Κυβέρνηση, υπηρεσίες, τηλεοπτικοί σταθμοί και συνδικαλιστές της πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ αντιλήφθηκαν επιτέλους ότι πρέπει πάση θυσία να παταχθούν οι εμπρηστές σ΄αυτή την χώρα και να επιβληθούν ποινές παραδειγματισμού σε όσους συλλαμβάνονται και προάγονται στις εισαγγελίες της χώρας.

Επίσης αντιλήφθηκαν την ανάγκη να παρακαμφθούν δικονομικά και άλλα προσχήματα, ώστε να μην πέφτουν στα μαλακά οι κατηγορούμενοι με παράλληλη επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίκασης των υποθέσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εμπρησμών απάντησε τα εξής:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία με βάση όσα είπε ο υπουργός (Β. Κικίλιας). Μιλάμε για σοβαρότατες ενδείξεις. Προχωρά η έρευνα της Αστυνομίας, θα καταλήξει και η Δικαιοσύνη θα αναλάβει.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 140 συλλήψεις και προσαγωγές, οι 79 εκ των οποίων αφορούν εμπρησμούς εκ δόλου. Έχουν αποκλειστική ποινή τα ισόβια και είναι όλα κακουργήματα. Ο ανθρώπινος παράγοντας φαίνεται ότι έχει παίξει έναν πολύ καταλυτικό ρόλο.

Το χρωστάμε στους ανθρώπους που έχουν χαθεί παρά τις εκκενώσεις, το χρωστάμε στους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους και σε όλους αυτούς που νυχθημερόν δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για το πιο δύσκολο καλοκαίρι».

Μετά από σχετική ερώτηση ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι από το Μάτι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα όπου χάθηκαν τόσοι άνθρωποι, τόσο άδικα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως δεν είναι αυτονόητη κατάκτηση το 112 και τα σχέδια εκκένωσης όπως συνέβη στη Ρόδο με 20.000 ανθρώπους, στον Έβρο με 15.500 και στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης πριν φτάσει η φωτιά. «Μην το υποτιμάμε. Δεν υπήρχε και πλέον υπάρχει», υπογράμμισε.

Ένα από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε επίσης πως πρόκειται ίσως για ένα από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια με πολλές ταυτόχρονες εστίες. «Έχει αποδείξει ο πρωθυπουργός ότι δεν κρύβεται. Διαχειρίζεται πολλές κρίσεις οι οποίες είναι παγκόσμιες. Δείτε τι συνέβη στο Μάουι όπου χάθηκαν 1000 άνθρωποι οι οποίοι ίσως να μη βρεθούν ποτέ», πρόσθεσε.

Είπε επίσης πως όταν έρθει η ώρα θα γίνει απολογισμός, πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί με περισσότερα μέσα και πως αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση «μας υποχρεώνει να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα».

Επανερχόμενος στους εμπρησμούς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως οι αρχές κάνουν τη δουλειά τους, είναι εκεί και επεμβαίνουν. «Οι άνθρωποι που διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα είναι εγκληματίες των χειρότερων εγκλημάτων. Είναι αδιανόητο κάποιοι να μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε όλοι μαζί και θα πάμε όλοι μαζί παρακάτω. Δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης», τόνισε.