Η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα. ένα μέτρο, που τέθηκε προς συζήτηση από κυβερνητικούς παράγοντες, είναι   δύσκολο να εφαρμοστεί και μάλλον αποκλείεται για τρεις λόγους:

1. Διότι θα αποτελούσε ένα ακραίο μέτρο και η οποιαδήποτε απόφαση θα μπορούσε να ελεγχθεί ως περιέχουσα αυταρχικά στοιχεία και άρα ότι προσκρούει  σε άρθρα του συντάγματος.

2. Διότι δεν φάνηκε κάτι τέτοιο από το τελευταίο μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πιο πολύ επικαλέστηκε το συναίσθημα των πολιτών και όχι την αυστηρότητα.

3. Τα υπάρχοντα μέτρα με τα 6 σημεία των δυνατοτήτων για  κίνηση είναι αρκετά, ώστε αν εφαρμοστούν με αυστηρότητα να αποτρέψουν μαζικές συνάξεις φίλων και συγγενών για την γιορτή του Πάσχα. Ενδεχομένως θα υπήρχε δυνατότητα αναστολής μερικών δυνατοτήτων με άρση του 2 και του 6 (προμήθεια τροφίμων, τράπεζες και άθληση), καθώς την Κυριακή του Πάσχα είναι κλειστά όλα τα καταστήματα.

Πάντως οι κυβερνητικοί παράγοντες στέλνουν μήνυμα μηδενικής χαλάρωσης των μέτρων, καθώς η καλή πορεία της χώρας μας στην καμπύλη του κορωνοϊού θα μπορούσε εύκολα να ανατραπεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα το Πάσχα, προκειμένου να τηρηθούν απαρεγκλήτως τα μέτρα.

Εάν το μέτρο τελικώς υιοθετηθεί, θα τεθεί σε ισχύ από τις 8 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οπότε και κλείνουν τα καταστήματα.

Αφορμή οι δηλώσεις του Στ. Πέτσα

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος αναφερόμενος στο Μεγάλο Σάββατο και στην Κυριακή του Πάσχα είπε πως «δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για να γιορτάσουμε μαζί».

«Δείξαμε τον καλύτερο μας εαυτό. Ο πόλεμος όμως δεν κερδήθηκε ακόμα. Η παραμικρή επανάπαυση μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε οδυνηρό αποτέλεσμα», τόνισε στο τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιχείρηση «πασχαλινό τραπέζι» από την ΕΛ.ΑΣ

Η αστυνομία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ θέτει σε εφαρμογή όλη την Μεγάλη Εβδομάδα τρια ειδικά επιχειρησιακά σχέδια για την αποφυγή του συνωστισμού και την τήρηση του μέτρου περιορισμού των μετακινήσεων.

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο περιλαμβάνει αυξημένες περιπολίες σε καταστήματα τροφίμων. Στα κρεοπωλεία, τις λαϊκές αγορές και τα σούπερ μάρκετ θα υπάρξει αύξηση των περιπολιών για την τήρηση των αποστάσεων και την αποτροπή των ληστειών καθώς θα υπάρχει συσσώρευση μεγάλων χρηματικών ποσών σε καταστήματα τροφίμων.

Την Μεγάλη Πέμπτη και την Μεγάλη Παρασκευή θα τεθεί σε εφαρμογή η επιχείρηση ναός, καθώς οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται «αντάρτικο» στις απαγορεύσεις της περιφοράς του Επιταφίου και της λήψης της Θείας Κοινωνίας, όπως συνέβη πρόσφατα σε Κουκάκι και Κέρκυρα. Έτσι προβλέπονται αυξημένες περιπολίες έξω από ναούς και έλεγχοι διαδικτυακών συνδέσμων για μαζικά καλέσματα πιστών όπως είχαμε δει το προηγούμενο διάστημα.

Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα λάβει χώρα η επιχείρηση… οβελίας και θα περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους για μεγάλες οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επιδιώκουν να αποτρέψουν μία μεγάλη πασχαλινή έξοδο εντός της πόλης και θα γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις με συστάσεις για συγκεντρώσεις σε αυλές και ταράτσες.

Ενδεικτική του προβληματισμού που αναπτύσσεται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ο οποίος αναφερόμενος στο Μεγάλο Σάββατο και στην Κυριακή του Πάσχα είπε πως «δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για να γιορτάσουμε μαζί». Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την κόπωση των πολιτών από τα μέτρα και εάν η απόφαση ληφθεί, θα είναι η τελευταία πριν από τη σταδιακή αποκλιμάκωση των περιορισμών από τον Μάιο. (Πηγή:skai.gr)