Παρελθόν με εμπόριο όπλων για τρομοκράτες και ανταλλαγή με ναρκωτικά έχει ο διαβόητος «Πάμπλο», ο Έλληνας, που εμπλέκεται μαζί με Αλβανό συνεργάτη στην υπόθεση του καρτέλ με τα 210 κιλά κοκαΐνης, που βρέθηκαν σε κοντέινερ με γαρίδες, στον Πειραιά.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό της ΕΛ.ΑΣ., ο 64χρονος, που ήταν γνωστός στις αμερικανικές Αρχές ως «Πάμπλο», συνελήφθη το 2012 από τις Αρχές της Κόστα Ρίκα, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ.

Ο «Πάμπλο» εμπλεκόταν σε υπόθεση μεταφοράς όπλων από την Ευρώπη, με στόχο την υποστήριξη ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης, με αντάλλαγμα 50 κιλά κοκαΐνη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, για την υπόθεση εξέτισε ποινή κάθειρξης στις ΗΠΑ.
Ο «Πάμπλο» πουλούσε όπλα σε τρομοκράτες με αντάλλαγμα κοκαΐνη και λεφτά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αμερικανικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (DEA), ο «Πάμπλο» είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για εμπόριο όπλων και για υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης.

Είχε συλληφθεί στον Παναμά το 2012, για την απόπειρα υποστήριξης της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας» (FARC), καθώς ο «Πάμπλο» είχε προσπαθήσει να εξοπλίσει την οργάνωση με στρατιωτικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων τουφεκιών εφόδου, εκτοξευτών πυραύλων («RPG») και πυραύλων εδάφους-αέρος, με αντάλλαγμα κοκαΐνη και μετρητά.

Προσπάθησε να πουλήσει όπλα σε πράκτορα της DEA

Είχε πέσει στα χέρια των αμερικανικών Αρχών όταν προσπάθησε να πουλήσει όπλα σε ένα άτομο που παρίστανε τον συνεργάτη της τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά ήταν, στην πραγματικότητα, πράκτορας της DEA.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, οι οποίες έλαβαν χώρα στην Ευρώπη και την Κεντρική Αμερική, ο πράκτορας ενημέρωσε τον «Πάμπλο» ότι αναζητούσε όπλα για χρήση από τη FARC, για να επιτεθεί στις αμερικανικές δυνάμεις στην Κολομβία.

Ο «Πάμπλο» και ο υπάλληλος της DEA συζήτησαν επίσης τη χρήση των όπλων αυτών από τους τρομοκράτες εναντίον της κολομβιανής και της αμερικανικής κυβέρνησης, ακόμα και για κατάρριψη αμερικανικών αεροσκαφών στην Κολομβία.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, ο «Πάμπλο» ανέφερε ότι θα παρείχε στον πράκτορα των αμερικανικών αρχών αρκετούς εκτοξευτές RPG ως δείγμα. Στις 18 Ιουλίου 2012 κανόνισε με επιτυχία την παράδοση στην Ευρώπη RPG, τα οποία παρέλαβε μυστικός πράκτορας της DEA.

Ο «Πάμπλο» δήλωσε ένοχος στην κατηγορία για απόπειρα παροχής υλικής υποστήριξης στη FARC.

Αλβανός ο αρχηγός με την κοκαΐνη στον Πειραιά

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης το πρωί της Τετάρτης συνελήφθη ο 48χρονος Αλβανός, αρχηγός του κυκλώματος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση, 180 αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με κοκαΐνη, συνολικού μεικτού βάρους 210 κιλών και 300 γραμμαρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συσκευασίες, που έφεραν λογότυπο με νεκροκεφαλή, βρέθηκαν μέσα σε κοντέινερ με κατεψυγμένες γαρίδες.

Τα κοντέινερ με τα ναρκωτικά φέρονται να είχαν ξεκινήσει από χώρα της Λατινικής Αμερικής, ενώ προορισμός του φορτίου φαίνεται να ήταν η γειτονική Αλβανία, και από εκεί θα διοχετεύονταν στην Ευρώπη.

Η Αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις συλλήψεις. Αρχηγός φέρεται να είναι ένας Αλβανός, που εμπλεκόταν και σε υπόθεση το 2017, ο οποίος συνελήφθη στον Πειραιά, στην οδό Αγίου Δημητρίου.