Σε κλίμα κατανόησης και με καλή διάθεση βρέθηκε λύση στο ζήτημα που είχε προκύψει σχετικά με το άνοιγμα των εκκλησιών και με τις λειτουργίες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, την δεύτερη μέσα σε διάστημα δύο ημερών, έγινε ενημέρωση για την κατάσταση, που επικρατεί στη χώρα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη με την εξάπλωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανησυχία, που επικρατεί και τόνισε ότι θα πρέπει πάση θυσία να τηρηθούν τα μέτρα προφύλαξης.

Τελικά συμφώνησαν ότι η πολιτεία και η εκκλησία σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα θα πρέπει να είναι μαζί και να δώσουν από κοινού τον αγώνα προκειμένου να μπει ένα τέλος σε αυτό τον υγειονομικό εφιάλτη που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο αρχιεπίσκοπος μετέφερε τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους Μητροπολίτες αλλά και από τους πιστούς για τα περιοριστικά μέτρα τις γιορτές των Χριστουγέννων και ζήτησε να υπάρξουν κάποιες μικρές αλλαγές χωρίς να υπάρξει κίνδυνος για την διασπορά του κορωνοϊού.

Άνοιγμα για ατομική προσευχή και κυλιόμενες λειτουργίες

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Δευτέρα αναμένεται να ανοίξουν οι εκκλησίες μόνο για ατομική προσευχή, κάτι που είχε συμβεί και το περασμένο Πάσχα. Επίσης λειτουργία εκτός από την ημέρα των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων θα πραγματοποιηθεί και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Παράλληλα εκείνες τις ημέρες θα υπάρξουν κυλιόμενες λειτουργίες προκειμένου να τις παρακολουθήσουν όσο το δυνατό περισσότεροι πιστοί.

Ο αρχιεπίσκοπος φέρεται να ζήτησε την αύξηση του αριθμού των πιστών, ένα αίτημα που ζητά κλήρος και λαός. Η εκκλησία προτείνει στους μικρούς ναούς να βρίσκεται ένα πιστός σε κάθε 15τμ, στα αστικά κέντρα να αυξηθούν στα 25 άτομα και στους Μητροπολιτικούς ναούς να ο αριθμός να φτάσει τους 50.

Ο πρωθυπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει και παράπεμψε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων η οποία θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο λειτούργησε “πυροσβεστικά” ενόψει της  συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σήμερα, Τρίτη.

Ήδη αρκετοί Ιεράρχες δηλώνουν ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη τονίζοντας πως αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών και πως θα τηρήσουν πιστά τα μέτρα προστασίας για την πανδημία.