εκτέλεσαν τον Βαγγέλη Ζαμπούνη

Από τις αρχές εξετάζεται η συμμετοχή των συλληφθέντων και στην πρόσφατη εκτέλεση του Βαγγέλη Ζαμπούνη στο Νέο Κόσμο, καθώς στις διωκτικές Αρχές είχε φτάσει πληροφορία για εμπλοκή σε λαθρεμπόριο τσιγάρων, κάτι το οποίο και ελέγχεται.

Βασικό για τους αξιωματικούς που χειρίζονται τις έρευνες είναι το γεγονός ότι έχουν καταλήξει στο δρομολόγιο που ακολούθησαν οι εκτελεστές μετά τη δολοφονία του Ζαμπούνη, με αποτέλεσμα να «σκανάρουν» και να αναλύουν οπτικό υλικό προηγούμενων ημερών της δολοφονίας, καθώς θεωρούν βέβαιο πως είχαν κάνει κάποιο δρομολόγιο -πρόβα και χαρτογράφηση- έτσι ώστε να είναι έτοιμοι μετά την εκτέλεση του πληρωμένου συμβολαίου.

Σημαντικά στοιχεία ίσως προκύψουν και από τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών του 44χρονου, σχετικά με τη ροή του χρήματος, καθώς εκεί ίσως βρίσκεται και το κίνητρο της μαφιόζικης εκτέλεσης του.

Βασική διαφορά το λαθρεμπόριο καυσίμων

Πρόκειται για έναν ακήρυχτο πόλεμο της νύχτας, που φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες, να συνδέεται με λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων.

Και αυτό γιατί τα βαριά ονόματα της νύχτας ξεκίνησαν -εκτός από εκβιασμούς και προστασία να ασχολούνται και με άλλες παράνομες δραστηριότητες- με τα χρήματα που κατέληγαν στα ταμεία της ελληνικής Μαφίας να ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ.

Αρμόδιες πηγές ενημέρωσης άλλωστε σημείωναν με νόημα πως μια από τις πιο επικερδείς δραστηριότητες, είναι το λαθρεμπόριο τσιγάρων.