Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση για κλείσιμο 41 καταστημάτων των ΕΛΤΑ ανά την Ελλάδα με συνέπεια να επέρχεται μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία σε συναλλασσομένους και κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας.

Το κλείσιμο γίνεται για λόγους βιωσιμότητας, σύμφωνα με μελέτη, που προηγήθηκε και η οποία προέβλεπε την «έξοδο» από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) συνολικά 2.800 υπαλλήλων και το κλείσιμο περίπου 200 ζημιογόνων υποκαταστημάτων.
Η μελέτη κρίθηκε αναγκαία για την εξυγίανση και τη βιωσιμότητας της επιχείρησης των ΕΛΤΑ, που έχει περιέλθει σε κατάσταση  οικονομικής ασφυξίας.

Τη σχετική μελέτη, που εκπόνησε η εταιρεία συμβούλων Price Waterhouse Coopers (PWC),  είχε συζητήσει το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΤΑ, στο πλαίσιο της ριζικής αναδιάρθρωσης της επιχείρησης που ζητούσαν εδώ και χρόνια η Πολιτεία και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ-Υπερταμείο).

Μεταξύ των καταστημάτων, που έκλεισαν και προκάλεσαν αντιδράσεις είναι αυτά των Βασιλικών Θέρμης, του Φοίνικα Καλαμαριάς και του Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής.

Σ. Φάμελλος: Πρόσχημα η δήθεν αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ

Με δήλωσή του ο Προέδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος αναφέρεται στο κλείσιμο καταστημάτων των ΕΛΤΑ και τονίζει:

«Με το κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων ΕΛΤΑ ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύει ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι ανάγκες της κοινωνίας. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βιώνουν από σήμερα τα αποτελέσματα της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης της  Ν Δ, μετά την αιφνίδια και αναιτιολόγητη απόφαση για το κλείσιμο 41 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ σε ολόκληρη τη χώρα.

Με πρόσχημα τη δήθεν αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά στη βίαιη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων του Οργανισμού σε ορεινές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.

Επιφέρει έτσι ένα σοβαρό πλήγμα στην ελληνική περιφέρεια και οδηγεί στην ερημοποίησή της. Μέχρι και σήμερα, τα καταστήματα αυτά εξυπηρετούσαν τις ανάγκες επικοινωνίας, οικονομικών συναλλαγών (καταβολή συντάξεων, πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας, εφορίας κ.α.,) καλύπτοντας και το κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων, ακόμα και φαρμακευτικής περίθαλψης. Υπηρεσίες για τις οποίες, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές και συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο παροχής τους.

Ο κ. Μητσοτάκης εμμένει στην αντικοινωνική του πολιτική, στη συγκεκριμένη περίπτωση με τη συστηματική απαξίωση και την πλήρη διάλυση των ΕΛΤΑ, γιατί δεν τον ενδιαφέρουν οι ανάγκες των πολιτών, ιδιαίτερα της υπαίθρου και γενικά της περιφέρειας. Έχει ως μοναδικό στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ με πώλησή τους σε στρατηγικό “ημέτερο” επενδυτή.

Η κρατική χρηματοδοτική ένεση ύψους 280 εκατ. ευρώ που δόθηκε στα ΕΛΤΑ το 2020 δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει το κλείσιμο καταστημάτων. Προτεραιότητα τελικά δεν ήταν οι πολίτες και η τοπική ανάπτυξη αλλά η “στήριξη” του εκλεκτού της και πρώην βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση, μέσω σκανδαλωδών απευθείας αναθέσεων ύψους 1 εκατ. ευρώ, ή η δημιουργία κομματικού στρατού μέσω προσλήψεων golden boys, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Ν.4758, που η ίδια ψήφισε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της για το κλείσιμο των 41 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ. Ως εδώ η εγκατάλειψη της περιφέρειας, ως εδώ η αποψίλωση υπηρεσιών από το Δημόσιο και το χάρισμά τους σε ιδιώτες και συμφέροντα»