Το Διεθνές Συμπόσιο «Following Aristotle – Από τον Αριστοτέλη στον Άθωνα» αρχίζει την Τετάρτη 15 Μαΐου στις 18:00 στην καρδιά του Ακάνθιου κόλπου Χαλκιδικής, στο Mount Athos Resort στην Ιερισσό και θα συνεχιστεί μέχρι και τις 17 του μήνα σε διαφορετικά σημεία. 

Στο Συμπόσιο που διοργανώνει ο δήμος Αριστοτέλη θα συμμετάσχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, διπλωμάτες, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Ρωσία, με δήμους των οποίων, ο δήμος Αριστοτέλη έχει προχωρήσει σε στρατηγική δικτύωση τα τελευταία χρόνια.

Τις εργασίες θα χαιρετήσουν ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Μακεδονία και τη Θράκη Στάθης Κωνσταντινίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης.

«Σκοπός του Συμποσίου είναι να αναδείξει τον ιστορικό και χρονικό συσχετισμό μεταξύ των Αρχαίων Σταγείρων και του Άθωνα εγκαινιάζοντας μία καινοφανή σπονδυλωτή δομή εργασιών, με τους εισηγητές να πραγματοποιούν τις παρουσιάσεις τους με φόντο σημαντικούς αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς χώρους της περιοχής, όπως αναφέρει ανακοίνωση του δήμου Αριστοτέλη, όπως στην Αρχαία Άκανθο και τον Ακάνθιο Κόλπο, στην Αγορά των Αρχαίων Σταγείρων – τη γενέτειρα του φιλόσοφου Αριστοτέλη του Σταγειρίτη, στον Πύργο της Ουρανούπολης, εν πλω, κατά τον περίπλου του Αγίου Όρους, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου στην Αρναία.

Αρχαιοελληνικά δείπνα, επιδείξεις σπονδών και μοναστηριακές τράπεζες

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Συμποσίου με τη συμβολή επιχειρήσεων παραγωγής τοπικών προϊόντων της Ανατολικής Χαλκιδικής, θα πραγματοποιηθούν αρχαιοελληνικά δείπνα, επιδείξεις σπονδών, καθώς επίσης και μοναστηριακές τράπεζες, γεύματα μοναστηριακής κουζίνας, αλλά και gourmet επίσημα γεύματα και δείπνα, που θα συνδέσουν το Συμπόσιο με τον γαστρονομικό θεσμό KOUZINA.

Το Συμπόσιο αποτελεί μέρος της αναβίωσης του κύκλου εκδηλώσεων «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ» και θα πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια κάθε φορά και σε νέα τοπόσημα του δήμου Αριστοτέλη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Αριστοτέλη, η πρώτη συνεδρία στην Ιερισσό, είναι αφιερωμένη στην Ιταλία με κοινή αναφορά στον Έλληνα φιλόσοφο Δικαίαρχο τον Μεσσήνιο, μαθητή στο Λύκειο του Αριστοτέλη.

Η δεύτερη συνεδρία στα Αρχαία Στάγειρα, είναι αφιερωμένη στη Γαλλία: Saint Emilion, Riquewihr και Ajaccio αναδεικνύουν τη ρήση του Αριστοτέλη «Οινωθήσεσθαι μεν, ου μεθύσεσθαι δε», παρουσιάζοντας την οινική σύνδεση της Γαλλίας με τα συμπόσια της αρχαίας Ελλάδας και την οινική κληρονομιά του Άθωνα.

Η τρίτη συνεδρία στη Μονή Ζυγού, είναι αφιερωμένη στην Ισπανία: η Βαρκελώνη παρουσιάζει τη σχέση της Καταλωνίας με το Άγιον Όρος και την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, όπου εκεί βρίσκεται το μοναδικό καταλανικό μνημείο στην Ελλάδα, ενώ το Saint Sebastian προωθεί τη δική του προσκυνηματική περιήγηση, η οποία αποτελεί πρότυπο για την παγκόσμια τουριστική κοινότητα.

Η τέταρτη συνεδρία , εν πλω στη δυτική πλευρά του Άθωνα είναι αφιερωμένη στη Ρωσία: η Αγία Πετρούπολη και ο αδελφοποιημένος Δήμος Σέστρορετσκ παρουσιάζουν τη σύνδεσή τους με το Άγιον Όρος και επικυρώνουν το σύμφωνο συνεργασίας που έχουν υπογράψει πριν 5 χρόνια.

Η τελευταία συνεδρία θα πραγματοποιηθεί στην Αρναία, όπου πανεπιστημιακοί και εκκλησιαστικοί εκπρόσωποι κλείνουν τις εργασίες του Συμποσίου, πλαισιωμένοι από χορωδιακές θρησκευτικές εκτελέσεις.