Συρροή τουριστών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου σημειώνεται το τελευταίο διάστημα με πολίτες, που φτάνουν στα τουρκικά παράλια και σχηματίζουν ουρές για να επιβιβαστούν σε πλοιάρια και να περάσουν απέναντι.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες στο Αϊβαλί, όπου φαίνεται μία ατελείωτη ουρά από Τούρκους που περιμένουν για να πάρουν το πλοίο με προορισμό τη Λέσβο.

Η βίζα-express και οι ακριβές τιμές στην Τουρκία «σπρώχνουν» κόσμο στα ελληνικά νησιά, όπως στη Χίο, την Σάμο και την Κω.

Η ραγδαία αύξηση της παρουσίας Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα και ειδικότερα στα νησιά της χώρας μας οφείλεται σε δύο παράγοντες.

Ο πρώτος είναι η βίζα-express μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που δίνει τη δυνατότητα στους Τούρκους πολίτες να επισκεφτούν 10 ελληνικά νησιά για μία εβδομάδα. Μάλιστα, υπάρχει τόση ζήτηση που πριν από λίγες ημέρες μπλόκαρε το σύστημα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί παρέμβαση από την Αθήνα για να λυθεί το ζήτημα και 300 Τούρκοι να επισκεφτούν τη Ρόδο.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με την αύξηση των τιμών στα τουριστικά μέρη της Τουρκίας. Οι επιχειρηματίες ανεβάζουν τις τιμές, θέλοντας να εκμεταλλευτούν την παρουσία πλούσιων Ρώσων και Αράβων στη χώρα, κάτι που απομακρύνει τους Τούρκους πολίτες, οι οποίοι προτιμούν τα ελληνικά νησιά, όπου βρίσκουν χαμηλότερες τιμές.