Η κυβέρνηση μετά από έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων έκανε δεκτή την εισήγησή τους λόγω των μεγάλων πιέσεων στα νοσοκομεία και του κινδύνου μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού.-

 

“Άκυρον” λέει η κυβέρνηση στην επαναλειτουργία των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα και Κοζάνη καθώς σύμφωνα με ασφαλείς έγινε αποδεκτή η εισήγηση που υπέβαλε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Έπειτα από μία πολύωρη συνεδρίαση – θρίλερ, που συγκλήθηκε εκτάκτως το βράδυ, η επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει να μην επιτραπεί το άνοιγμα των καταστημάτων στις συγκεκριμένες περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη, που είναι στο βαθύ κόκκινο.

Παράλληλα οι ειδικοί ζήτησαν στις συγκεκριμένες περιοχές να μην επιτραπούν και οι διαδημοτικές μετακινήσεις, κάτι που επίσης έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση.

Οι ειδικοί ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένοι με την επιδημιολογική εικόνα που εμφανίζουν οι συγκεκριμένες περιοχές και η οποία έχει χειροτερεύσει με αποτέλεσμα ήδη το σύστημα Υγείας να είναι στο «κόκκινο». Ως εκ τούτου θεώρησαν ότι ήταν υπερβολικά μεγάλο το ρίσκο να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο απ’ την ερχόμενη Δευτέρα, έστω μερικώς και με την εφαρμογή των click away και click inside.

Στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ επιβεβαιώθηκαν 350 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, 141 στην Αχαΐα και από 94 στη Λάρισα και την Κοζάνη.

Γιατί όχι στην Αττική το ίδιο μέτρο;

Σε ερώτηση γιατί δεν εφαρμόζεται το ίδιο μέτρο και στην Αττική, που εμφανίζει πενταπλάσια κρούσματα από την Θεσσαλονίκη η απάντηση, που δόθηκε είναι ότι στο λεκανοπέδιο παρατηρείται μια σταθεροποίηση, ενώ αντίθετα σε περιοχές της Μακεδονίας φαίνεται μια ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες.

Στην έκτακτη συνεδρίαση συμμετείχαν ως παρατηρητές οι Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδη και Υγείας κ. Βασ. Κικίλιας.

Με βάση τις αποφάσεις που έχουν ανακοινωθεί, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας θα επιτρέπεται η πώληση εντός του μαγαζιού με ραντεβού (click in shop) και η παραλαβή πάλι με ραντεβού (click away), με τη χρήση ειδικού κωδικού (13032) και με χρονικό περιορισμό (3 ώρες).

Συγκεκριμένα, οι πολίτες για να ψωνίσουν θα πρέπει να στείλουν SMS με το ονοματεπώνυμό τους στο 13032 προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν οπουδήποτε απαιτείται εντός νομού. Το SMS θα έχει διάρκεια τριών ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως.

Επίσης παράλληλα με το 13032 ισχύουν και το click away και το click in shop, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό του ραντεβού τους , όπως για παράδειγμα SMS ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής.

Αντίστοιχα οι καταστηματάρχες θα πρέπει να υποδέχονται εντός, μόνο έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση, ενώ οι αγορές, εάν δεν έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά θα πρέπει να γίνονται μόνο με κάρτα. Η παραλαβή του προϊόντος μπορεί να γίνει και εκτός του καταστήματος.