Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει για την έρευνα των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεοδώρου Λύτρα που αναδεικνύει την επίπτωση της επιβάρυνσης του ΕΣΥ στα ποσοστά θνησιμότητας και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Λύτρα, η έρευνα καταλήγει σε τρία βασικά ευρήματα. Το πρώτο είναι ότι όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει “κλιμακωτά” η πιθανότητα θανάτου ανά ημέρα νοσηλείας.

Η αντιπολίτευση επικρίνει την κυβέρνηση για αδυναμία εξοπλισμού και στελέχωσης των νοσοκομείων της χώρας, ιδιαίτερα δε της περιφέρειας, καθώς είχε στα χέρια της τα στοιχεία της έρευνας από τον Μάϊο.

Η κυβέρνηση απαντά ότι γίνεται εκμετάλλευση αποσπασματικών στοιχείων της έρευνας εν μέσω πανδημίας και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για αμφιταλαντεύσεις στο θέμα του εμβολιασμού.

Από επιστημονικούς φορείς επισημαίνονται οι αδυναμίες και τονίζεται ότι είναι γνωστές οι ελλείψεις, τόσο σε εξοπλισμό, όσο και σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως επανειλημμένα έχουν αναφέρει και γιατροί, διευθυντές μονάδων της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών.

Συγκεκριμένα, από την έρευνα προκύπτουν τα εξής αυξημένα ποσοστά θανάτου:

+25% για περισσότερους από 400 διασωληνωμένους
+57% για άνω των 800 διασωληνωμένων

Το δεύτερο συμπέρασμα της έρευνας εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της διασωλήνωσης σε νοσοκομεία της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Λύτρας, η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετίζεται με 35% έως και 40% αυξημένη θνησιμότητα.

Το τρίτο εύρημα της έρευνας είναι ενδεχομένως το πιο «βαρύ» καθώς δείχνει να απαντά στο πλέον βασικό ερώτημα: πόσοι θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί;

Από την έρευνα των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα προκύπτει ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνησιμότητα. Ο κ. Λύτρας, σε ανάρτησή του, γράφει ότι το συγκεκριμένο σημείο αφορά περί το 5% των διασωληνωμένων και επισημαίνει ότι «ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή».

Στο γενικό συμπέρασμα της έρευνας, οι καθηγητές αναφέρουν επισημαίνουν ότι «τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα ατόμων που νοσούν σοβαρά με Covid επηρεάζεται δυσμενώς από το μεγάλο φορτίο ασθενών, ακόμα και όταν δεν ξεπερνιέται η πληρότητα (στις ΜΕΘ)», όπως και από τις γεωγραφικές διαφορές, εννοώντας τη νοσηλεία εκτός ή εντός Αττικής.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το παραπάνω αποτελεί έναν παράγοντα που μπορεί να περιορίσει θανάτους από την COVID-19 και πως το εύρημα υπογραμμίζει «την ανάγκη για πιο εκτενή επένδυση στο σύστημα υγείας».