Μεγάλη έξοδος αναμένεται το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου από τα μεγάλα αστικά κέντρα με προτιμήσεις προς ορεινές περιοχές της χώρας, που αυτή την εποχή εμφανίζουν εξαιρετική ομορφιά.

Οι κρατήσεις και προ-κρατήσεις στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και στα ξενοδοχεία καταγράφουν έντονη κινητικότητα που αναμένεται να αυξηθεί τιςεπόμενες μέρες.

Σε πολλούς προορισμούς καταγράφεται αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περσινής χρονιάς. Συγκεκριμένα, αύξηση κατά 10% στην Αράχωβα, 28% στα Ιωάννινα, 25% στο Καρπενήσι, 10% στην Καλαμάτα και 39% στην Καστοριά.

Σύμφωνα με έρευνα του E- Real Estates, στην Αράχωβα οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο, 27 Οκτωβρίου έως και Κυριακή 29 Οκτωβρίου, έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου αγγίζουν το 70%.

Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο σε ολόκληρο διαμέρισμα ή αυτοτελή κατοικία κυμαίνονται από 353€ έως 468€. Η κατώτερη ζητούμενη τιμή μίσθωσης αφορά διαμέρισμα 60τμ σε απόσταση 150 μέτρα από το κέντρο και η ανώτατη τιμή κατοικία 95τμ σε απόσταση 200 μέτρων από το κέντρο.

Στην Αράχωβα, όπου είναι εγγεγραμμένα 188 αυτοτελή ακίνητα στο σύνολο των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, καταγράφεται μειωμένη δυναμική κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στο Καρπενήσι οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 75% με μόλις 24 διαθέσιμα ακίνητα προς μίσθωση στην πλατφόρμα Airbnb. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης κυμαίνονται από 255€ έως 499€. Η κατώτερη ζητούμενη τιμή μίσθωσης αφορά διαμέρισμα 40τμ σε απόσταση 700μέτρων από το κέντρο και η ανώτατη τιμή κατοικία 72τμ. Στο Καρπενήσι είναι εγγεγραμμένα 104 αυτοτελή ακίνητα, αυξημένη δυναμική κατά 24% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η Ναυπακτία στο σύνολο της καταγράφει ποσοστό προ-κρατήσεων της τάξεως του 62%. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης στην πόλη της Ναυπάκτου, για κατοικία κατάλληλη για οικογένεια ή 4μελή παρέα, κυμαίνεται από 190€ έως 252€ για το σύνολο του τριημέρου. Η Ναυπακτία καταγράφει αύξηση των νέων εγγραφών σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περσινής χρονιάς κατά 26%.

Ιωάννινα και Μέτσσοβο

Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί παραδοσιακό προορισμό για χειμερινές αποδράσεις και καταγράφει έντονη επισκεψιμότητα καθ΄ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, με τη δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων να αριθμεί 478 αυτοτελή κατοικίες/διαμερίσματα, αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων κατά 28% σε σχέση με πέρυσι. Οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο του Οκτωβρίου αγγίζουν το 81%, ενώ τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα αριθμούν πλέον τα 83. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνονται από 216€ έως και 240€.

Στο Μέτσοβο, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 65%. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο σε ολόκληρο διαμέρισμα ή αυτοτελή κατοικία κυμαίνονται από 250€ έως 270€, για κατοικίες 75-85τμ σε απόσταση 200-300μέτρων από το κέντρο. Στο Μέτσοβο καταγράφεται οριακή αύξηση της δυναμικής στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά 4% όσον αφορά την εγγραφή νέων ακινήτων.

Καλάβρυτα και Αρκαδία

Στα Καλάβρυτα οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο αγγίζουν το 84%. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης σε ολόκληρο διαμέρισμα ή αυτοτελή κατοικία κυμαίνονται από 379€ έως 515€. Η κατώτερη ζητούμενη τιμή μίσθωσης αφορά διαμέρισμα 40τμ σε απόσταση 1,1 χιλ. από το κέντρο και η ανώτατη τιμή κατοικία 123τμ με 3 Υ/Δ. Στα Καλάβρυτα είναι εγγεγραμμένα 166 αυτοτελή ακίνητα στο σύνολο των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης και η δυναμική είναι μειωμένη κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στους χειμερινούς προορισμούς του Νομού Αρκαδίας, με επίκεντρο τη Δημητσάνα, τη Βυτίνα και τη Στεμνίτσα. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 95%, 85% και 95% αντίστοιχα. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνονται από 310€ έως και 705€. Το μεγαλύτερο ποσοστό των διαθέσιμων ακινήτων είναι ολόκληρα αρχοντικά που μπορούν να φιλοξενήσουν ακόμη και 8 άτομα. «Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι πλέον αναδεικνύονται και νέοι χειμερινοί προορισμοί στην Αρκαδία, όπως η Ζάτουνα, η Καρύταινα και η Λαγκάδα που εντάσσονται στον χάρτη των χειμερινών προορισμών.

Το καλό οδικό δίκτυο έχει ευνοήσει τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα με τις προ-κρατήσεις να αγγίζουν το 65%, με 298 διαθέσιμα προς μίσθωση αυτοτελή ακίνητα. Η Καλαμάτα διαθέτει στο σύνολο των πλατφορμών 1.040 εγγεγραμμένα ακίνητα, καταγράφοντας αύξηση των νέων εγγραφών κατά 10% σε σχέση με πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας για δυο διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 100€ έως 172€ για κατοικία 90τμ σε απόσταση 1χιλ από το κέντρο της πόλης.

Το Ναύπλιο, προορισμός για όλες τις εποχές του έτους, καταγράφει ποσοστό προ-κρατήσεων της τάξεως του 50%, με 150 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα στην πλατφόρμα Airbnb. Η δυναμική στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στο ευρύτερο κέντρο αριθμεί 357 ακίνητα και καταγράφει οριακή αύξηση νέων εγγραφών κατά 1% σε σχέση με πέρυσι. Το κόστος μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνεται από 170€ έως 234€ για κατοικία 80τμ σε απόσταση 400μέτρων από το κέντρο.