Μεγάλο πρόβλημα με επικίνδυνες προεκτάσεις αποτελεί η κίνηση των δικύκλων ανάμεσα στα αυτοκίνητα, η γνωστή “διήθηση”, προκαλώντας ένα κομφούζιο καθημερινά στους δρόμους των μεγάλων πόλεων.

Ωστόσο η οδήγηση δικύκλων με αυτό τον τρόπο ανάμεσα σε αυτοκίνητα είναι παράνομη σύμφωνα με τον ΚΟΚ, προκαλεί ταλαιπωρία και εκνευρισμό στους  οδηγούς ΙΧ στα κέντρα των μεγάλων πόλεων και εγκυμονεί κινδύνους για ατυχήματα και δυστυχήματα.

Σε αυτή την περίπτωση η χρήση ενός δικύκλου, μιας μοτοσικλέτας, είναι μια λύση που δίνει ένα πλεονέκτημα ευελιξίας και καθημερινής ευκολίας, σε όποιον αποφασίσει να το προτιμήσει για τις μετακινήσεις του, αλλά πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο κομφούζιο και να επιβληθούν οι νόμοι.

Τι προβλέπουν όμως οι διατάξεις για τα δίκυκλα;

Άρθρο 16 «Θέση επί της οδού»

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην παράγραφο 3 του άρθρου 16, «σε οδοστρώματα που είναι χωρισμένα σε δύο ή περισσότερες λωρίδες κυκλοφορίας, κατά κατεύθυνση με κατά μήκος διαγραμμίσεις, οι οδηγοί οχημάτων υποχρεούνται να οδηγούν αυτά μέσα στα όρια μιας λωρίδας και κατά το δυνατόν στο μέσο αυτής».

Ένας δικυκλιστής, λοιπόν, που κινείται ανάμεσα στα αυτοκίνητα δεν οδηγεί στο μέσο της λωρίδας κυκλοφορίας, ενώ ενδέχεται να παρεκκλίνει από τη λωρίδα κυκλοφορίας του. Επομένως οδηγεί παράνομα.

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, μάλιστα, προβλέπει και διοικητικό πρόστιμο που ανέρχεται σε 80 ευρώ. Αποτελεί πλέον καθήκον της τροχαίας να υλοποιήσει την νομοθεσία.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που προκληθεί ένα τροχαίο ατύχημα υπαίτιος είναι ο οδηγός του δίκυκλου, όπως αποδεικνύεται και από απόφαση του Αρείου Πάγου το 2017.