Ανείπωτη θλίψη έχει προκαλέσει ο θάνατος του Ολυμπιονίκη, Αλέξανδρου Νικολαΐδη σε ηλικία 42 ετών από σπάνια μορφή καρκίνου. 

Η συγκλονιστική του ανάρτηση:

«Θα ξεκινήσω με αυτό το κλισέ, ότι για να διαβάζετε τώρα αυτήν την δημοσίευση μου, μάλλον έχω φύγει για κάπου καλύτερα ή και για το πουθενά.

Δύο χρόνια, βασανίστηκα κι εγώ με τον καρκίνο. Με έναν τόσο σπάνιο τύπο καρκίνου, το καρκίνωμα nut, που αυτή τη στιγμή εννέα στους δέκα Έλληνες γιατρούς που το διαβάζουν, το ακούν για πρώτη φορά και θα σπεύσουν να το ψάξουν. Ευτυχώς ο δικός μου γιατρός, ο υπέροχος Γιάννης Μπουκοβίνας που με πήρε από το χέρι στο πιο δύσκολο ταξίδι της ζωής μου, τον γνώριζε αυτόν τον σπάνιο τύπο και έκανε τα πάντα για να με σώσει ή να μου χαρίσει λίγη παραπάνω ζωή. Κίνησε γη και ουρανό, να φέρει φάρμακα κυριολεκτικά από την άλλη άκρη της γης για να τα δοκιμάσω.

Δύο χρόνια δεν είπα ποτέ “Γιατί σε εμένα”; Δεν υπάρχει πιο εγωιστική σκέψη από αυτή. Σε κάποιον τυχαίνει, στον διπλανό μας, στον γείτονά μας, στον συνάνθρωπό μας. Και πλέον τυχαίνει σε πολλούς. Αν βάλω ένα πρόσημο τύχης στη ζωή μου, θα σας πω ακόμα και τώρα, ότι ήμουν τυχερός άνθρωπος. Είχα την ευλογία να κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα, να ανέβω στο βάθρο πολλές φορές, να δοξάσω τον αθλητισμό και την χώρα μου, να γνωρίσω ανθρώπους από όλον τον κόσμο, να μάθω το σεβασμό, την ευγενή άμιλλα, αξίες τόσο σημαντικές και να προσπαθήσω να τις κάνω πράξη και στη ζωή μου.

Είχα την τύχη να με αγαπήσει η πιο υπέροχη γυναίκα του κόσμου, το δώρο μου από το Θεό, όπως είναι και το όνομα της, και να αποκτήσουμε μια πανέμορφη οικογένεια.

Έτσι και σε αυτή την ατυχία που με βρήκε, είπα ευχαριστώ, που αν αυτό ήταν γραφτό να έρθει στην οικογένειά μου, δεν βρήκε εκείνη ή τα παιδιά μου. Εγώ έπρεπε να το ανέβω αυτό το βουνό, έχω έπρεπε να σηκώσω αυτό το βάρος. Όχι εκείνοι».

«Όλοι μου έδειχναν την αγάπη τους, αυτό μου έδινε δύναμη»

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες των γιατρών που ήταν διαρκώς δίπλα του, στη δύναμη που έπαιρνε από την αγάπη τους και τον Αλέξη Τσίπρα, τη φιλία του και το αδελφικό του νοιάξιμο, όπως σημείωσε:

«Σε αυτό το δύσκολο ταξίδι, στάθηκα τυχερός γιατί συνοδοιπόρο είχα την αλληλεγγύη και την φροντίδα τόσων πολλών ανθρώπων, που πολλές φορές αναρωτήθηκα τι έκανα για να αξίζω όλα αυτά που με ανιδιοτέλεια μου προσέφεραν. Πρώτος ο γιατρός μου ο κ. Μπουκοβίνας, ο πρύτανης, ο κ. Δημόπουλος, που βοήθησε τόσο πολύ στην πρώτη φάση της ασθένειάς μου αλλά και αργότερα, στο να πάρω κάθε θεραπεία όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο κ. Ηλιάδης ο θωρακοχειρούργος μου, ένας εξαιρετικός επιστήμονας που με αγκάλιασε σαν πατέρας στο πολύ δύσκολο χειρουργείο μου, στους πνεύμονες, ο κ. Πέιος, ο νευροχειρούργος που μου απάλυνε τους φριχτούς πόνους και πολλοί πολλοί άλλοι, από νοσηλευτές μέχρι τραυματιοφορείς, όλοι μου έδειχναν την αγάπη τους και αυτή η αγάπη μου έδινε δύναμη.

Και τέλος θέλω να σταθώ στον άνθρωπο με άλφα κεφαλαίο, τον Αλέξη Τσίπρα, ήρθε πολύ πρόσφατα στη ζωή μου και μου χάρισε την φιλία του, την σκέψη του, το αδελφικό του νοιάξιμο, σαν να με ήξερε από πάντα. Μου απέδειξε ότι η όλα όσα πρεσβεύει ο ίδιος και η αριστερά είναι πραγματική στάση ζωής. Με στήριξε ηθικά και πρακτικά και έκανε και αυτός τα αδύνατα δυνατά για να έχω την καλύτερη φροντίδα.

Θέλω να πω σε όλους τους κάτι.

Πετύχατε. Με κρατήσατε στη ζωή περισσότερο από όσο αναλογούσε στον πολύ επιθετικό καρκίνο μου, μου χαρίσατε το χρυσό μετάλλιο της παράτασης της ζωής μου σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, όταν η κόρη μου η Ελεάννα ήταν μόλις 3,5 ετών και δεν θα θυμόταν τίποτα από εμένα, ενώ τώρα στα 5,5 της χρόνια θα με θυμάται έστω σαν μακρινή ανάμνηση και θα μπορεί να διηγηθεί ιστορίες στον μικρό της αδερφό τον Γιώργο, ώστε να με κρατήσουν ζωντανό στην καρδιά τους για πάντα».

«Τα μετάλλιά μου σε δημοπρασία, χρήματα σε δομές για παιδιά»

Στη συγκλονιστική ανάρτησή του ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης αναφέρθηκε στο καρκίνωμα nut, στην ανάγκη για ενημέρωση γιατρών και ασθενών, όπως και στα δύο αργυρά Ολυμπιακά μετάλλια που κατέκτησε σε Αθήνα και Πεκίνο, που ως τελευταία επιθυμία, ζήτησε να βγουν σε δημοπρασία και τα χρήματα να δοθούν σε δομές για παιδιά που θα επιλέξει η οικογένειά του:

«Φίλοι μου, σε αυτή τη ζωή που είμαστε όλοι περαστικοί, μεγαλύτερη σημασία έχει τι αποτύπωμα θα έχουμε αφήσει, και όχι πώς ή πότε θα φύγουμε.

Για αυτό αν είμαι εγώ ο πρώτος καταγεγραμμένος ασθενής με καρκίνωμα nut στην χώρα μας, ας γίνω η αφορμή για την ενημέρωση γιατρών, ασθενών, πάνω σε αυτόν τον τύπο καρκίνου που αν διαγνωσθεί εγκαίρως ίσως σωθούν ζωές. Ας γίνω η αφορμή για να ενισχυθεί ουσιαστικά το εθνικό μας σύστημα υγείας που τόσο υποτιμήθηκε τα τελευταία χρόνια, όχι να περιμένουν ουρές για μια αξονική, για μια χημειοθεραπεία ή ένα χειρουργείο και να χάνεται πολύτιμος χρόνος, να σταματήσει ο χρονοβόρος δαίδαλος της γραφειοκρατίας και των νομικών κωλυμάτων του ΕΟΦ όταν πρέπει να εγκριθούν άμεσα δοκιμαστικά φάρμακα που μπορεί να σώσουν ζωές.

Αν ερχόμαστε σε αυτή τη ζωή για κάποιο σκοπό, εγώ έχω αποφασίσει ποιος θα είναι αυτός. Να προσφέρω ελπίδα μέσα από όσα κατάφερα στην ζωή μου, από τα όμορφα μέχρι τα άσχημα. Για αυτόν τον λόγο, τα δύο μου αργυρά Ολυμπιακά μετάλλια, της Αθήνας και του Πεκίνο, που για χρόνια κρύβω καλά, ήρθε η ώρα να βγουν και να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν, στις παναθρώπινες αξίες. Τελευταία επιθυμία μου είναι, τα δύο αυτά μετάλλια, να βγουν σε δημοπρασία και το ποσό που θα συγκεντρωθεί να δοθεί σε δομές για τα παιδιά που θα επιλέξει η οικογένειά μου.

Αν σωθεί έστω ένα παιδί, θα αξίζει κάθε κλωτσιά που έχω φάει στο κεφάλι, κάθε κάταγμα στα πόδια μου.

Αυτό είναι το αποτύπωμα που θέλω να αφήσω στην κοινωνία, αυτή είναι η κληρονομιά που θέλω να μείνει στα παιδιά μου».

Ποιος ήταν ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης 

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη στις 17 Οκτωβρίου 1979, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης κατέγραψε μια πορεία που συνοδεύτηκε από επιτυχίες, διακρίσεις και μετάλλια, ενώ συνέχισε στην πολιτική και τον ΣΥΡΙΖΑ, όντας αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης σπούδασε Φυσική Αγωγή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η επαφή του με το Tae Kwon Do ήρθε σε πολύ μικρή ηλικία, στον «Μέγα Αλέξανδρο», μόλις στα 3 του χρόνια (1982), καθώς και ο πατέρας του ήταν πρωταθλητής στο άθλημα.

Το 1996 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό και την ίδια χρονιά το χρυσό μετάλλιο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων.

Το 2000 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης στάθηκε ιδιαίτερα άτυχος καθώς υπέστη κάταγμα στην κνημιαία ακρολοφία.

Ο τραυματισμός του αυτός τον άφησε μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για δύο χρόνια.

Αλέξανδρος Νικολαΐδης 1

Το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας επέστρεψε δυναμικά κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στις 29 Αυγούστου 2004 στην κατηγορία των 80+ κιλών, αντιμετωπίζοντας στον τελικό τον Νοτιοκορεάτη Μουν Ντάε-σανγκ.

Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης το 2008 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των +87 κιλών κερδίζοντας στον τελικό τον Γάλλο Πασκάλ Ζεντίλ.

Το 2008 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης κατέκτησε το δεύτερο αργυρό Ολυμπιακό του μετάλλιο, στην κατηγορία των +80 κιλών και στις λεπτομέρειες έχασε το χρυσό από τον Νοτιοκορεάτη Τσα Ντονγκ-Μιν, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012), όπου ήταν σημαιοφόρος της Ελληνικής αποστολής, αποκλείστηκε νωρίς στη διοργάνωση και δεν διεκδίκησε μετάλλιο.

Το Δεκέμβριο του 2008, ψηφίστηκε με 1.875 ψήφους ως ο κορυφαίος αθλητής της χρονιάς (2008) από τον ΠΣΑΤ.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης πήρε και χάλκινο μετάλλιο, στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Αγία Πετρούπολη το 2010.

Το 2013 στον τελευταίο του τίτλο, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στη Μερσίνη.

Το Μάρτιο του 2019 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2019 και το Σεπτέμβριο του 2020 ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή εκπροσώπου του κόμματος.

Πηγή:  mynews.gr