Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αύριο στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες αθηναϊκών ιστοτόπων,οι επιστήμονες έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε γενικό lockdown σε όλη τη χώρα, καθώς ανακοινώθηκε  νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.646 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 46.892, εκ των οποίων το 54.,6% άνδρες. Τα 4.271 (9,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14.427 (30,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 179 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 42 (23,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 88,8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 305 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 18 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 673 θανάτους συνολικά στη χώρα. Από αυτούς οι 259 (38.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι εισηγήσεις των επιστημόνων

Στις εισηγήσεις των επιστημόνων περιλαμβάνεται και η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, ενώ δεν αποκλείεται να κλείσουν τα λύκεια όπως ακριβώς συνέβη σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες.

Οι αιτίες της πρότασης δεν είναι άλλες από τον καλπάζοντα αριθμό των νέων κρουσμάτων στην Αττική, αλλά και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Κάποιες πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν ότι μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε γενικευμένο lockdown που θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Παρασκευή και θα διαρκέσει – αρχικά- για 15 ημέρες, αλλά την τελική απόφαση, η οποία είναι καθαρά πολιτική, θα λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Δεν είναι εκτός ελέγχου η κατάσταση

Η κυβέρνηση – παρά το γεγονός ότι καταγράφηκε χθες νέο ρεκόρ στην Αττική – τονίζει ότι η κατάσταση δεν είναι εκτός ελέγχου και ότι απέχει ακόμη από το να τεθεί η περιοχή σε καθεστώς τοπικού lockdown.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα – ειδικά για την Αττική – είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα οι πιθανότητες θα ήταν 20% για τοπικό lockdown.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως η κατάσταση θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα και τότε θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις.

«Στην Αττική δεν είμαστε κοντά σε lockdown» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ενώ σχετικά με την απαγόρευση εξόδου από την Αττική το Σαββατοκύριακο, είπε με νόημα ότι το θέμα των μετακινήσεων μεταξύ νομών μας απασχολεί εδώ και καιρό.

«Πρέπει να δούμε πως θα αποδώσουν τα μέτρα που πήραμε. Φαίνεται πως στην Κοζάνη και στην Καστοριά αποδίδουν. Αν χρειαστεί θα απαγορεύσουμε τις μετακινήσεις από νομό σε νομό» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε κάθε περίπτωση η ειδική ομάδα που παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας φαίνεται πως δίνει ένα μικρό ακόμη περιθώριο πριν τη λήψη νέων έκτακτων μέτρων . Ωστόσο δεν αποκλείεται εάν υπάρξει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σε Αττική ή σε άλλες «κόκκινες» περιοχές να ληφθούν νωρίτερα πιο σκληρά μέτρα.

Οι πολίτες πρωταγωνιστές στη μάχη

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός μιλώντας στην 130ή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Αθήνα, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας ανέφερε:

«Είναι σημαντικό να γίνουν οι ίδιοι οι πολίτες ενεργοί πρωταγωνιστές στη μάχη εναντίον της Covid-19»δεδομένου του ολέθριου όγκου της παραπληροφόρησης» και των fake news σχετικά με την πανδημία.

Αυτή είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε παντού στην Ευρώπη. Βλέπουμε τις ίδιες τάσεις: ανθρώπους που αμφισβητούν βασικά επιστημονικά στοιχεία ή αμφιβάλλουν ακόμη και για την ύπαρξη του ιού και πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι. Ευτυχώς αποτελούν μειονότητα, μικρή μειονότητα. Αλλά πρέπει να υπενθυμίζουμε διαρκώς στους πολίτες -που είναι φυσικό να αισθάνονται κόπωση όσο περνάει ο καιρός και παλεύουμε με την πανδημία- ότι πρέπει να εμπιστεύονται τους επιστήμονες και την επιστήμη. Και να τους υπενθυμίζουμε επίσης ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ένας θανατηφόρος ιός. Ότι αν αφεθεί εκτός ελέγχου μπορεί να υπερβεί τις δυνατότητες του συστήματος υγείας ακόμη και των πλέον προηγμένων χωρών» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα επέμεινε ότι εν μέσω πανδημίας η βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η στήριξη των ασθενέστερων. «Η πανδημία Covid-19 δεν διακρίνει μεταξύ πλουσίων και φτωχών, δεν γνωρίζει σύνορα και πλήττει τους πάντες, αλλά κυρίως πλήττει τους ασθενέστερους και πλέον ευάλωτους» είπε.