Πολύ θετικά είναι τα μηνύματα από την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα, κάτι, που κάνει τους επιστήμονες να αισιοδοξούν για τα επόμενα στάδια, αλλά παράλληλα να συνιστούν συνέχιση της τήρησης μέτρων προφύλαξης.

Με βάση την εξέλιξη των τελευταίων ημερών, όπως και την σημερινή (Σαββάτου) με τρία μόνο κρούσματα οι επιστήμονες οδηγούνται σαφώς στην τελική απόφαση για άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών την 1η Ιουνίου, ενώ παράλληλα σχεδιάζουν και τα επόμενα στάδια για τη λειτουργία των χώρων του θεάματος και της οργάνωσης των εκδηλώσεων πολιτισμού.

Το υπουργείο Υγείας και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου τα εξής:

«Ανακοινώνονται 3 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.876, εκ των οποίων το 55.1% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 613 (21.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1458 (50.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 20 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών. 7 (35.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Συνολικά 99 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 171 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 50 ήταν γυναίκες (29.2%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 152.998 κλινικά δείγματα.»