Στην άποψη να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14 Δεκεμβρίου, αλλά να επιτραπεί η επανεκκίνηση λειτουργίας για μερικές μόνο κατηγορίες, όπως κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και ανθοπωλεία, συγκλίνουν οι περισσότεροι επιστήμονες, συναινούντος και του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Χθες ο υπουργός Υγείας με βάση όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία απηύθυνε έκκληση «να υπάρχει η πρόβλεψη να πάμε λίγο παρακάτω», δηλαδή να μεταφερθεί το εορταστικό κλίμα «λίγες μέρες αργότερα», επισημαίνοντας τους κινδύνους περαιτέρω διασποράς του ιού.

Από την πλευρά των επαγγελματιών υπάρχουν πιέσεις και έτσι αναμένονται από σήμερα μέχρι και το Σάββατο οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στα ερωτήματα-γρίφους που καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση είναι η λειτουργία της αγοράς και των εκκλησιών, αλλά και το πλαίσιο των μετακινήσεων τις γιορτινές ημέρες, έχοντας καταλήξει ήδη σε μια μεγάλη ομάδα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που θα αδρανοποιηθούν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, η εστίαση, η διασκέδαση, τα χιονοδρομικά κέντρα και τα χειμερινά θέρετρα, ενώ σε περιορισμένο πλαίσιο επιτρέπονται και οι αθλητικές δραστηριότητες.

Επίπτωση του ανοίγματος του λιανεμπορίου στο ιικό φορτίο

Παρά την προσπάθεια στεγανοποίησης, ο φόβος που ελλοχεύει στην επιστημονική κοινότητα είναι η πιθανή επίπτωση του ανοίγματος του λιανεμπορίου στο ιικό φορτίο.

«Είναι επικίνδυνο το άνοιγμα ενέχει ένα ρίσκο. Μέχρι την άλλη εβδομάδα πιστεύω θα μπούμε σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων» εκτίμησε χθες ο Καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, ενώ εξίσου επιφυλακτικά εμφανίζονται και μέλη της Επιτροπής αναφορικά με την επανεκκίνηση της αγοράς.

Μερικοί επιστήμονες τάσσονται υπέρ ενός ήπιου ανοίγματος, με συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις, όπως η επαναλειτουργία «δειγματοληπτικά» καταστημάτων μικρής χωρητικότητας από τις 14 του μηνός και εξής, αντί μιας οριζόντιας επαναφοράς στους γνώριμους ρυθμούς της αγοράς.

Στ. Πέτσας: Να μη βιαστούμε

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των μέτρων προστασίας τονίζοντας:

«Έτσι όπως βλέπουμε τα στοιχεία, υπάρχει μια αργή βελτίωση που μας έχει φέρει μπροστά σε μια καθυστέρηση στην άρση των περιοριστικών μέτρων. Ενδεχομένως αργήσει και άλλο η άρση των περιοριστικών μέτρων. Το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα γίνει με πολλή προσοχή. Όποια βήματα κάνουμε θα είναι σταδιακά».

Ο ίδιος προανήγγειλε μάλιστα πως θα τροποποιηθεί το ωράριο κυκλοφορίας, ώστε να διευκολυνθούν και οι καταναλωτές και οι υπάλληλοι των καταστημάτων να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μετά το πέρας της λειτουργίας των καταστημάτων, μόλις ανάψει το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση της αγοράς.

«Θα υπάρξει μια προσαρμογή και στο ωράριο της βραδινής κυκλοφορίας όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, αφού τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά για περισσότερες ώρες, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, ενώ το κυβερνητικό επιτελείο μελετά το ενδεχόμενο να δοθεί…χάρη, δηλαδή ειδικά για την παραμονή και ανήμερα των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να υπάρξει μεγαλύτερη χαλάρωση στις ώρες παραμονές εκτός σπιτιού.

Ακλόνητη, ωστόσο, εμφανίζεται η κυβέρνηση ως προς την ισχύ της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό σε όλη τη διάρκεια των γιορτών. Αλλαγές μπορεί να υπάρξουν όμως αναφορικά με τη δεκαήμερη καραντίνα που έχει επιβληθεί σε όσους ταξιδέψουν προς την Ελλάδα από το εξωτερικό για το χρονικό διάστημα 18 Δεκεμβρίου – 7 Ιανουαρίου, για να μην αναχαιτίσει πλήρως το όποιο ταξιδιωτικό ρεύμα προς τη χώρα.

Κομμωτήρια και περιορισμένες κινήσεις

Προβάδισμα, σε κάθε περίπτωση, για την έναρξη της δραστηριότητάς τους έχουν τα κομμωτήρια και τα κουρεία, τα οποία ενδέχεται να λειτουργήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, για να ακολουθήσουν περιορισμένες κινήσεις ως προς τη λειτουργία της αγοράς, μπροστά στο ενδεχόμενο συνωστισμού εκατοντάδων πολιτών σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, όπως η Ερμού.

Η πιθανότητα, άλλωστε, εκδήλωσης αγοραστικής υστερίας -λόγω και της πολυήμερης στέρησης- είναι υπαρκτή και αποτυπώθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντείνοντας την αγωνία των ειδικών, αλλά και των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων.

Παράλληλα, η αδυναμία των εταιριών ταχυμεταφορών να ανταποκριθούν στον όγκο των παραγγελιών παρότι πρόκειται για το δεύτερο lockdown, η απουσία ιδιωτικών δικτύων διανομής από πλευράς πολυκαταστημάτων ή μεγάλων αλυσίδων, αλλά και η δυσκολία εφαρμογής του συστήματος «click away» (παραλαβή επί τόπου στο κατάστημα κατόπιν ηλεκτρονικής παραγγελίας), όπως εξήγησε χθες ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης αυξάνουν την αγοραστική ζήτηση στα ύψη, αγχώνοντας τους ειδικούς.

Εκκλησιασμός μέχρι 50 άτομα

Εξίσου αγχωτική για τους επιστήμονες καθίσταται και η πρόθεση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τον ανώτατο κλήρο, επιτρέποντας υπό αυστηρούς κανόνες το άνοιγμα των εκκλησιών.
«Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες» εξήγησε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Για το πως θα ενταχθεί η εκκλησιαστική ζωή στις επικείμενες κυβερνητικές ανακοινώσεις για τον εορτασμό των Χριστουγέννων συζήτησαν τηλεφωνικά στις αρχές της εβδομάδας ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος.

Παρά τη διάθεση της πολιτείας να εξευρεθεί η χρυσή τομή, η πίεση από πλευράς ιεραρχών και θρησκευτικών οργανώσεων έχει φτάσει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος διαβίβασε προς την κυβέρνηση επιστολή 180 χριστιανικών σωματείων πανελλαδικά, τα οποία ζητούν άνοιγμα των εκκλησιών, ενώ ένας ένας ασπάζονται δημόσια την ίδια θέση και πολλοί μητροπολίτες.

Από πλευράς της κεφαλής της ελλαδικής εκκλησίας προκρίνεται η υιοθέτηση καλών πρακτικών, δηλαδή οι ναοί να λειτουργήσουν με ανώτατο όριο τα 50 άτομα και με δυνατότητα για περισσότερες λειτουργίες, είτε να υιοθετηθεί το «μοντέλο Κύπρου», με επιτρεπόμενο αριθμό ανά λειτουργία τα 75 άτομα. Για την αποφυγή τυχόν συνωστισμού, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η ματαίωση της τελετής του αγιασμού των υδάτων την ημέρα των Φώτων, ενώ με τη «λογική της Πάτρας» θα εορτασθεί η γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα στον Πειραιά.