Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες στο νέο μεγάλο τούνελ της Δυτικής Μακεδονίας που θα ενώσει τρεις περιοχές, δίνοντάς αναπτυξιακή ώθηση.

Πρόκειται για την σήραγγα της Κλεισούρας,το σημαντικότερο κομμάτι της νέας επαρχιακής οδού που εντάσσεται στον οδικό άξονα Καστοριάς-Πτολεμαΐδας.

Όπως έχει αναφέρει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το έργο αποτελεί διαχρονικό αίτημα των πολιτών της Καστορίας, της Εορδαίας και του Αμυνταίου, καθώς η ολοκλήρωσή του, όχι μόνο θα ενώσει τις τρεις περιοχές, αλλά θα αποτελέσει και εφαλτήριο περιφερειακής ανάπτυξης, στο εμπόριο, τις μεταφορές, τον τουρισμό.

Πρόσφατα μάλιστα, ο Δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς, επισκέφτηκε μαζί με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Πολεοδομίας, Νίκο Φουρκιώτη, τη σήραγγα Κλεισούρας, όπου συζητήθηκε η πρόοδος του έργου και η πορεία των εργασιών.

Δήμαρχος: Ήρθε να ενώσει τις δύο περιοχές Εορδαίας-Καστοριάς

Σε ανάρτησή του, μάλισα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε, ότι «η σήραγγα της Κλεισούρας ήρθε να ενώσει τις δύο περιοχές Εορδαίας-Καστοριάς και να αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη των κοινωνιών σε νέες βάσεις».

“Σήμερα επισκέφτηκα μαζί με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Πολεοδομίας, Νίκο Φουρκιώτη, ένα από τα εμβληματικότερα έργα της Δυτικής Μακεδονίας, την σήραγγα της Κλεισούρας. Συζητήθηκε η πρόοδος του έργου και η πορεία των εργασιών.
Η σήραγγα της Κλεισούρας ήρθε να ενώσει τις 2 περιοχές Εορδαίας-Καστοριάς και να αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη των κοινωνιών σε νέες βάσεις.
Ευχαριστούμε πολύ τα στελέχη της Εγνατίας Οδού, τον επιβλέποντα μηχανικό κ.Τσεβεκίδη Νίκο, τον εργοταξιάρχη κ.Στάθη Δεύτο και τον Πρόεδρο του Βαρικού κ. Λάζη Δημήτριο”.

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Η σήραγγα Κλεισούρας είναι διπλής κατεύθυνσης με μήκος 1.365 μ., σήραγγα διαφυγής 1.383 μ. και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Θα έχει μία λωρίδα ανά κατεύθυνση πλάτους 3,75 μ. κατασκευάζεται στο τμήμα ρέμα Κωτούρη-όρια Νομού Κοζάνης και εκτιμάται ότι θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον χρόνο μετακίνησης από την Καστοριά στην Πτολεμαΐδα (και το αντίστροφο).

Ειδικότερα, η σήραγγα Κλεισούρας αποτελεί κομμάτι του έργου που αφορά στην κατασκευή της αρτηρίας της νέας Επαρχιακής Οδού, που εντάσσεται στον οδικό άξονα Καστοριάς – Πτολεμαΐδας και βρίσκεται στα διοικητικά όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Καστοριάς και Φλώρινας και απολήγει στα όρια του νομού Κοζάνης.

Η αρτηρία είναι μήκους 10,3 χλμ., με πλάτος οδοστρώματος 8,0 μ., μία λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 3,75 μέτρων ανά κατεύθυνση και επιπλέον λωρίδα καθοδήγησης πλάτους 0,25 μ. διαθέτει:

4 ανισόπεδους κόμβους

  • σήραγγας Κλεισούρας, διπλής κατεύθυνσης μήκους 1.365μ, με σήραγγα διαφυγής 1.383μ., σε ιδιαίτερα ορεινό ανάγλυφο
  • 1 γέφυρα (ρέματος Κώτουρη), μήκους 34,60μ περίπου
  • 4 κάτω διαβάσεις

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 71,07 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – συγχρηματοδοτούμενο σκέλος – καθώς είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Αναθέτουσα Αρχή είναι η Εγνατία Οδός, ενώ το έργο κατασκευάζεται από την εταιρεία «ΆΚΤΩΡ», με χρονοδιάγραμμα κατασκευής τα 3 έτη. Το έργο υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2022.