Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί και φέτος η αλλαγή ώρας για το 2021. Συγκεκριμένα, οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω στις 31 του μήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα.

Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.

Είχε προηγηθεί η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να μπει φραγμός στην αλλαγή ώρας στην Ε.Ε. αλλά επί του παρόντος βρίσκεται σε αδράνεια.

Λόγω της πανδημίας εκκρεμούσε η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ για το αν θα πάψει να υφίσταται αυτό το καθεστώς οπότε αποφασίστηκε στις 31 Οκτωβρίου να γυρίσουν τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω.

Η απορία παραμένει σχετικά με το τι θα γίνει στις επόμενες αλλαγές ώρας και όχι σε αυτήν που έχουμε μπροστά μας. Υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των κρατών για το ποια από τις δύο επιλογές (χειμερινή ή θερινή ώρα) θα υιοθετήσουν.

Στο παρελθόν διεξήχθησαν ακόμη και ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα στα κράτη-μέλη για το θέμα αλλά η σφοδρότητα με την οποία χτύπησε τον πλανήτη η πανδημία, έστειλε το θέμα στις καλένδες.