Στις φυλακές οδηγήθηκαν ο πλοίαρχος και ο ύπαρχος του πλοίου Blue Horizon για τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με απόφαση της ανακρίτριας και του εισαγγελέα μετά τις πολύωρες απολογίες των κατηγορουμένων.

Ανακριτής και εισαγγελέας διαφώνησαν για την προφυλάκιση ή μη του υποπλοιάρχου και του λοστρόμου του Blue Horizon, οι οποίοι αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι. Έτσι, την τελική απόφαση θα λάβει το δικαστικό συμβούλιο.

Τα τρία μέλη του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon απολογήθηκαν χθες στην Εισαγγελία Πειραιά για τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη, ενώ η ανακρίτρια μετέβη στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο υποπλοίαρχος με ισχαιμικό επεισόδιο, προκειμένου να απολογηθεί και εκείνος.

Ο 36χρονος, στην προσπάθειά του να μπει στο πλοίο της γραμμής με προορισμό το Ηράκλειο της Κρήτης, απωθήθηκε από μέλη του πληρώματος του Blue Horizon, με αποτέλεσμα την πτώση του στη θάλασσα και τον θάνατό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον πλοίαρχο που κατηγορείται για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη για θανατηφόρα έκθεση.

Ο ίδιος στην απολογία του φέρεται να υποστήριξε ότι έπραξε τα δέοντα σύμφωνα με τους κανονισμούς όταν ενημερώθηκε ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα και ενημέρωσε το Λιμενικό.

Ύπαρχος Blue Horizon: «Ήθελα να πέσω να βοηθήσω, αλλά είχε ήδη απομακρυνθεί το πλοίο»

Στην απολογία του ο ύπαρχος φέρεται να υποστήριξε πως αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι συνέβη, αλλά δεν αποδέχεται τον νομικό χαρακτηρισμό της πράξης «ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο».

«Πάτησε στο νύχι του καταπέλτη. Γλίστρησε κι αυτός κι εγώ. Εκείνος έπεσε. Ήθελα να πέσω να βοηθήσω αλλά είχε ήδη απομακρυνθεί το πλοίο» φέρεται να ισχυρίστηκε ο ίδιος στην απολογία του. Πρόσθεσε πως όταν «γύρισε προς τα πίσω για να πάρει σωστικό μέσο, ο άνθρωπος είχε πνιγεί από την περιδίνηση».

Νέο βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του Αντώνη

Το φως της δημοσιότητας είδε χθες νέο βίντεο-ντοκουμέντο πριν τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη από μέλη του πληρώματος του Blue Horizon στο λιμάνι του Πειραιά.

Στο νέο βίντεο αποτυπώνονται οι στιγμές του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη πέντε λεπτά προτού τον πετάξουν στη θάλασσα, όπου βρήκε τραγικό θάνατο. Ο Αντώνης μιλάει με μέλη του πληρώματος, αλλά και με τον ύπαρχο που τον έσπρωξε στον θάνατο.

Πλοίαρχος του Blue Horizon: «Τι έγινε; Πάτε καλά ρε;»

Το cretalive.gr έφερε στη δημοσιότητα συνομιλίες από το σύστημα καταγραφής (VDR) στη γέφυρα του Blue Horizon.

Από το ηχητικό ντοκουμέντο προκύπτει ο εξής διάλογος:
«Πάτε καλά ρε;» Ο καπετάνιος του Blue Horizon

Ο καπετάνιος που βρίσκεται στη διαδικασία του απόπλου, ξαφνικά ακούγεται να ρωτάει «Τι έγινε;».

Ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα αρχίζει να φωνάζει εκνευρισμένος: «Πάτε καλά ρε; Ρε πάτε καλά;».

Στη συνέχεια ακούγεται να λέει: «Αργά. Αργά».

Κάποιος του λέει κάτι μέσω ενδοεπικοινωνίας και ο πλοίαρχος απαντά: «Το βλέπω, το είδα».

Αμέσως μετά δίνει οδηγία «Πολύ αργά», ζητάει να καλέσουν το Traffic στο κανάλι VHF 13 και στη συνέχεια ακούγεται να ρωτάει: «Έλα, τι έγινε; Για πες μου. Τι έγινε;».

Ακούγεται στο βάθος μια φωνή να του λέει ότι κάποιος έπεσε στη θάλασσα και ο καπετάνιος ρωτάει: «Ποιος έπεσε στη θάλασσα;».
«Ρε μ@@@ πώς έπεσε;»

Σε άλλο σημείο ο πλοίαρχος ακούγεται να λέει «Επιπλέει-επιπλέει», και μέλος του πληρώματος απαντά: «Επιπλέει στον ντόκο που φύγαμε εμείς». Και τότε ο πλοίαρχος ρωτά τον ύπαρχο: «Ρε μ@@@@@ πώς έπεσε;».

Από την ενδοσυνεννόηση του απαντούν «Πήγε να ανέβει» και ο πλοίαρχος: «Έπεσε επιβάτης στη θάλασσα; Τι έγινε;».

Ο ίδιος στο ημερολόγιο της γέφυρας έχει καταγράψει ώρα 21.14: «Άκουσα τον ύπαρχο να φωνάζει “Κάπτεν” μέσω VHF, κοιτάζοντας από την κάμερα είδα άνθρωπο να πέφτει στη θάλασσα από την άκρη του καταπέλτη. Άμεσα μείωσα κίνηση μηχανών και ενημέρωσα Piraeus Traffic μέσω VHF και Α’ Λιμενικού Πειραιά μέσω τηλεφώνου για άνθρωπο στη θάλασσα. Πλέουμε με ελάχιστη πηδαλιουχική ταχύτητα προς έξοδο λιμένος».