Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και πλήθους πολιτών πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Πύργου του Πειραιά ενός εμβληματικού κτιρίου ύψους 88 μέτρων και 24 ορόφων που δεσπόζει στο λιμάνι της πόλης.
Το πολυώροφο τοπόσημο, το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα μετά τον παρόμοιας αρχιτεκτονικής Πύργο Αθηνών, ήταν το πιο φιλόδοξο κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1970.
Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα εγκαίνια του Πύργου του Πειραιά τόνισε:
«Το μεγάλο καλοκαίρι του Πειραιά συνεχίζεται. Μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού και την κατάκτηση του Conference League, ακολουθεί μια ακόμα πολύ σημαντική στιγμή για το πρώτο λιμάνι της χώρας.
Η ολοκλήρωση ενός εμβληματικού έργου το οποίο, όπως ακούσατε, το οραματίστηκαν πρώτα κάποιοι πριν από 50 και πλέον χρόνια. Και θα έλεγα ότι αυτό το έργο το οποίο βλέπουμε σήμερα, είναι με τον τρόπο του το σύμβολο μιας πόλης που αλλάζει, αλλά και το σύμβολο μιας χώρας που προχωρά με αυτοπεποίθηση στο μέλλον.
Το έργο αυτό έγινε πράξη χάρη στην οραματική διάθεση του Δήμου αλλά και αυτών που το ανέπτυξαν και πήραν το επιχειρηματικό ρίσκο -συγχαρητήρια, κ. Ανδριόπουλε, σε εσάς και στο επιτελείο σας- σε μια συγκυρία όπου η χώρα έβγαινε από μια μεγάλη κρίση.
Πίστη από επενδυτές στις προοπτικές της χώρας
Πιστεύω ακράδαντα ότι η ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου για τη δρομολόγηση τέτοιων μεγάλων αναπτυξιακών έργων συνδέεται προφανώς και με την πίστη την οποία έχουν οι επενδυτές στις προοπτικές της χώρας. Οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται με το κόστος δανεισμού, τη δυνατότητα χρηματοδότησης τέτοιων περίπλοκων έργων.
Όλα αυτά, λοιπόν, ήρθαν και συναντήθηκαν. Ξεπεράστηκαν οι μεγάλες δυσκολίες, η πανδημία, ένας πόλεμος στην Ουκρανία. Και βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάζουμε ένα κτίριο το οποίο με τον τρόπο του θα γίνει ένα, όχι το μόνο, ένα από τα πολλά τοπόσημα μιας πόλης η οποία αλλάζει και η οποία προχωρά με αυτοπεποίθηση προς το μέλλον.
Αγαπητέ Δήμαρχε, έχουν γίνει πολλά στην πόλη του Πειραιά και θέλω να εξάρω την εξαιρετική συνεργασία την οποία έχει ο Δήμος του Πειραιά με την κυβέρνηση, η οποία με τον τρόπο της στήριξε τα σημαντικά αναπτυξιακά έργα, με πιο σημαντικό από όλα το έργο του Μετρό.
Και, ταυτόχρονα, δρομολογεί μια σειρά από καινούργια έργα, όπως το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, τις περαιτέρω αναπλάσεις οι οποίες θα αναδείξουν ακόμα περισσότερο την ομορφιά του πρώτου λιμανιού, τη μετατροπή του σε ένα λιμάνι το οποίο θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αυτό το οποίο αποκαλούμε «cold ironing», ο εξηλεκτρισμός του λιμανιού, και ο Πειραιάς να είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της νέας μεγάλης περιβαλλοντικής πρόκλησης.
Συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους
Θέλω να θυμίσω, βέβαια, μιας και έχουμε και ευρωεκλογές σε λίγες μέρες από τώρα, ότι τα έργα αυτά συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους και συγκεκριμένα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο προσέθεσε σημαντική χρηματοδοτική δυνατότητα στη χώρα για να υποστηρίξει τέτοια οραματικά έργα.
Και θα απαντήσω στην πρόκληση την οποία μου έβαλες, αγαπητέ Δήμαρχε. Η κυβέρνηση βλέπει πολύ θετικά το σχέδιο της υπογειοποίησης του Ηλεκτρικού. Αναμένουμε την τελική μελέτη, τη συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, την εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων.
Αντιλαμβάνομαι, όμως, τη μεγάλη σημασία την οποία το έργο αυτό έχει για την ουσιαστικά ποιοτική ανάπλαση μιας περιοχής του Πειραιά που χρήζει περαιτέρω επεμβάσεων”.
Πύργος Πειραιά: Το πρώτο πράσινο πολυώροφο κτήριο της Ελλάδας
Στην έκθεση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αποτυπώνονται τα οφέλη της ανακατασκευής. Η DIMAND έχει ενσωματώσει τη φιλοσοφία των «πράσινων» κτηρίων στον πυρήνα της δραστηριότητάς της, δημιουργώντας μία νέα αγορά στο Real Estate και εμπλουτίζοντας τον αστικό ιστό με κτήρια χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων.
Για τη μελέτη της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς του Πύργου Πειραιά έγινε συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ της εκ νέου κατασκευής (υποθετικό σενάριο) και της ανακαίνισης του Πύργου Πειραιά (πραγματικό έργο).
Τα μεγέθη στα οποία βασίστηκε η συγκριτική αξιολόγηση είναι η ενσωματωμένη ενέργεια και ο ενσωματωμένος άνθρακας (που αντανακλάταιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα) του έργου σε κύκλο ζωής. Η σύγκριση έλαβε υπόψιν τα υλικά, το μεταφορικό έργο και τις εργοταξιακές εργασίες και κατέληξε ότι η ανακαίνιση ήταν η πιο ωφέλιμη, για το περιβάλλον, επιλογή.