Αυξημένη είναι η κίνηση, ιδιαίτερα τις μέρες του Πάσχα, αλλά αρκετοί οδηγοί δεν τηρούν τους κανόνες, ώστε να οδηγούν με ασφάλεια μετά την κατανάλωση αλκοόλ η να αποφεύγουν να πιούν πάνω από ένα ποτηράκι.
Παρά τις διαδοχικές τροποποιήσεις που εισήχθησαν τα τελευταία χρόνια για να γίνουν αυστηρότεροι οι νόμοι, η αστυνομία εξακολουθεί να εντοπίζει δεκάδες χιλιάδες οδηγούς που οδηγούν μετά από κατανάλωση αλκοόλ.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των οδηγών που έχουν καταναλώσει αλκοόλ και σύμφωνα με τις μελέτες που πραγματοποιούν πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ποσοστό τους έχει ανέβει κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά
Κυκλοφορούν διάφορες συμβουλές που αναφέρουν ότι με δύο ώρες παύση μεταξύ ποτηριών με βότκα ή μία ώρα για ένα ποτήρι κρασί, το αλκοόλ θα έχει εξαφανιστεί από τον οργανισμό. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πρόκειται για μύθους. Ειδικά όταν πρόκειται για πολύωρες εκδηλώσεις και πάρτι όπου μπορεί να χάσετε εύκολα το μέτρημα.
Ας δούμε όμως πόση ώρα χρειάζονται τρεις τύποι αλκοολούχων ποτών για να απορροφηθούν από τον οργανισμό ενός άνδρα με καλή φυσική κατάσταση.
Λευκό κρασί (13,5% αλκοόλ)
1 ποτήρι: 3,5 ώρες
2 ποτήρια:7 ώρες
3 ποτήρια: 10,5 ώρες
4 ποτήρια: 14 ώρες
5 ποτήρια: 17,5 ώρες
Ισχυρά αλκοολούχα (40% αλκοόλ)
1 ποτήρι: 1,5 ώρες
2 ποτήρια: 3 ώρες
3 ποτήρια: 4,5 ώρες
4 ποτήρια: 6 ώρες
5 ποτήρια: 7,5 ώρες
Μπύρα (5% αλκοόλ)
1 ποτήρι: 2,5 ώρες
2 ποτήρια: 5 ώρες
3 ποτήρια: 7,5 ώρες
4 ποτήρια: 10 ώρες
5 ποτήρια: 12,5 ώρες
Το λευκό κρασί εμφανίζεται με μεγαλύτερα διαστήματα απορρόφησης, καθώς η δοσολογία αφορά μεγαλύτερη ποσότητα έναντι ενός ισχυρού αλκοολούχου ποτού.
Τα πρόστιμα που προβλέπει ο ΚΟΚ
Στην Ελλάδα, το όριο για να θεωρείται κάποιος οδηγός υπό την επήρεια μέθης βρίσκεται στα 0,50 γρ./λτ. σε περίπτωση αιμοληψίας ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα.
Οι ποινές που προβλέπονται ξεκινούν από τα 200 ευρώ και μπορούν φτάσουν σε φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο έως τα 2.000 ευρώ.
Παράβαση:Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα από 0,50 γρ./λτ. έως 0,80 γρ./λτ. μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα.
Πρόστιμο: 200 ευρώ / Ακινητοποίηση του οχήματος. Βαθμοί Ποινής: 5
Παράβαση: Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 0,80 γρ./λτ. και μέχρι 1,10 γρ./λτ., μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,40 έως 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα.
Πρόστιμο: 700 ευρώ / Ακινητοποίηση του οχήματος / Αφαίρεση άδειας οδήγησης για 90 μέρες Βαθμοί Ποινής: 9
Παράβαση: Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 1,10 γρ./λτ. μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα.
Πρόστιμο: 1.200 ευρώ / Φυλάκιση 2 μηνών / Αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος για 6 μήνες.
Βαθμοί Ποινής: –
Παράβαση: Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 1,10 γρ./λτ. μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα εντός 2 ετών από την προηγούμενη παράβαση.
Πρόστιμο: 2.000 ευρώ / Φυλάκιση 6 μηνών / Αφαίρεση άδειας οδήγησης για 5 χρόνια και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος έως 6 μήνες.
Βαθμοί Ποινής: –
Σύμφωνα με τα παραπάνω ένας οδηγός βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ όταν το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισμό του είναι από 0,50 γρ./λτ. αίματος και άνω. Ενδεικτικά 0,50 γρ./λτ. οινοπνεύματος στο αίμα του οδηγού δύναται να συγκεντρωθούν μετά την κατανάλωση 490 ml μπύρας, 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου, 55 ml ουίσκι ή βότκας κ.α.
Από 1 Μαίου 2024 ισχύει ο νέος Ποινικός Κώδικας με πιο αυστηρές ποινές.