Σε επιφυλακή θα βρίσκεται από αύριο, Σάββατο, η Αστυνομία, η οποία έχει προγραμματίσει αυστηρά μέτρα ασφάλειας και τροχαίας, εν όψει της τριήμερης επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα.

Η επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στον Ποντίφικα το 2020 –κατά την οποία είχε καλέσει τον Πάπα στη χώρα με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση– θα αρχίσει το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου.

Αρχικά θα επισκεφθεί την κ. Σακελλαροπούλου, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και με άλλους Έλληνες αξιωματούχους και διπλωμάτες.

Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, καθώς και με διάφορους εκπροσώπους της Εκκλησίας στον καθολικό καθεδρικό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Στο τέλος της ημέρας θα βρεθεί με μέλη της κοινότητας των Ιησουιτών, στην πρεσβεία του Βατικανού στο Παλαιό Ψυχικό.

Την Κυριακή στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή θα μεταβεί στη Μυτιλήνη όπου θα επισκεφθεί τους πρόσφυγες, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιήσει Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα συναντηθεί ξανά με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Τη Δευτέρα το πρωί θα βρεθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ενώ θα μιλήσει με νέους ανθρώπους στην Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλίνων στο Μαρούσι, πριν φύγει για το αεροδρόμιο.

Τα μέτρα της αστυνομίας στην Αθήνα

Όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές, για την υλοποίηση των μέτρων θα διατεθούν πάνω από 3.500 αστυνομικοί, όλων των υπηρεσιών και ειδικά της Τροχαίας, που έχει την ευθύνη να διασφαλίσει την ομαλή και γρήγορη μετακίνηση του Ποντίφικα στις επισκέψεις που έχει περιλαμβάνει το πρόγραμμα του.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά το τριήμερο 4 – 6 Δεκεμβρίου 2021, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων, ενώ, κατά την κίνηση της πομπής του Πάπα Φραγκίσκου, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία λοιπών οχημάτων στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, την Κυριακή 5/12/2021, και κατά τις ώρες 13:00 έως 20:00, θα διακοπεί η κυκλοφορία:
• στην Λ. Β. Σοφίας στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς κέντρο πόλεως, και

• στην Λ.Β. Κωνσταντίνου στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μερκούρη και Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Β. Σοφίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις στο κέντρο για το Σάββατο

Απαγορεύτηκαν από την Αστυνομία για αύριο Σάββατο, σε μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας, όλες ο συγκεντρώσεις, και ειδικότερα οι προγραμματισμένες του Δικτύου Υγειονομικών στο Πάρκο Ελευθερίας και των αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα, λόγω της επίσημης επίσκεψης του Φραγκίσκου.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΑΔΑ, αναφέρεται:

Με Απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται κάθε υπαίθρια δημόσια συνάθροιση από ώρες 06:00 έως 22:00 του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου 2021, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – λεωφόρους: Φειδιππίδου – Λ. Αλεξάνδρας – αριστερά 28ης Οκτωβρίου – δεξιά Ιουλιανού – αριστερά Αριστοτέλους – Σωκράτους – αριστερά Π. Τσαλδάρη – Πλατεία Ομονοίας – δεξιά Αθηνάς – Πλατεία Μοναστηρακίου – ‘Αρεως – Διοσκούρου – Πρυτανεία – Τριπόδων – Σέλλευ – Λυσικράτους – Λ. Βασ. Αμαλίας – Λ.Βασ. Όλγας – Λ. Βασ. Κωνσταντίνου – δεξιά Σπύρου Μερκούρη – αριστερά Μιχαλακοπούλου – Λ. Μεσογείων έως Φειδιππίδου.

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή, ενόψει της πραγματοποίησης στη Χώρα μας της επίσημης επίσκεψης της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Φραγκίσκου και των προγραμματισμένων κινήσεων – επισκέψεων του στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγγελθείσες συγκεντρώσεις, ήτοι

α) συγκέντρωση στο πάρκο Ελευθερίας (σταθμός Μετρό ”Μέγαρο Μουσικής”) την 16:00 της 4-12-2021 από Δίκτυο Υγειονομικών «κατά της υποχρεωτικότητας».

και β) συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την 17:00 της 4-12-2021 «κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού».