Υπόνοιες για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών αφήνουν οι αρχές, καθώς θεωρείται εξωφρενική η σύμπτωση να ξεσπούν 118 πυρκαγιές ανά την χώρα σε μια μέρα, ενώ σε μια περίπτωση στο νομό Ηλείας να εκδηλώνονται επτά φωτιές μέσα σε οκτώ ώρες η μία μετά την άλλη.

Οι υπόνοιες στρέφονται εναντίον όσων ανοίξει ύπουλο “πόλεμο” κατά της κυβέρνησης για διάφορους λόγους, ακόμη και από κάποιους φανατικούς που μιλούν για “χούντα Μητσοτάκη”.

Οπωσδήποτε οι καιρικές συνθήκες και ο καύσωνας ευνοούν το ξέσπασμα πυρκαγιών, αλλά δεν αποκλείεται οι εν λόγω προβοκάτορες να εκμεταλλεύονται αυτήν την συγκυρία.

Παρατηρητές της κατάστασης μιλούν και για εμπρηστές εξ επαγγέλματος ή για πυρομανείς, αλλά ο τρόπος, που ξεσπούν οι περισσότερες πυρκαγιές δεν αφήνουν περιθώρια για να αναζητούνται εξαιρέσεις.

Επίσης γίνεται λόγος για ανεύθυνους και ανόητους, που βάζουν φωτιές για να κάψουν ξερά χόρτα ή για να ψήσουν κρεατικά σε αυτοσχέδιες πυρκαγιές στην ύπαιθρο. Όλα είναι πιθανά, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να συντρέχουν τόσες συγκυρίες.

Συνεπώς γίνεται πιο πιθανή η εκδοχή των εμπρησμών εκ προθέσεως, αν και με τον νέο νόμο έχει μετατραπεί σε κακούργημα και ο εμπρησμός από αμέλεια.

Ειδικά για την περίπτωση της Ηλείας και της Αρχαίας Ολυμπίας έγινε γνωστό ότι μετέβη στην περιοχή κλιμάκιο της αστυνομίας για την διεξαγωγή ανακρίσεων.

Ενημέρωση από τον Ν. Χαρδαλιά

'Εκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των σημερινών πυρκαγιών από τον Νίκο Χαρδαλιά

Έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των σημερινών πυρκαγιών παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η ενημέρωση έγινε στο Συντονιστικό Κέντρο Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι και ο κ. Χαρδαλιάς με βραχνιασμένη φωνή ενημέρωσε σχετικά με τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και την επιχείρηση κατάσβεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς  οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχείρησαν σε 118 πυρκαγιές  το τελευταίο 24ωρο, σε μια από τις χειρότερες μέρες του καύσωνα.

Στην Βαρυμπόμπη, όπου η φωτιά ξέσπασε χθες, πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν για τον φόβο αναζωπυρώσεων. Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά στην Εύβοια. Στην περιοχή επιχείρησαν 165 πυροσβέστες με πεζοπόρα και 58 οχήματα και δυνάμεις από αέρος, ενώ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Δευκαλίων. Στις 4 το μεσημέρι, το λιμενικό επιχείρησε επιχείρηση απεγκλωβισμού στις Ροδιές. Συνολικά, εστάλησαν πέντε μηνύματα μέσω του 112.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στο μεγάλο μέτωπο στην Ηλεία, καθώς όπως είπε, τις μεσημεριανές ώρες σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν 7 πυρκαγιές στην Ηλεία, εκ των οποίων οι 4 στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

Επιχιερούν 160 πυροσβέστες, 50 οχήματα, ομάδα drone του Πυροσβεστικού, το Beriev 200, ελικόπτερα και αεροσκάφη. Εστάλησαν σειρά μηνυμάτων για εκκένωση οικισμών. Οι προσπάθειες των αρχών εστιάζουν στον περιορισμό του μετώπου στο Πελόπιο, όπου η έκτασή του υπολογίζεται στο 1 χιλιόμετρο. Στο σημείο βρίσκονται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε Χαλκιδική και Μεσσηνία.

Η Ελλάδα δέχθηκε βοήθεια από την Κύπρο και τη Σουηδία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. 

Τιτάνια μάχη σε πολλαπλά μέτωπα

«Δίνουμε και σήμερα μια τιτάνια μάχη σε πολλαπλά μέτωπα. Σύμμαχός μας το 112. Ένας μεγάλος ακόμη σύμμαχος απεδείχθη το πρόγραμμα Δρυάδες, υπό την Πολιτική Προστασία και διευκόλυναν τη διέλευση των πεζοπόρων κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Στην Αρχαία Ολυμπία, έγινε εκτεταμένη συντήρηση του οδικού δικτύου, γεγονός που διευκολύνει τη δράση των πυροσβεστικά», ανέφερε.

Πάντως, και αύριο η μέρα αναμένεται δύσκολη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. «οι  επόμενες ημέρες, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πιο δύσκολες», τόνισε, καλώντας τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών και να αποφεύγεται κάθε κίνηση μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε νωρίτερα ότι η χθεσινή ήταν πολύ δύσκολη νύχτα «όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε όλες τις πυρκαγιές που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη στη Λίμνη Ευβοίας, στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας και στην Ανατολική Μάνη», καθώς από το βράδυ σημειώθηκαν 41 νέες ενάρξεις πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα.