Το πρωτοφανές κύμα καύσωνα, που πλήττει χώρες στην Ευρώπη, καθώς ήδη «ψήνονται» Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, φαίνεται να έρχεται και στη χώρα μας.

Το κύμα καύσωνα ξεκίνησε από την Ισπανία και στη συνέχεια μετακινήθηκε σε Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία, δοκιμάζοντας τις αντοχές των κατοίκων της Ευρώπης, που είναι ασυνήθιστοι σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες και μάλιστα στην αρχή του καλοκαιριού.

Τι προβλέπει ο Γιάννης Καλλιάνος

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προειδοποίησε για πιθανό κύμα καύσωνα, το πρώτο για φέτος το καλοκαίρι, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, τονίζοντας ότι από την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιουνίου και στη συνέχεια η θερμοκρασία στα πεδινά και ευπαθή στη ζέστη τμήματα της ηπειρωτικής χώρας θα ξεπεράσει πιθανότατα και τους 40°C.
Γράφει μεταξύ άλλων:
“Δεν άλλαξε -καιρικώς- απολύτως τίποτα. Όπως σας έχω ειδοποιήσει εδώ και σχεδόν 10 ημέρες από το MEGA, από την Τετάρτη 22 Ιουνίου και έπειτα έρχεται αρκετή ζέστη και πιθανότατα και ο πρώτος καύσωνας για το φετινό καλοκαίρι.
Επειδή όμως είμαστε αρκετές ημέρες μπροστά, ακόμη δεν μπορεί να προβλεφθεί ποια θα είναι διάρκεια αυτής της θερμής εισβολής. Μπορεί να είναι από σύντομη έως και μεγάλη. Θα τα δούμε αυτά τις επόμενες ημέρες.
Αν όμως διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται ότι από την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιουνίου και στη συνέχεια η θερμοκρασία στα πεδινά και ευπαθή στη ζέστη τμήματα της ηπειρωτικής χώρας θα ξεπεράσει πιθανότατα και τους 40°C.
Σας είχα ενημερώσει εδώ και μέρες ότι βλέπω μεγάλη “κινητικότητα” των θερμών αερίων μαζών από τη Βόρεια Αφρική. Η Ισπανοί υπέφεραν από τον ισχυρό καύσωνα όλες αυτές τις ημέρες. Τώρα, η Βόρεια Αφρική, αν και πιο εξασθενημένες, φαίνεται ότι θα “στείλει” τις θερμότερες αέριες μάζες και στην περιοχή μας.
Δεν λεω σε καμία περίπτωση ότι θα βιώσουμε τον καύσωνα της Ισπανίας. Θα είναι μια θερμή εισβολή φυσιολογική για την εποχή. Έτσι γίνεται πάντα, όταν σταματάνε οι μεσημεριανές μπόρες και καταιγίδες, έρχεται το κανονικό Ελληνικό καλοκαίρι.
Θα σας ενημερώσω και τις επόμενες ημέρες για την εξέλιξη αυτής της θερμής εισβολής”.

Στη δίνη υψηλών θερμοκρασιών Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία

Το κύμα καύσωνα, ασυνήθιστο για αυτή την περίοδο του έτους για την Ισπανία, ξεκίνησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και πλέον η θερμοκρασία σχεδόν σε όλη τη χώρα έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, κατά τόπους ως τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αύξηση των περιστατικών καύσωνα, κυρίως στην Ευρώπη, οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνουν την ισχύ, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.

Τους δέκα τελευταίους μήνες στην Ισπανία έχουν καταγραφεί τέσσερα περιστατικά με ακραίες θερμοκρασίες: ένα κύμα καύσωνα τον Αύγουστο του 2021, όταν στη χώρα καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία (47,4 βαθμοί Κελσίου στο Μοντόρο, στα νότια), θερμοκρασίες «ιδιαίτερα υψηλές» μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ένα κύμα καύσωνα τον Μάιο και το τρέχον κύμα.

Έκτακτα μέτρα στη Γαλλία

Στη συνέχεια, ο καύσωνας «χτύπησε» και τη Γαλλία, με τις Αρχές να προχωρούν σε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με τη μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France να δηλώνει ότι είναι η πρωιμότερη καυτή περίοδος που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα, επιδεινώνοντας την ξηρασία που προκλήθηκε από έναν ασυνήθιστα ξηρό χειμώνα και άνοιξη και αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Άλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για καύσωνα, συμπεριλαμβανομένων 12 διαμερισμάτων στα νοτιοδυτικά, με το υπουργείο Παιδείας να συμβουλεύει τους γονείς να κρατήσουν σήμερα, εάν είναι δυνατόν, τα μικρότερα παιδιά στα σπίτια.

«Να είστε σε εγρήγορση! Ενυδατωθείτε, παραμείνετε σε δροσερούς χώρους και μείνετε σε επαφή με τους οικείους σας», ανέφερε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν στο Twitter.

Περιοχές της Βρετανίας

Τα τελευταία χρόνια η ζέστη στη Βρετανία αυξάνεται και επεκτείνεται χρονικά, εξέλιξη που αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή.

Έτσι, από αυτό το κύμα καύσωνα δεν γλίτωσε ούτε η Βρετανία, που είναι πιο βόρεια, με τη μητροπολιτική υπηρεσία υγείας να εκδίδει επείγοντα συναγερμό για τη νοτιοανατολική Αγγλία, το Λονδίνο και τη νότια Αγγλία, καθώς σήμερα αναμενόταν το θερμόμετρο στη χώρα να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Τρίτο κύμα στην Ιταλία

Επίσης, η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη, τις ώρες αυτές, με το τρίτο μεγάλο κύμα καύσωνα, από τις αρχές Μαΐου.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η μεγάλη αυτή ζέστη πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον και την ερχόμενη Τετάρτη, όταν η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς σε πόλεις όπως στην Μπολόνια και τη Φεράρα.

Στο Μιλάνο και τη Μάντοβα ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 38 βαθμούς και στους 36 στη Ρώμη, τη Φλωρεντία και την πόλη Τέρνι της κεντρικής Ιταλίας.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, πρόκειται για το θερμότερο καλοκαίρι από το 2003 (όταν είχε σημειωθεί ιστορικό ρεκόρ) μέχρι σήμερα.

Το Σαββατοκύριακο στη Γερμανία

Επίσης, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία στη Γερμανία (DWD) προέβλεψε ότι ο μεγάλος καύσωνας θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο, καθώς η ζέστη κινείται σε Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Ευρώπη.

Μάλιστα, οι ειδικοί λένε ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη, έχοντας αρνητικές επιπτώσεις στη γεωργία και τη βιομηχανία.