Αποκαλύψεις για δύο μεγάλα κυκλώματα πορνείας, που έφερναν κοπέλες ευάλωτων οικογενειών από την Κολομβία στην Ελλάδα, τάζοντάς τους μια καλύτερη ζωή με ιδανικές συνθήκες εργασίας, γίνοντααι αυτές τις μέρες στα δικαστήρια της Αθήνας.
“15 ραντεβού την ημέρα – Θα έπρεπε να έχω πάρει 27.000 ευρώ”
H πραγματικότητα ήταν διαφορετική: «Δεν δικαιούμουν ούτε ένα ρεπό τη βδομάδα. Έκανα 15 ραντεβού την ημέρα και κανονικά για το διάστημα που δουλεύω θα έπρεπε να έχω πάρει συνολικά 27.000 ευρώ. Σήμερα έχω καταφέρει να στείλω πίσω στην οικογένειά μου ίσα ίσα 500 ευρώ και μέσα στο πορτοφόλι μου έχω πέντε ευρώ».
Αυτό ήταν ένα μέρος της κατάθεσης που έδωσε στην Αστυνομία η Ναταλί, θύμα του διεθνούς κυκλώματος τράφικινγκ «Αμαρυλλίς» που δικάζεται αυτή την περίοδο για τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της εμπορίας ανθρώπων από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Δίκη με 26 κατηγορούμενους, οι 11 μέλη δύο κυκλωμάτων
Οι περιγραφές του ιλιγγιώδους ρυθμού εκμετάλλευσης-εργασίας και του ασφυκτικού ελέγχου της αμοιβής ξεπήδησαν μέσα από τις σελίδες αναγνωστέων εγγράφων, όπου συμπεριλαμβάνονται όλες οι καταθέσεις θυμάτων όπως διαβάστηκαν από την έδρα του δικαστηρίου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πρόκειται ουσιαστικά για δύο κυκλώματα τράφικινγκ με αλληλένδετη δράση και συνεργασία: το ένα κύκλωμα στρατολογούσε τις γυναίκες που έρχονταν στην Ελλάδα με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής και το δεύτερο τις εξέδιδε στους οίκους ανοχής.
Από τους 26 κατηγορούμενους, συνολικά έντεκα πρόσωπα παρουσιάζονται ως μέλη δύο κυκλωμάτων μαστροπείας και τα υπόλοιπα ως προσωπικό οίκων ανοχής. Το κατηγορητήριο κάνει λόγο για δύο εγκληματικές οργανώσεις με δομή και ιεραρχία, που δραστηριοποιούνταν τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Λατινική Αμερική, τουλάχιστον από το 2020.
Τις έπειθαν για ιδανικές συνθήκες εργασίας
Οι καταγγέλλουσες συμπύκνωσαν με τα λεγόμενά τους τον ορισμό του «happy trafficking» στο οποίο επιδίδονταν οι δύο εγκληματικές οργανώσεις με σκοπό τη γενετήσια και οικονομική εκμετάλλευση γυναικών από τη Λατινική Αμερική: Οι γυναίκες, όπως κατέθεσαν, ήρθαν στην Ελλάδα αφού ήρθαν σε επικοινωνία με ομοεθνείς τους -συνεργαζόμενα μέλη του κυκλώματος- που τις έπειθαν για τις ιδανικές συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα και παχυλές αμοιβές.
Με τον τρόπο αυτό τις στρατολογούσαν και στη συνέχεια παρακρατούσαν το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους: με απειλές, εκφοβισμούς και παρακράτηση των διαβατηρίων τους για να μην μπορούν να διαφύγουν, οι γυναίκες έκαναν μέχρι και 20 ραντεβού την ημέρα με πελάτες, ακόμη και όταν αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Κοινό μοτίβο σε όλες τις μαρτυρίες ήταν πως τα κεντρικά πρόσωπα του πρώτου κυκλώματος, ο Βασίλης και η «Ειρήνη» -με επίφαση τα ακριβά ταξιδιωτικά εισιτήρια που πλήρωναν εκ μέρους των γυναικών για να ταξιδέψουν από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα- υπερχρέωναν τις γυναίκες απευθείας κατά την άφιξή τους στη χώρα. Ετσι, πολλές φορές εξαναγκάζονταν να δουλεύουν ακόμη και για 10 ευρώ.
Χρέωναν και την μεταφορά σε οίκους ανοχής
Χαρακτηριστική η κατάθεση της Κολομβιανής Amarylles, της γυναίκας που κατήγγειλε πρώτη στις Αρχές τα όσα βίωσε και από την οποία έλαβε την κωδική ονομασία «Αμαρυλλίς» η αστυνομική επιχείρηση: «Μου είπαν ότι το εισιτήριό μου έκανε 2.700 ευρώ και έπρεπε να τους ξεχρεώσω.
»Μου χρέωσαν και τη μεταφορά μου από το αεροδρόμιο στον οίκο ανοχής. Κατάλαβα ότι δεν μπορούσα να κρατήσω χρήματα για μένα. Στο μεταξύ, το εισιτήριό μου από την Κολομβία έκανε 600 €, το είδα. Οταν έφτασα στο στούντιο, έκλαιγα. Ηρθαν και με βρήκαν δύο άλλες εκδιδόμενες και μου είπαν ότι όσα μου είχαν υποσχεθεί στην αρχή [σ.σ. οι κατηγορούμενοι] ήταν ψέματα».
Τους επέβαλαν «πρόστιμα» αν δεν ικανοποιούσαν τον πελάτη
Στις περιπτώσεις που οι γυναίκες «δεν ήταν αποδοτικές», «δεν έμενε ευχαριστημένος ένας πελάτης» ή δεν συμμορφώνονταν με το πρόγραμμα που τους επέβαλλε το κύκλωμα, όπως κατέθεσαν, τους επέβαλλαν «πρόστιμα», με αποτέλεσμα να διογκώνεται το υποτιθέμενο χρέος («μας πήραν όλα τα λεφτά και μας επέβαλαν χρέος 8.000 ευρώ», κατέθεσε χαρακτηριστικά θύμα του κυκλώματος).
Οι γυναίκες αναφέρθηκαν σε ακόμη δύο βασικούς κατηγορούμενους που περιλαμβάνονται στη δικογραφία ως μέλη του διευθυντηρίου της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης που εξέδιδε τις γυναίκες στους οίκους ανοχής: την 72χρονη «Μαρίνα», το πρόσωπο που έχει συνδεθεί με δυσώδεις υποθέσεις μαστροπείας, της 12χρονης από τον Κολωνό και της νεαρής κοπέλας στην Ηλιούπολη, όπως και με την υπόθεση Greek Police Mafia, και τον σύντροφό της Μ.Δ., τον οποίο όλες οι γυναίκες ανέφεραν ως «Πάπι».
Η “Μαρίνα’ διαχειρίστρια και ο σύντροφός της “Πάπι”
Όπως ανέφερε θύμα στους αστυνομικούς, η «Μαρίνα» «διαχειρίζεται τα οικονομικά για όλους τους οίκους ανοχής. Ο Πάπι μού έλεγε ότι η γυναίκα του χρειάζεται τα λεφτά για να πληρώνει τους λογαριασμούς».
Από τις καταθέσεις συνάγεται το συμπέρασμα ότι τα δύο κυκλώματα λειτουργούσαν ως συγκοινωνούντα δοχεία, ενώ ο κατηγορούμενος «Βασίλης», διευθυντής της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, διέμενε στην οδό Κασσάνδρας 3 στον Κεραμεικό, όπως και η κατηγορούμενη «Μαρίνα».
Συνολικά σε τρία στούντιο/οίκους ανοχής αναφέρθηκαν οι γυναίκες που στεγάζονταν στη συγκεκριμένη οδό: στην Κασσάνδρας 3, 4 και 6. Πρόκειται για στούντιο όπου η 12χρονη από τον Κολωνό είχε καταγγείλει ότι την εξέδιδε ο Ηλίας Μίχος,