Ανησυχητικά στοιχεία από τον ΠΟΥ: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο «αναπνέουν» καθαρό αέρα – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα.-

Οι πόλεις με τον καθαρότερο, αλλά και τον πιο μολυσμένο αέρα φαίνονται σε έκθεση της διεθνούς οργάνωσης IQAir για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, που δίνει στατιστικά στοιχεία για την κατάσταση στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, αλλά και φέτος σε σχεδόν αληθινό χρόνο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ελβετικού οργανισμού που ελέγχει την ποιότητα του αέρα με δεδομένα που αντλεί από περισσότερους από 30.000 σταθμούς παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο, η Αθήνα συγκαταλέγεται στην πρώτη 20άδα από πλευράς μεγαλουπόλεων στον πιο καθαρό αέρα!

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η Αθήνα φέτος είναι 14η στη σχετική λίστα, με το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και τη Μελβούρνη στην Αυστραλία να κατέχουν τις πρώτες δύο θέσεις.

Πιο μολυσμένη ατμόσφαιρα έχει η Πάτρα

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, φέτος τη θεωρητικά πιο μολυσμένη ατμόσφαιρα έχει η Πάτρα, όμως πρέπει να τονιστεί πως, με βάση την κλίμακα της IQAir, η ατμόσφαιρα κρίνεται «μέτρια» και όχι κακή. Ακολουθούν το Αγρίνιο και το Ρίο στην Αχαία.

Η πιο καθαρή ατμόσφαιρα μετρήθηκε στα Χανιά για το 2024.

Ακόμη, τα στοιχεία δείχνουν πως για το 2023 η πιο μολυσμένη ατμόσφαιρα μετρήθηκε στο Ίλιον της Αττικής, ενώ η πιο καθαρή στον Άγιο Μάρκο Κέρκυρας.

Η εικόνα της ρύπανσης σε μεγάλες πόλεις του κόσμου. Η Αθήνα στην 14η θέση.

 

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, πως οι σταθμοί υπάρχουν σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και όχι σε κάθε νομό.

Η έκθεση της IQAir κατατάσσει την Ελλάδα στην 51η θέση των χωρών με τον πιο καθαρό αέρα για το 2023, ενώ το Πακιστάν έχει τη θλιβερή πρωτιά του πιο μολυσμένου αέρα για την περσινή χρονιά.