Οδηγίες για το πως μπορούμε να καταναλώνουμε λιγότερα καύσιμα, οδηγώντας το αυτοκίνητό μας, δίνουν οι ειδικοί σε μια εποχή, που οι τιμές των καυσίμων εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Όπως σημειώνουν, καθετί που κάνει ένας οδηγός για να μειώσει την κατανάλωση κααυσίμου στο αυτοκίνητό του είναι απαραίτητο και σε βάθος χρόνου το οικονομικό όφελος μπορεί να είναι πολύ σημαντικό.

Εκτός από τον τρόπο που οδηγεί, ο οποίος παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση ενός κινητήρα, ο οδηγός μπορεί να εστιάσει και σε άλλα σημεία του αυτοκινήτου για να το κάνει λιγότερο ενεργοβόρο και ένα από αυτά είναι το ρεζερβουάρ.

Πόσα καύσιμα βάζουμε στο ρεζερβουάρ

Ένα από αυτά που θα πρέπει να προσέχουμε με το γέμισμα του ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μας για να εξοικονομήσουμε σωστά καύσιμο είναι να μην φτάνουμε στα δύο άκρα: να μην κινούμαστε δηλαδή ούτε με το λαμπάκι της ρεζέρβας διαρκώς αναμμένο, ούτε όμως και να έχουμε το ρεζερβουάρ μας διαρκώς φουλαρισμένο.

Με τα οφέλη στην οικονομία να προκύπτουν κυρίως στο αστικό περιβάλλον, λόγω του συνεχούς «σταμάτα-ξεκίνα» που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί, στο ρεζερβουάρ θα πρέπει να υπάρχει, όσο πιο συχνά γίνεται, ποσότητα καυσίμου που να το γεμίζει περίπου μέχρι το μισό. Γι’ αυτό καλό είναι να βάζουμε τόση ποσότητα στο ρεζερβουάρ όταν η σχετική ένδειξη βρίσκεται στο ένα τέταρτο περίπου ή στο 20-25% αν προτιμάτε.

Στο ρεζερβουάρ χρειάζεται να υπάρχει πάντα επαρκής ποσότητα καυσίμου-και όχι να οδηγούμε με το λαμπάκι αναμμένο- γιατί έτσι προστατεύεται εσωτερικά από την οξείδωση και τη σκουριά.

Προστατεύεται και η αντλία

Παράλληλα, με επαρκή ποσότητα στο ρεζερβουάρ προστατεύεται η αντλία του καυσίμου, το κύκλωμα αλλά και ο ίδιος ο κινητήρας από την μεγάλη αναλογικά ποσότητα ρύπων που μπορούν να έχουν συγκεντρωθεί στην μικρή ποσότητα καυσίμου που υπάρχει στο ρεζερβουάρ.

Από την άλλη αν κυκλοφορούμε συχνά με το ρεζερβουάρ γεμάτο, τότε το διπλάσιο σε βάρος καύσιμο που μεταφέρεται βάζει το δικό του λιθαράκι στην αύξηση της κατανάλωσης. Ούτως ή άλλως γνωρίζουμε ότι ένας από τους τρόπους για να μειώσουμε την κατανάλωση του αυτοκινήτου μας πρέπει να αφαιρέσουμε από την καμπίνα και από το χώρο αποσκευών οποιοδήποτε βαρύ αντικείμενο.

Η καλύτερη λύση το μισογεμισμένο

Ένα μισογεμισμένο ρεζερβουάρ είναι ιδανικό από την πλευρά της οικονομίας για να κινείστε καθημερινά στην πόλη.

Ένα ακόμη όφελος που προκύπτει από το μισογεμισμένο ρεζερβουάρ έχει να κάνει άμεσα με το πορτοφόλι του χρήστη του αυτοκινήτου και τις τιμές των καυσίμων. Φουλάροντας το ρεζερβουάρ κατά τον ανεφοδιασμό, ειδικά αν κινούμαστε κυρίως στην πόλη, χρειάζεται να διανύσουμε πολλά χιλιόμετρα μετά έως ότου χρειαστεί να ανεφοδιαστούμε ξανά.

Κάνοντας το παραπάνω και με τις τιμές των καυσίμων να αυξομειώνονται διαρκώς είμαστε λιγότερο «ευέλικτοι» και μπορεί να χάσουμε πολλές ευκαιρίες σε αυτό το χρονικό διάστημα να εφοδιαστούμε με καύσιμο σε χαμηλότερη τιμή από εκείνη που πληρώσαμε αρχικά για να γεμίσουμε το ρεζερβουάρ.