– Εξετάζεται απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μόνο για τα Σαββατοκύριακα, για να μην πληγεί περαιτέρω το λιανεμπόριο.-

– Η ανησυχία για την Θεσσαλονίκη και οι εκκλήσεις του Μ. Χρυσοοχοϊδη για τήρηση των μέτρων

Αποφάσεις για την τήρηση και αναβάθμιση στα υπάρχοντα μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση, όπως εισηγούνται οι επιστήμονες με πιθανή την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6.00 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα στις “κόκκινες” περιοχές, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο ήταν για τρίτη μέρα χθες σε υψηλά επίπεδα, θέτοντας σε πλήρη εγρήγορση τον κρατικό μηχανισμό.

Μολονότι το κυβερνητικό επιτελείο θα επιθυμούσε σε αυτή τη φάση την «αυστηρή τήρηση» από την περαιτέρω «αυστηροποίηση» των μέτρων κοινωνικής απόστασης, όπως τόνισε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ωστόσο μια δεύτερη ανάγνωση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας κάνει τους ειδικούς πιο απαιτητικούς ως προς τις διαθέσιμες ασφαλιστικές δικλείδες για τον περιορισμό της διασποράς, τροποποιώντας ήδη υφιστάμενα μέτρα.

Μια πρόγευση της στάσης των ειδικών καταγράφηκε χθες, στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιστημόνων, όπου η ατμόσφαιρα βάρυνε απότομα από τα δεδομένα της Αττικής, της Αχαΐας και της Θεσσαλονίκης.

Για τις δύο τελευταίες, μάλιστα, περιφερειακές ενότητες της χώρας οι ειδικοί ζητούν να τεθούν στην ζώνη αυξημένου κινδύνου, γεγονός που θέτει αυτόματα σε εφαρμογή νέα, αυστηρότερα μέτρα, όπως την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 6.00 μ.μ. αλλά και την επιστροφή στις αγορές μέσω click away μεε εξαίρεση τα είδη ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμήματα.

Ζώνες κινδύνου Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

Ειδικά για την Θεσσαλονίκη οιι δυσοίωνες προβλέψεις πηγάζουν από το διπλασιασμό του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα τις τελευταίες ημέρες, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να απευθύνει χθες έκκληση στους κατοίκους της συμπρωτεύουσας. Απευθυνόμενος προς τους Θεσσαλονικείς ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε «σας παρακαλώ τηρήστε τα μέτρα»  προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα έκρηξη των κρουσμάτων στην πόλη, αντίστοιχη του περασμένου Νοεμβρίου.