Η αβεβαιότητα για την εξέλιξη των κρουμάτων, που μπορεί να φτάσουν και τις 70.000 αν συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί, αλλά και η «συνύπαρξη» από τις πρώτες κιόλας ημέρες  των μεταλλάξεων «Δέλτα» και «Omicron» θέτουν σε εγρήγορση Πολιτεία και ειδικούς για το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Οι ειδικοί επιστήμονες βλέπουν συνέχιση του αυξητικού ρυθμού τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, κάτι, που σημαίνει ότι μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι ανεξέλεγκτος, οπότε η κυβέρνηση θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση για τις επιλογές της.

Ορισμένοι καθηγητές, όπως ο Γ. Παυλάκης, θα προτιμούσαν κλείσιμο της αγοράς και των σχολείων για 15 μέρες, ώστε να ανακοπεί η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον, αλλά η κυβέρνηση παραμένει δέσμια των προηγούμενων κατηγορηματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξει άλλο lockdown. Αλλά με τον κορωνοϊό δεν μπορείς να είσαι βέβαιος για το πως θα εξελιχθεί, οπότε καλά είναι “ποτέ να μη λες ποτέ”…

Πρόθεση να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία

Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα συνέλθει εκ νέου η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποτιμήσει την πορεία της πανδημίας, μετά τα ρεβεγιόν.

Μολονότι πρόθεση των ειδικών αποτελεί η απρόσκοπτη λειτουργία της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως γνωστοποίησε -κατά την τελευταία ενημέρωση για την πανδημία- η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, το ενδεχόμενο της διενέργειας rapid test για την επιστροφή στα σχολεία σχολίασε σήμερα η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή.

Επαναλαμβάνοντας τη βούληση της κυβέρνησης για την επιστροφή στα σχολεία κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, η κ. Μακρή επισήμανε ότι οι ειδικοί θα αποφανθούν το επόμενο δεκαήμερο αναφορικά με την τροποποίηση ή μη των υγειονομικών πρωτοκόλλων, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστροφής των παιδιών στην τάξη με rapid αντί των self test.

Με ένταση αναμένεται, κατά την ίδια περίοδο, να επιστρέψει η κυβέρνηση και στην εκστρατεία πειθούς αναφορικά με την ασπίδα προστασίας που παρέχουν οι εμβολιασμοί, με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει σε παρέμβασή του σήμερα στο Twitter:

«Η προσπάθεια συνεχίζεται», ενώ «επτά στους 10 Έλληνες έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου. Ενώ οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, έκλεισαν πάνω από 170.000 νέα ραντεβού τον τελευταίο μήνα”.

Η ισχυρή προστασία που παρέχουν απέναντι και στην νέα μετάλλαξη «Omicron» οι εμβολιασμοί φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα διεύρυνσης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στην ηλικιακή ομάδα πολιτών 50-60 ετών, ενώ υποχρεωτικό καθίσταται το εμβόλιο για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, από τις 16 Ιανουαρίου.

Τουλάχιστον μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, αν η πορεία των κρουσμάτων, που έφτασε στο υψηλότερο σημείο για το 2021 σήμερα, με 40.560 νέες μολύνσεις, ανοίγει ορθάνοιχτα παράθυρο παράτασης των μέτρων, μέσα στον Ιανουάρριο.

Τα μέτρα, που ισχύουν μέχρι 16 Ιανουαρίου:

Για την εργασία:
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό έως και 50%
  • Εφαρμογή κυλιόμενου ωραρίου.

    Για την εστίαση – διασκέδαση: 

• Λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα

• Απαγόρευση της μουσικής

• Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής για τους εργαζόμενους στην εστίαση,

• Πελάτες μόνο καθήμενοι -απαγόρευση ορθίων πελατών

• Μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και

όριο 6 ατόμων ανά τραπέζι.

Ειδικά για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή για την νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου προς την 1η Γενάρη 2022, θα ισχύσουν όλα τα παραπάνω μέτρα, με εξαίρεση το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης- διασκέδασης, που θα παραταθεί μέχρι τις 2 το πρωί.

Για τα γήπεδα:

Πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

Αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Επίσκεψη στις μονάδες μόνο με τη διενέργεια PCR test διάρκειας 48 ωρών.

Για τα νοσοκομεία/νοσηλευτικά ιδρύματα

Απαγόρευση εισόδου για τους ιατρικούς επισκέπτες

Εντατικοποίηση των ελέγχων στα επισκεπτήρια.

Για τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ, αλλά και όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Για τα πάρτι

Απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.

Στο μεταξύ, υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο η επέλαση της νέας παραλλαγής «Omicron» να περιορίσει την μεταδοτικότητα της προηγούμενης μετάλλαξης -και πιο επικίνδυνης- «Δέλτα», η οποία προκάλεσε εκατόμβη νεκρών μέχρι τώρα σε όλη την Ευρώπη.