Θέμα ηγεσίας άνοιξε στο ΠΑΣΟΚ λίγα 24ωρα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, καθώς ορισμένα στελέχη και βουλευτές, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, θεωρούν υπεύθυνο τον σημερινό αρχηγό και το στενό περιβάλλον του για την πενιχρή εικόνα του κόμματος.

Πολλοί πιστεύουν ότι το θέμα ηγεσίας στον χώρο του ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει ήδη και οι επίδοξοι διάδοχοι -που εκτιμήσεις τούς θέλουν να είναι ακόμη και δέκα- παίρνουν θέση.

Πλην του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που δεν έχει ηγετικές φιλοδοξίες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το σκέφτονται ή τους πιέζουν να κατέβουν οι: Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Μιλένα Αποστολάκη, Παύλος Χρηστίδης, Χάρης Δούκας.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση ξεκίνησε και είναι άδηλο αν θα επισπευσθεί, καθώς όλα έχουν να κάνουν με τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, οι οποίοι -προς ώρας τουλάχιστον- είναι υπέρ του Ν. Ανδρουλάκη.

Η επιστολή Κωνσταντινόπουλου

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, σε μια κίνηση που προκάλεσε αίσθηση -αν και ήταν μάλλον αναμενόμενη- λειτούργησε ουσιαστικά ως προπομπός των εξελίξεων.

Με επιστολή του πρότεινε επίσπευση των διαδικασιών εκλογής που είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο του 2025 και έθεσε ευθέως θέμα συντόμευσης του χρονοδιαγράμματος για εκλογή αρχηγού από τη βάση, έως το τέλος του έτους.

Στην επιστολή του ο βουλευτής Αρκαδίας, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για το ΠΑΣΟΚ, αναφέρει πως δεν επετεύχθη «ο στόχος του κόμματός μας για τη δεύτερη θέση» και προσθέτει ότι το κόμμα χρειάζεται μια ισχυρή επανεκκίνηση και κάνει λόγο για «restart ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό, για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς!».

«Ζητώ λοιπόν άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων» αναφέρει και καταλήγει:

«Ήρθε η ώρα να αντικρίσουμε την αλήθεια. Όχι με υπεκφυγές, αλλά με πραγματική προοπτική. Μόνο τότε θα δούμε καθαρά πλέον το μέλλον της παράταξης. “ΚΚΕ του Κέντρου” ή κυβερνητική πρόταση που θα συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις και θα γίνει πλειοψηφία».

Όχι από Ν. Ανδρουλάκη: Εκλογή ηγεσίας σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απορρίπτει την πρόταση, κάτι που αποτυπώθηκε σε ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, στην οποία τονίζεται ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το καταστατικό.

Οι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ άφηναν μάλιστα αιχμές κατά της κίνησης του βουλευτή του κόμματος, κάνοντας λόγο για «επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων» και πρόσθεταν με νόημα: «Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια να χαθεί σε λίγες μέρες».

Αναλυτικά η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη:

«Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων.

Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια, και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια να χαθεί σε λίγες μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός στις καταστατικές λειτουργίες και πρόνοιες είναι ο εγγυητής της ενότητας. Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα, σύμφωνα με το καταστατικό. Το ζήτημα, τώρα, είναι η δίκαιη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για να βγουν γόνιμα συμπεράσματα και να οικοδομηθούν η στρατηγική του κόμματος και οι κινήσεις για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης».

«Μετά από 5 εκλογικές αναμετρήσεις, με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε πτώση, και ενώ όλοι μιλούν για την Κεντροαριστερά, κάνουν μεγάλο το μικρό και κάποιοι “σεσημασμένοι” οδηγούν τον χώρο σε στασιμοπληθωρισμό» σχολίαζαν, δηκτικά, κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Γερουλάνος: Καλοδεχούμενη η πρόταση Οδυσσέα

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Α’ Αθηνών Παύλος Γερουλάνος αντέδρασε άμεσα και, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρωτοβουλία του κ. Κωνσταντινόπουλου, παρότι δεν απάντησε αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κάτι που πάντως οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ θεωρούν βέβαιο.

Πιθανότατα θα είναι υποψήφιος ο Μανώλης Χριστοδουλάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης βρίσκεται ένα βήμα πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Όπως πληροφορείται το iefimerida.gr, συμφωνεί με την πρόταση του Οδ. Κωνσταντινόπουλου, σκέφτεται πολύ σοβαρά να είναι υποψήφιος και θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες τις τελικές του κινήσεις.

Το σκέφτεται ο Παύλος Χρηστίδης

Ο Παύλος Χρηστίδης ζυγίζει τις κινήσεις του. Το σκέφτεται πολύ σοβαρά για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος, αλλά διαμηνύει πως ό,τι έχει να πει θα το πει στα όργανα.

«Δεν μπορώ να μπω σε διαδικασία που πληγώνει τον κόσμο της παράταξης και μετατρέπει τη στεναχώρια και απογοήτευση των φίλων του ΠΑΣΟΚ σε οργή» λέει. Εξάλλου, ο ίδιος μιλάει για restart της παράταξης από το 2021 με πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς στρουθοκαμηλισμούς και προσωπικούς εγωισμούς.

Νίκος Παπανδρέου: Εκλογή ηγεσίας τώρα

Με την εκλογή ηγεσίας εδώ και τώρα φαίνεται ότι συμφωνούν και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως ο πρώτος σε σταυρούς από το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, Νίκος Παπανδρέου.

Σε άρθρο του στο protothema ο κ. Παπανδρέου λέει ότι για το πολιτικό αποτέλεσμα «την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα» και τονίζει ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, τον λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Η ιστορία τους απρόθυμους τους αφήνει πίσω».

Τέλος, απορρίπτει τα αιτήματα για συνένωση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «δύο λάθη δεν αθροίζουν σε ένα σωστό». «Φοβούμαι ότι η πολυδιαφημιζόμενη ένωση κομμάτων είναι το άθροισμα επιμέρους προσωπικών στρατηγικών. Και ως τέτοια θα είναι αλυσιτελής και μελλοθάνατη, αν δεν προηγηθεί σοβαρός διάλογος με βάση κοινές αξίες και σοβαρό πολιτικό όραμα. Πολιτικές συμφωνίες γίνονται με βάση συγκεκριμένους στόχους, όχι ως διαχείριση αμοιβαίας εκλογικής αποτυχίας» σχολιάζει ο Νίκος Παπανδρέου.

Ο Χάρης Δούκας παίρνει θέση

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, προβληματίζεται έντονα και σκέπτεται τις επόμενες κινήσεις του. Τα χαρτιά του αναμένεται να ανοίξει δημοσίως σε συνέντευξή του σε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα αυτή την Κυριακή.

.Τι προβλέπει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ

Το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, που επικαλέστηκαν οι κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, ορίζει ότι η εκλογή προέδρου θα πρέπει να γίνει τον Οκτώβριο του 2025.

«Ο πρόεδρος του κόμματος εκλέγεται άμεσα από τη βάση τουλάχιστον κάθε τέσσερα χρόνια από το σύνολο των μελών και φίλων του φορέα. Στη διαδικασία εκλογής προέδρου για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων απαιτούνται υπογραφές από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών (κάθε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή κάθε απλό μέλος υπογράφει για έναν μόνο υποψήφιο)» αναφέρει.

Παράλληλα, προβλέπει: «Ανάμεσα στα Τακτικά Συνέδρια μπορεί να συγκληθεί Έκτακτο ή Διαρκές Συνέδριο. Η σύγκληση γίνεται είτε α) με απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, έπειτα από αίτημα του 1/3 των μελών της ή αίτημα της πλειοψηφίας των Νομαρχιακών Επιτροπών ή αίτημα του 20% των μελών του φορέα, είτε β) εφόσον το ζητήσει το 40% των μελών του φορέα, είτε γ) με απόφαση προέδρου».

Είναι προφανές ότι τα στελέχη που άνοιξαν το θέμα θα επιχειρήσουν να φέρουν το θέμα στην ΚΕ για να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο, αν και οι εσωκομματικοί συσχετισμοί παραμένουν υπό τον έλεγχο Ανδρουλάκη. Ωστόσο, η συζήτηση ξεκίνησε, και η εσωστρέφεια, όσο συντηρείται, είναι δεδομένη.Ξεσηκώθηκαν