Τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζουν εκ νέου αύριο, Τετάρτη, προκειμένου να αποφανθούν για τα υφιστάμενα υγειονομικά μέτρα, τα οποία εκπνέουν την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου.

Μολονότι οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής «Όμικρον», οι ήπιες νοσηλείες που προκαλεί η νέα, αυτή, μετάλλαξη επιδρούν κάπως ανακουφιστικά προς την επιστημονική κοινότητα, δημιουργώντας προϋποθέσεις για το «καλό σενάριο», δηλαδή την αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ορισμένοι επιστήμονες παρατηρούν πως το τοπίο της πανδημίας στη χώρα έχει μεταβληθεί αρκετά με την έλευση κιόλας του 2022, καθώς η πίεση προς τις μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ιδίως για κλίνες ΜΕΘ, αλλά και η κατακόρυφη άνοδος στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που ήχησαν «κόκκινο» συναγερμό στην ιατρική κοινότητα την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, απέχουν παρασάγγας από τη σημερινή κατάσταση.

Πιο αισιόδοξες προβλέψεις 

Από τα κατά τόπους εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα φαίνεται πως η παραλλαγή «Όμικρον» αρχίζει να εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης, επιτρέποντας πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Σε αυτό το κλίμα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχουν ανακινηθεί κάποιες συζητήσεις αναφορικά με το περιοριστικό πλαίσιο που ισχύει μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, το οποίο ενδέχεται να παραταθεί (μία με δύο εβδομάδες), μέχρι δηλαδή την κορύφωση του πανδημικού κύματος, στα τέλη Γενάρη.

Ως πιθανό εμφανίζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μια πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιορισμών, αρχής γενομένης από την εστίαση και τη διασκέδαση, τομείς που δέχτηκαν το πιο ισχυρό πλήγμα τους τελευταίους μήνες, λόγω της παραλλαγής «Όμικρον».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στην επιστροφή της μουσικής στους χώρους αυτούς βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο, ιδίως όταν μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να λειτουργήσει όχι μόνο συμβολικά, αλλά και επί της ουσίας τονωτικά απέναντι σε έναν κλάδο που πλήττεται αδιάκοπα την περίοδο της πανδημίας.

Ακόμη, όμως, και αν η κυβέρνηση ανάψει το «πράσινο φως» για την επαναφορά της μουσικής στους χώρους εστίασης και διασκέδασης κατόπιν σχετικής εισήγησης των επιστημόνων, η άρση των περιορισμών δεν αναμένεται πλήρης, αλλά μάλλον σταδιακή, καθώς θα εξακολουθούν να ισχύουν οι υπόλοιπες προδιαγραφές που έχουν θέσει οι ειδικοί, δηλαδή απαγόρευση ορθίων πελατών, ωράριο λειτουργίας τους μέχρι τις 12 το βράδυ και υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.

Τη σχετική, ενδοκυβερνητική συζήτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο χαλάρωσης κάποιων υγειονομικών περιορισμών επιβεβαίωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση χθες πως «την Τετάρτη υπάρχει η νέα συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών. Σταθμίζονται τα δεδομένα, αξιολογούνται, θα γίνουν οι εισηγήσεις της και η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της, τις οποίες θα ανακοινώσει έγκαιρα».

Αύξηση του ποσοστού των θεατών στα γήπεδα

Πάνω στο τραπέζι βρίσκεται, κατά πληροφορίες, και η αύξηση του ποσοστού των θεατών στα γήπεδα, καθώς η επιτρεπόμενη πληρότητα ανέρχεται σήμερα σε ποσοστό 10%, με πιθανή την αύξηση του ποσοστού σε 20%. Ακόμη και αν η σχετική απόφαση δεν ληφθεί μέσα σε αυτήν την εβδομάδα, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την αναπροσαρμογή του αριθμού των θεατών να ακολουθεί στα επόμενα βήμα της πορείας προς την μετάβαση στην κανονικότητα, μόλις δοθεί η σχετική ευκαιρία από τους ειδικούς.

Πλην της πιθανής παράτασης στα υφιστάμενα μέτρα, η κυβέρνηση δεν βρίσκεται προσώρας διατεθειμένη για την εφαρμογή νέων περιορισμών, όπως για παράδειγμα η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, καθώς μετά την αλλαγή στον τρόπο ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού (ώστε αυτό να ακυρώνεται μετά την παρέλευση επταμήνου μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης), ο εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 60 ετών έφτασε σε ποσοστό 90%, σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.