«Ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα καταβάλει κανονικά τις εισφορές, αλλά, πλέον, οι εισφορές θα προστίθενται στο ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξής του», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, «όσο πληρώνει ένσημα, θα αυξάνεται η σύνταξή του» και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει εργασία χωρίς εισφορές. Θα πληρώνει κανονικά τις εισφορές ο εργαζόμενος συνταξιούχος, αλλά οι εισφορές αυτές με το νόμο που προβλέπουμε, θα προστίθενται στο ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξής του. Δε θα σταματάει η αύξηση της σύνταξής του επειδή πήρε σύνταξη. Όσο πληρώνει ένσημα θα αυξάνεται η σύνταξή του. Μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι παρά την παρακράτηση του 30%, πληρώνανε ένσημα, τα οποία πηγαίνανε υπέρ πατρίδος, δεν μετράγανε πουθενά. Με τον νέο νόμο τα ένσημα που πληρώνονται, θα προστίθενται στη σύνταξη. Δηλαδή κερδίζουν και από εκεί, δεν κερδίζουν μόνο από τις μέρες παρακράτησης».

 Για το θέμα των κλαδικών συμβάσεων:

«Ο Υπουργός Εργασίας και οι κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν καμία δυνατότητα να επιβάλλουν κλαδικές συμβάσεις. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ο νόμος είναι πανευρωπαϊκός, είναι Ευρωπαϊκή οδηγία και λέει, όταν σε έναν κλάδο τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι υπογράψουν κλαδική σύμβαση και αποδείξουν ότι εκπροσωπούν τα Σωματεία πάνω από το 50% των εργαζόμενων ως εκπρόσωποι, τότε ο Υπουργός μπορεί να αποφασίσει μέσα από μια διαδικασία αν θα την κάνει υποχρεωτική σε όλο τον κλάδο ή όχι.

Μέχρι σήμερα, και εγώ και οι προκάτοχοί μου, όσες φορές έχει υπογραφεί τέτοιου τύπου κλαδική σύμβαση, την έχουμε καταστήσει υποχρεωτική. Δηλαδή έχουμε πει ότι εφόσον το υπογράψουν μεταξύ τους να ισχύσει για όλους. Όμως, αυτή η διαδικασία δεν επιβάλλεται από το κράτος. Αυτή η διαδικασία επιβάλλεται από τους κοινωνικούς εταίρους».

Στη συνέχεια ο υπουργός ανέφερε:

«Να σας πω ότι υπάρχει και ένα μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα. Το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ κύρωσε τη διεθνή συμφωνία του ILO για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του μισθού και όλα τα υπόλοιπα. Εξαίρεσε όμως το άρθρο 6. Ποιο είναι το άρθρο αυτό; Αυτό που λέει ότι δεν υπάρχει δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, αλλά είναι υποχρεωμένα τα μέρη να συζητούν μέχρι να βρουν λύση μεταξύ τους και αν θέλουν πάνε οι δυο τους στη διαιτησία».

 Για τις συντάξεις χηρείας:

«Με το Νόμο Κατρούγκαλου απαγορεύεται να παίρνει κάποιος δύο εθνικές συντάξεις. Τι θα πει αυτό; Ότι αν μία χήρα ή ένας χήρος πάρει τη σύνταξη του θανούντος συζύγου ή της συζύγου, κανονικά πρέπει να χάσει το κομμάτι της Εθνικής σύνταξης.

Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε παρέμβει ακόμα στις συντάξεις χηρείας, θα είναι η επόμενη φάση. Όλα τα σκεφτόμαστε αλλά πρέπει να σας πω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο κουβάρι που υπάρχει στο Υπουργείο Εργασίας».