Σε ποσοστό 7,5% εκτιμάται η αύξηση του κατώτατου μισθού, που ανακοινώνεται αύριο, Παρασκευή από την κυβέρνηση, μετά την συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Ειδικότερα, στις 10 το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εργασίας για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού που θα ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Απριλίου.

Μετά την συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης θα παραχωρήσει στις 11 συνέντευξη Τύπου όπου και θα δώσει όλες τις λεπτομέρειες.

Αύξηση αποδοχών για 650.000 εργαζομένους από 1η Απριλίου

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση για την αύξηση του κατώτατου μισθού επρόκειτο να γίνει σε ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο μεσολάβησε το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών και επελέγη αυτή η διαδικασία.

Ο υπουργός Εργασίας έχει διευκρινίσει ότι ο κατώτατος μισθός δεν θα αγγίξει τα 800 ευρώ, ωστόσο θα είναι σημαντική.

«Έχουμε λογαριάσει και τον πληθωρισμό και την αύξηση του ΑΕΠ, και άλλα μεγέθη όπως είναι η παραγωγικότητα και θα παρουσιάσουμε κάτι που θα είναι κοινωνικά δίκαιο αλλά και υπεύθυνο», είπε στην ΕΡΤ ο κ. Χατζηδάκης.

Όσο για το ποια επιδόματα θα συμπαρασύρει, είπε πως «το επίδομα ανεργίας και τα οικογενειακά επιδόματα επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή θα είναι 7%-7,5%, δηλαδή ανάλογη με αυτήν στους συνταξιούχους.

Με αυτό το δεδομένο, περίπου 650.000 χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι θα δουν τις αποδοχές τους να ανεβαίνουν από την 1η Απριλίου στα 763-766 ευρώ, από τα 713 ευρώ όπου είναι σήμερα.

Η κυβέρνηση στην πραγματικότητα «γεφυρώνει» την απόσταση μεταξύ των εισηγήσεων κοινωνικών φορέων που ζητούσαν αύξηση στα όρια του πληθωρισμού -δηλαδή κοντά στο 10%- και παραγωγικών φορέων που πρότειναν αύξηση 5%-5,5%, έτσι ώστε ο κατώτατος να επανέλθει στα προ μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στα 752 ευρώ.