ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ

Η  «Διέξοδος» και ο Ναυτικός Όμιλος

 με το βλέμμα τους στραμμένο στη Ιστορία

τίμησαν   για άλλη μια χρονιά το νησί Κάλαμος

 ………………………………………..

Μέσα σε κλίμα απόλυτου σεβασμού το Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος» και ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου διοργάνωσαν την Κυριακή 19 Ιουλίου στον Κάλαμο  εκδήλωση με σκοπό να τιμήσουν  το νησί που φιλοξένησε χιλιάδες Μεσολογγίτες κατά τη διάρκεια των Πολιορκιών, της Εξόδου αλλά και μέχρι την Απελευθέρωση της Ιερής Πόλης το 1829.

Η εκδήλωση  φέτος λόγω των περιορισμών εξ αιτίας της πανδημίας, σε αντίθεση με την περσινή,  ήταν λιτή. Ξεκίνησε  το πρωί με πανηγυρική δοξολογία που τέλεσε ο μητροπολίτης Λευκάδος & Ιθάκης  κ. Θεόφιλος  και συνεχίστηκε το απόγευμα με ομιλίες του ιδρυτή & διευθύνοντός συμβούλου της «Διεξόδου» Νίκου Κορδόση, του βουλευτή Αθανάσιου Καββαδά, του δημάρχου Μεσολογγίου Κώστα Λύρου και  του δημάρχου Λευκάδος Χαράλαμπου Καλού

Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο που φιλοτέχνησε ο εικαστικός επιμελητής της «Διεξόδου» Βαγγέλης Ρόμπολας από τους προαναφερθέντες καθώς και από τον αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ανδρέα Κτενά και την πρόεδρο της Κοινότητας Καλάμου Γιώτα Γρατσοπούλου και  η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δείπνο που παρέθεσε προς τιμή των Μεσολογγιτών ο Δήμος Λευκάδος.

 

Έτσι, όπως αναφέρθηκε και στις ομιλίες, το καραβάκι του  μνημείου που συμβολίζει την θαλάσσια σύνδεση Μεσολογγίου και Καλάμου απετέλεσε την απαρχή μιας σχέσης φιλίας μεταξύ των δύο ιστορικών τόπων που θα εκδηλώνεται κάθε χρόνο από τους δύο συνδιοργανωτές πολιτιστικούς φορείς με την υποστήριξη των δήμων  Λευκάδος   και  Μεσολογγίου.

Ας σημειωθεί ότι η σκέψη πραγματοποίησης των εκδηλώσεων τιμής και ευγνωμοσύνης προς το νησί Κάλαμος που υλοποίησαν  για δεύτερη χρονιά φέτος  η «Διέξοδος» και ο  Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου έρχεται ως επιστέγασμα του  χρυσού  μεταλλίου της πόλης που είχε απονείμει το 1960 ο δήμαρχος Χρήστος Ευαγγελάτος  και το οποίο δεσπόζει έκτοτε στο γραφείο της Κοινότητος.

Ένα καταπράσινο νησί με γραφικές ακτές

Ο Κάλαμος, είναι μικρό νησί στο Ιόνιο Πέλαγος, σε πολύ κοντινή απόσταση από τη δυτική ακτή της Αιτωλοακαρνανίας. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά παρά την κοντινή του απόσταση ανήκει διοικητικά στο Νομό Λευκάδας μαζί με άλλα μικρά νησιά της περιοχής.

Είναι ένα υπέροχο νησί κατάφυτο από πεύκα και ελιές με γραφικές ακτές και ολοκάθαρα νερά, που γίνεται κάθε χρόνο πόλος έλξης πολλών επισκεπτών και κυρίως τουριστών από την Ιταλία, οι οποίοι φτάνουν εδώ με τα σκάφη τους.

Η απόσταση από τον Μύτικα είναι περίπου 10 -15 λεπτά με μικρά τουριστικά πλοιάρια, κάτι, που κάνει πολλούς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να κάνουν ημερήσιες εκδρομές στον Κάλαμο, στο μικρό λιμάνι, αλλά και στην Επισκοπή με τα λίγα σπίτια.