Τα ρεπό των παλιότερων σταθμαρχών Λάρισας για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είχε κληθεί να καλύψει ο μοιραίος 59χρονος σταθμάρχης που έστειλε τα δύο τρένα στην ίδια γραμμή προκαλώντας την τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς.

Από το πρόγραμμα βαρδιών του Μαρτίου που έφερε στο φως η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος προκύπτει ότι ο Βασίλης Σαμαρας, που προφυλακίστηκε μετά την απολογία του, δεν είχε καμία βάρδια στον σταθμό της Λάρισας.

Την 1η Μαρτίου θα έφευγε για τα Παλαιοφάρσαλα

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο είχε εκδοθεί πριν το δυστύχημα καθώς ετοιμάζεται γύρω στις 25 κάθε μήνα για τον επόμενο, ο Σαμαράς θα εργαζόταν όλο τον Μάρτιο στον σταθμό των Παλαιοφαρσάλων.

Όπως φαίνεται στο φύλλο παρουσίας Σταθμαρχών Σταθμού Λάρισας – Μεζούρλου για τον μήνα Μάρτιο 2023 από την 1η έως τις 3 Μαρτίου θα ήταν σταθμάρχης στα ΠΛ (Παλαιοφάρσαλα) και από τις 4 έως τις 8 του μήνα θα έβγαινε σε ρεπό που σημειώνεται στον πίνακα ως ΑΝ (ανάπαυση).

Από τις 9 έως τις 16 θα ήταν επίσης βάρδια στα Παλαιοφάρσαλα , 17 με 19 του μήνα είχε ρεπό και από τις 20 έως τις 31 Μαρτίου θα εργαζόταν ξανά στον ίδιο σταθμό των Παλαιοφαρσάλων.

Η τελευταία βάρδια ήταν το βράδυ του δυστυχήματος

Αυτό σημαίνει ότι το βράδυ του δυστυχήματος ο προφυλακισμένος σταθμάρχης εκτελούσε την τελευταία του βάρδια στο σταθμό της Λάρισας για την τρέχουσα περίοδο.

Όπως είναι ήδη γνωστό είχε αρχίσει να εργάζεται σε αυτό το κομβικό πόστο στις 25 Φεβρουαρίου δηλαδή το Σάββατο που ξεκινούσε το τριήμερο ( με μια μέρα μαθητείας στις 24/2) και στην ουσία θα έμενε μόνο τέσσερις ημέρες μέχρι την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, αφού από την 1η Μαρτίου έπρεπε να μετακινηθεί στα Παλιοφάρσαλα σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Ήδη οι ανακριτικές αρχές βάζουν και άλλα πρόσωπα στο κάδρο των ερευνών με σκοπό να αποσαφηνιστεί πως ένας υπάλληλος με προϋπηρεσία μόλις 16 ημερών -14 ημέρες στον ήσυχο σταθμό της Καλαμπάκας και 2 ημέρες στο σταθμό Νέων Πόρων -επελέγη για να εργαστεί στη Λάρισα το τριήμερο κατά τη διάρκεια του οποίου χιλιάδες άνθρωποι θα μετακινούνταν με τα τρένα.

Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι βάρδιες Φεβρουαρίου είχαν βγει από το τέλος Ιανουαρίου πριν καν ο σταθμάρχης αποκτήσει έστω κι αυτή την υποτυπώδη προϋπηρεσία.