Στην Ελλάδα δεν έχουμε μήνυμα από το 112 για σεισμό και θα αργήσουμε να έχουμε για το συγκεκριμένο φαινόμενο, είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος , προσθέτοντας ότι έχουμε μήνυμα για μετά τον σεισμό, κι αυτό είναι σημαντικό και μια πρόοδος.

Ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος βρισκόταν στην Ιαπωνία χθες κατά το χτύπημα του φονικού σεισμού των 7,6 Ρίχτερ, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους.

Ο κ. Παπαδόπουλος περιέγραψε τη στιγμή της σεισμικής δόνησης και μίλησε για το μήνυμα προειδοποίησης που έλαβε ο ίδιος όσο και όλοι όσοι βρίσκονταν σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

Μιλώντας σήμερα το πρωί εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι βρίσκεται τους δύο τελευταίους μήνες εκεί, σε πανεπιστήμιο ερευνών γύρω από το φαινόμενο και επανέλαβε ότι ένα λεπτό, 45 δεύτερα πριν το σεισμό, έλαβε προειδοποιητικό μήνυμα στο κινητό.

Όπως το 112 το δικό μας, είπε, εξηγώντας ωστόσο ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε 112 για σεισμό και θα αργήσουμε να έχουμε για το συγκεκριμένο φαινόμενο. Όπως είπε στη συνέχεια της συνέντευξής του, έχουμε μήνυμα για μετά τον σεισμό, κι αυτό είναι σημαντικό και μια πρόοδος, ενώ, όπως είπε, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο σε ό,τι αφορά την προειδοποίηση για τσουνάμι.

«Επέρχεται μεγάλος σεισμός. Μείνετε ήσυχοι και ήρεμοι αλλά καλυφθείτε»

Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι βρισκόταν σε μια καφετέρια με δεκάδες άλλους όταν ήχησαν ταυτόχρονα τα κινητά όλων με το μήνυμα προειδοποίησης για τον σεισμό το οποίο ανέφερε «Επέρχεται μεγάλος σεισμός. Μείνετε ήσυχοι και ήρεμοι αλλά καλυφθείτε». Και έτσι έγινε, υπήρξε απόλυτη ηρεμία και όλοι έκαναν αυτό που είχαν διδαχτεί, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακόμη, ανέφερε ότι τα τρένα ταχείας κυκλοφορίας σταμάτησαν αμέσως σε τρεις περιφέρειες κοντά στην περιοχή του επίκεντρου του σεισμού, επισημαίνοντας πως οι ιαπωνικοί σιδηρόδρομοι έχουν κεντρικό αυτόνομο σύστημα με δικούς τους σεισμογράφους και όταν ανιχνεύεται ένας μεγάλος σεισμός κοντά στις γραμμές γίνεται το αυτόματα σταμάτημα των τρένων.

Λέκκας: Πώς μπορεί να σταλεί ένα μήνυμα για σεισμό

Για το θέμα του μηνύματος μίλησε και ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας στην πρωινή εκπομπή του Mega, εξηγώντας πώς και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να σταλεί ένα τέτοιο μήνυμα, καθώς και ότι δεν πρόκειται για ένα μήνυμα που εστάλη πριν γίνει ο σεισμός, αλλά πριν αρχίσει να γίνεται αισθητός.

Όπως είπε σε κάποιες περιπτώσεις αν η απόσταση είναι μεγάλη από το επίκεντρο, καθώς πρώτα λαμβάνονται κάποια σήματα του σεισμού ενδέχεται να προλαβαίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να στείλουν ένα τέτοιο μήνυμα προειδοποίησης μέχρι να γίνει αισθητός ο σεισμός.

Εξήγησε ωστόσο ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου προειδοποίησης που έχει ακόμη και νομικές συνέπειες φέρνοντας το παράδειγμα του Μεξικού που πριν μερικά χρόνια έστειλε ένα τέτοιο μήνυμα, το επίκεντρο ωστόσο ήταν τόσο μακριά που δεν προκάλεσε ζημιές κ.λπ., αλλά από τον πανικό που προκλήθηκε από το μήνυμα έχασαν τη ζωή τους 120 άτομα.