Μαίνονταν και το απόγευμα τα πύρινα μέτωπα σε περιοχές της χώρας με μεγαλύτερες φωτιές αυτές στη Χίο και την Κω,, όπου εξαπλώθηκαν σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που αντιμετωπίζουν τις φωτιές στη Χίο και την Κω έχουν ενισχυθεί και πλέον είναι ιδιαίτερα ισχυρές, από το έδαφος και τον αέρα, σε μια μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι φλόγες που καίνε εδώ και ώρες.

Στη Χίο, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 142 Πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 συντονιστικό. Οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω με 66 Πυροσβέστες και 12 οχήματα από Λέσβο και Αθήνα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση παραμένει δύσκολη στη Χίο και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται προσπάθειες από τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας. Στη Χίο τραυματίστηκαν ελαφρά δυο πυροσβέστες.

Άνδρας προκάλεσε την φωτιά από καλαμιές

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του politischios.gr, η πυρκαγιά στη Χίο οφείλεται σε άνδρα, ο οποίος -παρά την απαγόρευση καύσης εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και παρά τους ανέμους- επιχείρησε να κάψει υπολείμματα καλλιεργειών.

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα του «112» που καλούσε τους κατοίκους στο Μετόχι Χίου να απομακρυνθούν προς την παραλία.

Στην Κω επιχειρούν 68 πυροσβέστες με 6 ομάδες δασοκομάντος, 9 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Οι δυνάμεις θα ενισχυθούν με 15 Πυροσβέστες και 2 οχήματα από Ρόδο.

Στην Κω η εικόνα είναι βελτιωμένη, αλλά οι δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν μάχη με δύσκολες, διάσπαρτες ενεργές εστίες.

Νωρίτερα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εστάλη «112» ώστε οι κάτοικοι να απομακρυνθούν από περιοχές στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ υπήρχαν και λεωφορεία για να απομακρύνουν όσους δεν είχαν δικό τους μεταφορικό μέσο.

Ηράκλειο: Σε ύφεση η πυρκαγιά στον Δήμο Γόρτυνας

Πάντως, σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας 1-7-2024 σε περιοχή του Δήμου Γόρτυνας, κοντά στους Αγίους Δέκα.

Στην επιχείρηση από την πρώτη στιγμή συμμετείχαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από στεριά και αέρος, αλλά και τεχνικά μέσα και υδροφόρες της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο ισχυρές δυνάμεις εξακολουθούν να παραμένουν και να επιχειρούν στο σημείο, που βρίσκεται κοντά στον Αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας.

Μάλιστα σύμφωνα με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο για Θέματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, Γιάννη Λεονταράκη ο κίνδυνος να φτάσουν οι φλόγες στον Αρχαιολογικό χώρο ήταν ορατός, πλην όμως η άμεση κινητοποίηση και η καθοριστική,όπως τόνισε, συμβολή των εναέριων μέσων που έκαναν ρίψεις, εξάλειψε κάθε ενδεχόμενο.

Επιπλέον, υπήρξε εξαιρετικά επείγουσα ειδοποίηση μέσω του 112 προς τους κατοίκους της περιοχής, να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Κ. Μητσοτάκης: Οι πυρκαγιές δοκιμάζουν τη χώρα -Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, αλλά το κράτος είναι εδώ

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ξεκίνησε με την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πυρκαγιές που δοκιμάζουν τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας, όμως το κράτος είναι εδώ, ενώ ευχαρίστησε όλα τα στελέχη της πρώτης γραμμής για τη δουλειά που έκαναν στις χθεσινές πυρκαγιές.