Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια διατάχθηκε από την  Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με διπλή κατεύθυνση, θέτοντας υπό έρευνα και όσους συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες διαμαρτυρίας, αλλά και πρόσωπα  από τις διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Με εντολή του προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νικόλαο Μαργαρίτη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος ζητά διερεύνηση για την διάπραξη τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως αυτές που αφορούν διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία, αλλά και παράβαση καθήκοντος.

Στο εισαγγελικό στόχαστρο τίθενται, πλην των καταληψιών, ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και των αρμόδιων εκ μέρους των πρυτανικών αρχών ως προς τις ενέργειες που έκαναν ή όχι για την αποτροπή των καταλήψεων.

Υπό έρευνα, επίσης, θα τεθούν και οι ενέργειες που έγιναν από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων, μετά τις καταλήψεις και στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους.

Ο κ. Μαργαρίτης αναμένεται τάχιστα να ξεκινήσει την έρευνα του καλώντας τους πρώτους μάρτυρες μεταξύ των οποίων και εκπροσώπους των πρυτανικών αρχών.

Κλειστές πάνω από 100 σχολές – Κίνδυνος να χαθεί η εξεταστική

Περισσότερες από 100 σχολές σε ολόκληρη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη με τον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική περίοδος να είναι πλέον ορατός.

Καταλήψεις πραγματοποιούνται μεταξύ άλλων σε: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πειραιά, Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Ιωαννίνων, στο ΕΜΠ και στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

H Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει εκφράσει την ανησυχία της για την μη εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων αλλά με την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση στο μικροσκόπιο θα μπουν και οι ενέργειες των αρμόδιων πρυτανικών αρχών πριν τις καταλήψεις για την αποτροπή τους αλλά και μετά από αυτές.

“Θεωρώ ότι όλοι μας πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να μην χαθεί η εξεταστική 12.30.27 είναι ένα έσχατο μέτρο για να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση, δεν μπορεί να είναι κανονικότητα” τόνισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας.

Εξετάσεις εξ αποστάσεως…

Απευθυνόμενος στις Συγκλήτους των ΑΕΙ, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης διευκρινίζει ότι η εκάστοτε Σύγκλητος «δύναται να λάβει απόφαση και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών με ηλεκτρονικά μέσα, λαμβάνοντας τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης, ώστε να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στην διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας».

“Τα πανεπιστήμια μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το κομμάτι δεδομένης της προηγουμένης εμπειρίας που υπάρχει από την πανδημία αλλά υπάρχουν αντικείμενα τα οποία είναι αδύνατον να διδαχθούν και να εξεταστούν” σημείωσε ο πρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Φλώρος.

“Θα διεκδικήσουμε κάθε δυνατότητα να υλοποιήσουμε τις εξετάσεις και με τον ψηφιακό τρόπο που είναι κάτι χρήσιμο και αυτό” τόνισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθανάσιος Κατσής.

Επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας με την οποία ζητά να ασκηθεί πίεση στις πρυτανικές αρχές προκειμένου να σταματήσουν οι καταλήψεις των πανεπιστημίων και να γίνουν οι εξετάσεις, έστειλε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Οι φοιτητές που αντιδρούν στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.